Aktan Uslu

Aktan Uslu

Güneş Bingöl’den Doğmazsa Karanlıkta Kalırız

Güneş Bingöl’den Doğmazsa Karanlıkta Kalırız

bingol-1.jpg

 

Nisan ayının ortasında, 17 Nisan’da yaşanan sel ile bir ağır darbe daha alan Bingöl’de birbirine yanaşık düzende olan mahallelere şimdi ulaşmak mesele. Az buz değil sel kentte 18 milyon TL tutarında bir ekonomik kayba sebep olmuş. Çarşı’dan Karşıyaka’ya gelmek de zahmetli. Onlarca hayvanın telef olduğu Çapakçur Köprüsü aradan geçen 1 haftalık süreye karşın henüz yenilenememiş. Bingöl’de çarşının içinden geçen ana yolun tüm yükü kaldırdığından yakınıp belediyeyi de eleştiriyor yer yer vatandaş. Yapılması gereken altı üstü bir köprüden mi ibaret…

 

bingol-2017-1.jpg

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kutlandığı bir Pazar günü, sabahın erken saatleri. Aynı gün aynı zamanda kandil günü. Yağışlı bir havada, Sultan Abdulhamit Han Ortaokulu’nda protokolün katılımı ile milli bayram kutlandı. Aynı günün akşam saatlerinde camilerde Miraç Kandili, ancak kentin ana gündemi futbol. O gün öğleden sonra 12 Bingölspor evinde Darıca Gençler Birliği’ni ağırlayacak. Akşamleyin ise Galatasaray – Fenerbahçe maçı var. Futbol Bingöl’ü sarmalamış. Ancak kentin insanının kentin takımına sahip çıkması, üst düzey.

Kentin takımının maçının oynandığı saatte tribünlerin tamamına yakını dolu. Bir tek karşı taraftaki tribünde hafif boşluklar göze çarpıyor. Tribünde kadın taraftar sayısı yok denecek kadar az. Olanlar da fotoğraflarının basın tarafından çekilmesinden rahatsız. Statta yüzde 100 oranında erkek egemen bir hava hâkim.

Bingöl, memleketin kritik bir bölgesinde. Kamuya ait binalarda olası terör saldırılılarına karşı  hayli sıkı önlemler alınmış. Memlekette dış mekan çekimi için yasaklı olan tek yer zaman ve zemin farkı göz etmeksizin askeri bölgeler, ancak dış çekimi serbest olarak bilinen Emniyete ait binaları da fotoğraflamamakta  fayda var. (Tecrübe konuşuyor.) Yok yere GBT’den geçmenin alemi yok.

Bingöl’ün Karşıyaka Mahallesi, Çarşı’ya kısa mesafede. Halk otobüsüyle 10 dakikada ulaşılabilen mahalleye Çapakçur Köprüsü’nün selde yıkılmasının ardından şimdi yarım saat civarında ulaşılıyor. Devlet Hastanesi, Şehir Stadı, Öğretmenevi bu mahalle sınırlarında.

Deprem kuşağında yer alan Bingöl’de gezerken karşınıza çok sayıda depremde hasar görmüş binalar rast geliyor. Kötü bir görsel görüntü bu ve bir an önce yenilenmeyi bekliyor. Artık yıkılıp yerine yenisi mi yapılır, yoksa güçlendirme yöntemi mi tercih edilir bilinmez ama görüntüler hoş değil.

Bingöl’de sosyal hayat futboldan sonra ağırlıklı olarak kafeterya benzeri yerlerde sürüyor. Onlardan biri tam merkezde; İnönü Mahallesi, Genç Caddesi üzerindeki Saray Park Cafe Restaurant. Burası Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları Derneği tarafından işletiliyor. Bu tür yerlerde son derece uygun fiyatlarla çay ve benzeri sıvılar tüketmek, aperatif yemek mümkün. Yöreye has kimi yiyecekler de menülerinde yer alıyor.

Kentte sinema var ancak vizyon filmleri, ülke gündeminde yer aldığı zaman değil bir süre daha sonra giriyor. Nedendir böyle bilinmez ancak herkesin seyredip tükettiği filmleri sonradan, geç kalarak izlemekten çok hoşnut değiller.

Kentin kalbinin attığı Bingöl Şehir Stadı’nda yaşadıkları onca sıkıntı ve soruna rağmen mutlular. Yeşil beyaz forma rengiyle takımları geçen sezon Bölgesel Amatör Lig’den 3’ncü Lig’e yükselerek onlara şampiyonluk sevinci yaşatmıştı. Bu sezon çok üzdü ancak sezonun bitimine 1 hafta kala ligde kalmayı başardı.

 

bingol-izlenimleri-aktan-uslu.jpg

Tribünlerde yer alan dövizde yer aldığı gibi yurdumuzun doğusundaki Bingöl’den güneş doğmaz ise karanlıkta kalacağımız aşikâr. Güneşin ilk doğduğu illerimizden biri olması da onlara coğrafyamızın bir pozitif ayrımcılığı. Sıcak, samimi ve güler yüzlü insanları ile tam bir Anadolu şehri olan Bingöl’ün üzerine diğer güneşlerin de doğmasını bekliyor yöre halkı. En son selde yıkılan köprüleri, birçoğunun sekteye uğrayan yaşantılarına rağmen kendileriyle ve dünyayla barışık halde yaşamlarını sürdüren insanlar biraz daha fazlasını hak ediyor…

 

25 Nisan 2017

www.binkelam.com

 

Bu yazı toplam 1288 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi