Aktan Uslu

Aktan Uslu

Hale Jale Bizim Mahalle Mitingleri

Hale Jale Bizim Mahalle Mitingleri

Liderliğini eski AKP’li Ali Babacan’ın yaptığı DEVA Partisi, 02 Temmuz’da ilçemiz Gebze’de bir miting gerçekleştirdi. Mitingi aynı zamanda Kocaeli mitingi olarak tanımlayalım. Başta İstanbul olmak üzere çok sayıda il ve ilçelerinden DEVA Partili de miting alanında yerini aldı.

35 bin kişilik katılım olduğu söyleniyor. Ciddi, kayda değer bir rakam ancak Kocaeli’yi, Gebze’yi ne kadar ifade ediyor?

**

15 Temmuz akşamı İstanbul, Saraçhane’de gerçekleşen mitinge katılımın zayıflığı, her ne kadar miting direk AKP mitingi olmasa dahi katılım zayıflığı şeklinde yorumlandı. Çevre illerden insanlar taşınıp taşınmadı mı bilemeyeceğim ama Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kayseri’deki son mitingine katılımda Erciyes Anadolu Holding çalışanlarının zorla taşınıp götürüldüğü falan yazılıp çizildi.

**

CHP’nin Balıkesir’de 24 Temmuz’da düzenlediği “Milletin Sesi” mitingine ise ilimizin bütün ilçelerinden CHP’liler adeta akın etti. Eskaza diğer yakın veya “yakın” illerden de Balıkesir’e gidenler olduğu muhakkak.

Zaten her koşulda kayıtsız şartsız CHP’ye oy verecek olan Balıkesirli veya Balıkesir ikametli olmayan kişilerle meydan dolduruldu veya doldurulmaya çalışıldı.

Ülkemiz aktif siyasetinde bu tür mitinglerde meydanların doluluk oranı nedense çok önemseniyor. Bence de önemli. Ancak sadece ve sadece mitingin düzenlendiği il/ilçe insanlarının katılımı durumunda bir ölçü alınabileceği kanaatindeyim.

O katılımda, katılımcıların yüzde 100’ünün mitingi düzenleyen partiye oy vereceğinin emaresi değildir ancak katılımcıların yüzde 100’ünün, hangi gerekçeyle katılmış olurlarsa olsunlar ilgi gösterdiğinin işaretidir.

Yaşadığımdan örnekle tezimi pekiştireyim.

2019 yerel seçimlerinde bağımsız belediye başkan adayı Serap Çakır’ın 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’ndaki mitinginde çok sayıda AKP’liye denk geldim. Parti üyesi, vakti zamanında yöneticilik, belediye meclis üyeliği de yapmış, AKP’nin adayı hariç başka hiçbir adaya oy vermeyecek AKP’liye..

Sadece AKP’liye değil, aynı zamanda aynı tanımlamaya tabi CHP’liye..

Orada olma gerekçelerinin meydanı yerinde görme, o veya bu şekilde nabız yoklama olduğunu tahmin ediyorum. Gerekçelerine dâhil yanılabilirim ama partilerinin haricinde başka bir partinin adayına veya bağımsız adaya oy vermeyeceklerine eminim.

Bu gibi durumlarda meydanlar sandığa dair gerçeği yanıtsa, günümüzde Serap Çakır belediye başkanı idi veya bilemediniz, tek başına ana muhalefet..

Meydanlarda iki ölçü önemli..

Biri katılımda yerellik, diğeri katılımcının, seçmenin samimiyeti.

CHP’nin hafta sonu gerçekleşen Balıkesir mitinginde katılım sayısına bakarsanız en azından Balıkesir için, “CHP birinci parti” demek mümkün mü?

O zaman Gebze’nin birinci partisi de DEVA’dır.

Hale Jale bizim mahalle mitingleri ölçü alınmamalı.

Bu mitingler hiç olmazsa, alabildiğine yerel ölçekli yapılmalı. 

 

Bu yazı toplam 903 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi