Aktan Uslu

Aktan Uslu

GSB’nin gör dediği: Ama Gebzeli de olamadık!

GSB’nin gör dediği: Ama Gebzeli de olamadık!

Gebze Sendikalar Birliği’nin kuruluşu 1989’daki Bahar eylemlerine dayanır. 1980 askeri darbesinin izlerinin bireyler ve kurumlar üzerinde de, toplum üzerindeki etkisinin de sürdüğü yıllar.

 

Cezaevlerinde insanlık suçu işkence başta olmak üzere olmadık eziyet görmüş, bir dönem idamla yargılanıp ipin ucundan dönenlerin tutsaklıklarının sona erip döndükleri, hayata alışıp tutunmaya çalıştığı yıllar.

 

GSB öncülüğünde Gebze’de düzenlenen ilk 1 Mayıs kutlaması ve yürüyüşü.

Osman Yılmaz’daki trafo meydanından Cumhuriyet Meydanı’na doğru yapılan yürüyüşte Şehit Numan Dede Caddesi üzerinde neredeyse açık esnaf yok, hepsi malum kaygıyla kepenkleri indirmiş. Apartmanlardaki dairelerde perdeler sımsıkı çekili.

 

Ama günümüze döndüğümüzde tam tersi bir tablo, yürüyüş esnasında gerek esnaf  gerekse konutlardaki yurttaşlardan alkış tempo..

 

Bence Gebze Sendikalar Birliği’nin Gebze’ye en önemli katkılarından biri emekçiyi ve 1980’lerde sistem tarafından “öcü” haline getirilen sendikaları Gebzeliler’e sevdirmek oldu. “Cee”yi iyi becerdiler kanaatindeyim.

 

Pazartesi günü GSB tarafından Gebze İli’ni konu edinen açıklamasının farklı bir bakış açısıyla da tahlil etmek durumundayım.

 

GSB’nin kuruluşundan bu yana önemli eksiği, Gebze’de hayata, yaşama, kente dokunmak olmuştur. Bunun çeşitli sebepleri de var, ayrı mesele. GSB’nin eksik kaldığı yönü şöyle izah etmek de mümkün: Konu itibariyle merkezinde emek var ancak Gebze emek ve emekçiden, emeğin konu ve sorunlarından ibaret değil. Gebze adını taşıdığınızda, altını doldurmak durumundasınız. GSB’nin olası Gebze İli’ne dair açıklamasına katılırsınız katılmazsanız ayrı mesele. Ancak konuya dair açıklamada bulunması ve açıklama içinde çok ince bir duruşla Gebzespor örneğine, “Kentliliği yaşatan tek ortak değer” olarak değinmesi de çok yerinde.

 

https://www.gebzehaber.net/gebzenin-il-olmasini-savunuyoruz-89996h.htm

 

Açıklamanın içeriğine gelince..

 

Bugüne kadar Gebze İli’ne dair açıklamalarda hep nüfus ön planda tutulur, diğer illerin nüfusları ile kıyaslanırdı. GSB’nin açıklamasında bölgedeki insanların sayıdan ibaret değil her birinin bir birey olduğu çok naif bir dille vurgulanırken eskisi yenisiyle diğer illerin nüfus dâhil hiçbir detayı ile kıyaslama yok.

 

GTO Başkanı Nail Çiler; içinde bulunduğumuz süreçteki çalışması ve propagandasında doğal bir şekilde sermayeyi temsil ediyor. Sermaye zümresi Gebze’nin diğer zümrelerine kıyasla az bir nüfusa sahip, ekonomik gücü hepsinin toplamının üzerinde.

 

GSB’nin hiçbir açıklamasında başka çevrelerinin açıklamalarına atarlanma yok ancak ince ayar atıflar var.

 

Olası Gebze İli’nin sırf il olunduğu gerekçesiyle başta arsa ve konut, ona dayalı olarak kiralamalara getireceği olası zamma atıfta bulunup özetle, “Gebze, sermayenin çıkarları için il olacaksa, il olmasın daha iyi” diyor.

 

Bir dönem Gelecek Partisi İl Başkanlığı da yapan, iş dünyası veya hayatın herhangi bir alanında başarılı olmanın siyaset dahil hayatın başka bir alanında başarılı olunur illakin anlamına gelmediğinin canlı örneklerinden Ömer Faruk Başaran, olası Gebze İli’ne dair açıklamasında Avrasya Sanayici ve İş Adamları Derneği – ASİAD ve Türkiye Patronlar Platformu genel başkanları sıfatını kullanmış. Aynı zamanda Başaranlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Gebze’nin yerel eşrafından olan Başaranlar, Gebze’de Allah daha çok versin hayli yer sahibi. Ancak Başaran ile birlikte Gebze’nin bütün hayli yer mülk sahipleri, “Gebze il olursa hiçbir taşınmazımızda fiyat artışına gitmeyeceğiz” der mi?

 

Gebze’nin emek zümresi ise diğer tüm zümrelerin nüfusundan daha kalabalık. GSB söz konusu açıklamasıyla olası Gebze İli’nin emekçi zümresinin varlığını esaslı şekilde hatırlatıyor.

Gebze’nin il olmasını, Gebze’nin kentleşmesi ve kentlilik bilinci için isterken hani özellikle İzmit civarından abuk sabuk, “Kocaelili olamadılar” diye atarlananlara da kapak gibi atıfta bulunulmuş:

Kocaelili olamadığımız doğrudur, ama Gebzeli de olamadık…

Derken, denileni doğru okuyunca Gebze’nin kentleşemediğine, ortada kent olmayınca Kocaelili ve Gebzeli’den öte kentli olunamayacağına atıfta bulunulup bu yakıcı sorunun çözümünde Gebze İli’ni öne sürüyor…

 

Bu yazı toplam 787 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi