Aktan Uslu

Aktan Uslu

İHLDER var. GESLİMED yok. TMMOB yok: Hadi hayırlı Cumalar!

İHLDER var. GESLİMED yok. TMMOB yok: Hadi hayırlı Cumalar!

“Önce konut alanı olarak TOKİ’ye verilen ve ardından yapılan görüşmeler sonucu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen 640 dönümlük alandaki Gebze Askeri Kışlası, Millet Bahçesi olacak ve alan içinde de büyük bir camii inşa edilecek

 

ihlder.jpg

Aralarında Gebze İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği yöneticilerinin de olduğu, “Millet Camii Külliyesi Projesi Grubu” bugün (19 Aralık 2019) Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ı ziyaret ederek hazırlattıkları proje etüd çalışması hakkında kendisine bir sunum yaptılar.

Etüd projeyi dikkatlice inceleyen Başkan Büyükakın, içersinde Millet Bahçesi, okullar, resmi kurumlar ve sosyal donatı alanlarının yer alacağı bu büyük projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayından sonra start alacağını dile getirdi…”

Yukarıdaki metne bir Google taraması yaptım.

www.kocaelihaberi.com link adlı, Kocaeli Haberi adlı, “Kocaelililer’in haber ajansı” sloganlı bir haber sitesinde denk geldim.

Yukarıdaki belge, bugüne kadar projeye dair iki önemli detayı adeta yalanlar mahiyette.

Proje için Gebze İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği kurumsalında sivil toplum görüşü alınmış.

Bir de Meclis toplantısında KBB Başkanı Tahir Büyükakın’ın anlattıklarına göre proje ilimizde hazırlanmış. Yani en azından taslak hazırlanmış. Ancak işleyişte Bakanlık tarafından KBB’ye gönderildiği doğru.

İlimizde hazırlanan taslak projenin ne olduğunu görmediğimden ötürü;

Bakanlık KBB Meclisi’ne onaylaması için o taslağın aynısını mı “uygundur” deyip gönderdi. Üzerinde değişim yapılıp yapılmadığını bilemiyorum.

Ama her ne olursa olsun işleyiş itibariyle ilgili maddede Meclis meclislikten öte, Bakanlık/TOKİ projesine noterlik etmiştir.

**

Şimdi ve öncelikle..

Aralarında Gebze İHLDER yöneticilerini de bulunduğu proje çalışma grubu etüt projeyi hazırlarken, müteahhidini de tayin etmiş mi?

Meseleye sivil toplum olarak yüksek ihtimalle sadece Gebze İHLDER’in dahil edilmesinden sebep bu konuda hayli olağan şüphelerim var.

Projeyi hangi firmanın alacağının belirlenmesinden sonra, bence o firma detaylı bir incelemeyi gerektiren bir firma.

İhaleyi alan firmanın yönetiminde kimler var.

Gebze İHLDER yönetiminde kimler var?

Üzerine gidilmeyi hak eden bir detay…

**

İlgili fotoğraf karesinde KBB’nin bölgemizdeki koordinatörü; Gebze ve Darıca Belediyeleri eski Başkanı İbrahim Pehlivan da var.

2019 yerel seçimlerinin aday adaylığı sürecinde Zinnur Büyükgöz’ün aday adaylığı açıklaması sonrası, İbrahim Pehlivan’ın Gebze Belediye Başkanlığına yeniden aday adayı olabileceğine dair bütün ihtimalleri, kendi değerlendirmemde sıfırladım.

Çünkü aynı ekipteler..

Yani 19 Aralık 2019’daki toplantı, yerel basına kısmen yansımış olsa dahi Büyükgöz’ün gerek toplantıdan, gerek projeden çok öncesinden haberi olduğuna artık eminim.

Projeyi de değerlendirdiği 11 Aralık’taki basın toplantısında, projede katılımcılığın olmadığına dair eleştirilere atfen bu toplantıdan söz etmemesi de gayet doğal.

Gebze İHLDER’in de içinde yer aldığı ekibin çok büyük ihtimalle bu rant projesinin kime verileceğini bile belirlediği kanaatindeyim.

Yani ihalesi, tamamen bir teferruatın ötesine geçmeyecektir.

**

Gebze İHLDER ilçemizde adını zaman zaman duyuran, pratik üzerinden sorgularsanız okulun mezunları için elbette bir şeyler ifade eden ama Gebze ve Gebzeliler için hiçbir anlamı olmayan bir sivil toplum örgütüdür, kanaatindeyim.

İlçemizdeki bir diğer lise mezunları derneği; Gebze ve Sarkuysan Lisesi Mezunları Derneği – GESLİMED ile asla kıyaslamıyorum. GESLİMED’i İHLDER ile kıyaslamak dahi, bence sadece mezunları için değil Gebze ve Gebzeliler için de çok şey ifade eden GESLİMED kurumsalına yönelik bir ayıptır. GESLİMED’e o ayıbı, etmeyeceğim.

Böylesi bir rant projesinin sivil toplum temelinde tek katılanı Gebze İHLDER ise; üçüncü defa tekrarlarım ki müteahhidinin kim olacağını belirlemişlerdir, yoğun şüphesindeyim.

Şayet Gebze İHLDER tüm söylediklerimin aksine Gebze ve Gebzeliler için bir anlam ifade eden bir sivil toplum örgütü olsaydı en azından şunu diyebilirdi:

“Gebze’ye küresel ısınmadan ötürü yıllardır kar yağmıyor. Küresel ısınma 2003’te Avrupa ve Fransa’da çok can aldı. Gebze’de de kar yağmamasının sebebi betonlaşmadan ötürü oluşan küresel ısınmadır. Camii gölgesinde rantı değil Gebze ve Gebzeliler’i düşünen bir sivil toplum örgütü olarak bu arazide her tür betonlaşmaya karşıyız.”

Demedi…

Bugün günlerden Cuma.

Hayallerinde Çamlıca Camii’nin bir benzeri veya örneğinin Gebze’ye konuşlanması var.

Cuma ve dini bayram namazları hariç dolup dolmamış, ne gam.

Arz talep dengesinde ihtiyaç var mı yok mu, ne hacet.

Daha Çoban Mustafa Paşa’yı,  Eskihisar Kalesi’ni, Anibal’i, Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi’ni ülkeye yeterince tanıtamadık. “Yeni Türkiye”de onlarca yere inşa edilen, örnekleri çoğaldıkça sıradanlaşan caminin bir benzeri üzerinden Gebze reklamasyonu yapacağız ha, öyle mi yani? Nasıl yani?

Çünkü şayet müteahhidi de Gebze İHLDER belirlediyse ve bu bir gün açığa çıkacak da olursa tipik ve klasik şekilde;

Vay bunlar aslında camiye karşı… “ şeklinde “savunma” adı altında belki de “Besmele” çekip klasik hale gelen iftira ve çamurları tekrarlayacakları bir yapıya ihtiyaçları var!

Bugün günlerden Cuma.

Cuma’ya dair sosyal medya mesajları da göndereceklerdir.

Ola ki bana da denk gelirse o güruhtan bir “Hayırlı Cumalar…”

Samimi bulduğum her “Hayırlı Cumalar” mesajına aynı incelikle döndüğümü ifade ederim ancak diğerleri için..

Tek diyeceğim var. “Olmayan samimiyetiniz batsın! Haydi hayırlı traşlar…”

**

Madem lise mezunu derneklerine sorulacaktı. Niye GESLİMED de çağrılmadı?

Madem İHLDER kurumsalında sivil topluma açıktı. Niye meselenin akademik muhatabı TMMOB Gebze Bileşenleri çağrılmadı?

Soru” sormanın bile neredeyse “suç” olduğuna yerelimizde de yer yer tanık olduğum içinde bulunduğumuz günlerde sadece bu iki detay üzerinden askeri kışla üzerindeki projeye bakıyorum da..

Gebze’ye hayırlı olsun…” demesine diyeceğim de..

Öyle diyen/diyecek yerlerim ağrıyor ne hikmetse.

Neyse..

Sadece samimilere..

Haydi hayırlı Cumalar!

Bu yazı toplam 1897 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi