Aktan Uslu

Aktan Uslu

GTÜ’ye rağmen siyasi ayrışımı İHA mı AA mı servis ederdi?

GTÜ’ye rağmen siyasi ayrışımı İHA mı AA mı servis ederdi?

Dünden devam…

Nesini söyleyim canım efendim / Gayri düzen tutmaz telimiz bizim / Arzuhal eylesem yar yar deftere sığmaz / Omuzdan kesilmiş kolumuz bizim…

Gerekçem ve gerekçemiz her ne olursa olsun Gebze Teknik Üniversitesi ile olması gereken diyaloğu, bir türlü kuramadık. Ben bu tezimi sadece şahsım ve kurumum adına ifade ettiğimi belirtirim.

Neyse ki üniversitenin basınla ilgili biriminde bir zamanlar bu bölgede muhabirlik yapmış olan Lale Kalaycıoğlu arkadaşımız, bir deneyim var. GTÜ’den kurumumuza ve yerel basına servis edilen haberlerle, üniversite ile yerel ahali arasında bir bağın kurulmasına, karınca kararınca katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

GTÜ ile sıcak bir teması bugüne kadar TMMOB Gebze bileşenlerinin ama üniversitede, ama Gebze’de, üniversitenin akademisyenleri ile etkinliklerinde kurabildik ancak 03 Ağustos 2022’de rektörlük görevine atanan Prof.Dr. Hacı Ali Mantar’a hala, gerekçem ve gerekçemiz her ne olursa olsun “Hayırlı olsun”a gidemedik.

Önemli bir fırsatı da, GTÜ’ye rağmen teptik.

Kurumsal olarak; düğün dernekler dahil bizzat davet edildiğimiz her yere, olağanüstü aksilik çıkmadığı sürece illaki gideriz. GTÜ’de 03 Ekim Salı günü gerçekleşen, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in katılımıyla gerçekleşen 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne telefonla davet 02 Ekim Pazartesi günü akşam saatlerinde, şahsıma ait telefon aranarak geldi.

Birkaç gün önce, eposta yolu ile de davet gelmiş. Fark edemedik veya giderilebilir bir iletişim hatası oldu, mevzu bile değil.

03 Ekim Salı’ya dair çalışma programını es geçip, katılacağımızı bildirdik. Törene Bakan Güler’in de katılacağından ötürü Bakanlık katılımcı gazetecilerin isimleri istemiş. Canlı yayın yapıp yapmayacağımız bile soruldu hatta.

Yarım saat geçmedi. Bir telefon daha geldi, yine Bakanlığa dayandırılarak özetle, “Salon çok dar. Davetimiz, iptal. Haberi biz servis edeceğiz” denildi.

**

… Benim bu gidişe aklım ermiyor / Fukara halini kimse sormuyor / Padişah sikkesi yar yar selam vermiyor / Kefensiz kalacak ölümüz bizim…

**

Akademik tören haberi GTÜ’den önce İhlas Haber Ajansı – İHA tarafından servis edildi.

Bir ihtimalim şu: Ağırlıklı saha çalışıyorum, haberlerimi özel üretiyorum. Ne şahsımın, ne gazetenin epostasına bakmaya fırsatım olmayabiliyor. İhlas dâhil haber ajansları, kamu kurumlarından bütün basına servis edilen haberleri de, abonelerine gönderiyor. Dilerim, böyle olmuştur.

Aksisi, basına akreditedir. Basını ayrıştırmadır.

28 Şubat sürecinde Milli Savunma Bakanlığı’nın muhafazakâr çizgideki basın kuruluşlarına uyguladığı akrediteye kendi çapında ve duyuru alanında ne kadar tepki gösterdiysem..

Sürecin başta işkenceden sebep hayatını kaybeden Gebze Belediyesi eski Başkanı merhum Ahmet Penbegüllü şahsında sürecin çok ağır bedeller ödeyen gerçek mağdurları için sözüm meclisten dışarı…

Günümüzde erki edinen başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere sözüm ona mağdurlarının, çakma mağdurlarının Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun da deyimiyle; 28 Şubatçılara rahmet okutan uygulamalarına maruz kalındı, kaldık, kalıyoruz, kalmaya devam ediyoruz.

Şahsımda, basının bir kısmının payına düşen ise geçtim ulusal halleri; yerellere kadar yayılan akredite, ayrıştırma olmuştur.

Dünkü yorumumda, ilimizden kimi vaka örneklerini, haber linkleri ile paylaşmıştım.

Ve ısrarla öne sürüyor ve inanıyorum ki;

Akrediteyi GTÜ değil, Milli Savunma Bakanlığı uyguladı.

Bir süre önce KBB Başkanı Tahir Büyükakın’ın basın danışmanlığına atanan İbrahim Gürsel, 20 yılı aşkın süredir tanıdığım, sevdiğim meslektaşım; gazeteci vasfım haricinde (Gazeteciden dost, göreve atandığı gün itibariyle İbrahim Gürsel içinde olmaz) yurttaş Aktan kimliğimle dostum, arkadaşımdır. Hayırlı olsun ziyaretinde de bulundum. Yani sözüm Gürsel’e değil, Büyükakın’a hiç, Sayın Rektör’e asla değil ama uygulamaya isyanlardayım: Büyükakın’ın şahsında belediye başkanının basın danışmanına salonda yer vardı, basına yoktu.

Ola ki törende aksilik oldu: Çok sık yaşanıyor. Bakan Güler mikrofon başında, ama mikrofonu kapalı sanarak varsayalım ki kendisinden önceki Bakan Soylu’ya; bir şekilde verdi ayarı. Salon duydu.

O haberi İHA mı servis edecek, AA mı?

Gazetemiz İHA abonesi. Önceki cumartesi günü CHP İl’in kongresi vardı. Beğenin beğenmeyin; CHP’nin Özgür Özel başta olmak üzere genel başkan aday adayları katıldı.

Yanılıyorsam gerekirse özür de dilemeyi bilirim.

Ama İHA’nın yanılmıyorsam servis ettiği tek haber; CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler ile CHP Derince İlçe eski Başkanı Birkan Koçak arasındaki “ekşın” hallerdi.

CHP’li milletvekili ile eski ilçe başkanı birbirine girdi” başlıklı haberin ilk paragrafının ilk cümlesinde seçimde kimle kimin yarıştığı ve kimin kazandığı yazılı.

Aynı paragraf ile nispeten kısaca tutulan ikinci paragrafta başlıktaki hadise.

Son paragrafta katılımcı isimleri. Haber bitti!

Yani ola ki o kavga olmasa, İHA’nın kongreye dair geçeceği haber ilk paragrafın ilk cümlesi ile üçüncü paragraftan ibaret kalacaktı.

**

Kongreye AKP İl Başkanı Şahin Talus ve Gebze İlçe Başkanı Recep Kaya da yer aldı.

Peşin yazayım: “Sayın Bakan ilimize, ilçemize geldi. Elbette gittiği her yere gideceğiz” türü bir olası savunma, şahsımca geçersizdir.

Yorumun başında yazdım: Gerekçe her ne olursa olsun, kurumsal ve kişisel olarak Sayın Rektör’e hala “Hayırlı olsun” ziyaretine bile gidemedik derken gerekçeleri yazmadım, gereksiz olurdu.

İşte şimdi de gerekçe her ne olursa olsun; orası bir üniversite.

Madem tören AKP’li Talus ve Kaya şahsında siyasetçilere o veya bu gerekçeyle açıldı, tüm siyasilere açık olmalıydı.

Bu siyasi –bence- ayrışımı dikkatli bir saha muhabiri, salona bakıp tespit eder, bir de internet haberciliği avantajıyla daha toplantı sürerken haber ederdi. İHA veya AA mı, tespit edip haber edecek?

MSB veya GTÜ’den tek partiye davet gitti, gitmedi bilemiyorum.

Bir kişiyi aramayı yeterli gördüm, aynı yanıtı alacağıma emin olduğumdan diğerlerini aramaya gerek görmedim. CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, “Davet gelmedi. Gelseydi, mutlaka bilgim olurdu ve kesinlikle giderdim” dedi.

Görüntü ve şekil itibariyle yüzde 99 MSB, yüzde 1 ihtimal GTÜ’den sebep, siyasi ayrışıma gidildi.

GTÜ’ye yüzde 1 ihtimal verdim.

İki kritik sivil toplum yapılanması, detaya gerek yok. İlgili kurumları, Hükümet daha doğrusu sistemin o kurumlara bakış açısını bilen bilir..

TMMOB Gebze bileşenlerine de, KESK Eğitim-Sen’e de kapılarını açan ve bunu teşhir eden bir rektör, GTÜ Rektörü Prof.Dr.Hacı Ali Mantar’ın öyle bir ayrışıma gideceğine; şayet siyasiler davet edilecekse sadece Gebze ile sınırlı tutmadan hatta; Darıca, Çayırova ve Dilovası’na da katarak –hadi biri hariç ama makul görülür olsun- tüm siyasi partilerin ilçe başkanlarına davet edeceğine, eminim.

Dünkü yorumumda anonsunu verdiğim diğer hatırlatma içerikli konu başlıklarını (Kelimesayar 950’yi zorluyor) yarına saklıyor;

Şarkışlalı Serdari’nin 200 yıl önce yazdığı, Sivas yöresine has “Nesini söyleyim canım efendim”in son dizesiyle bağlıyorum:

… Serdari halimiz böyle n’olacak / Kısa çöp uzundan hakkın alacak / Mamurlar yıkılıp yar yar viran olacak / Akıbet alınır öcümüz bizim.

Bu yazı toplam 5733 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi