Aktan Uslu

Aktan Uslu

Gebze Sendikalar Birliği Farplas’ta neyi bekliyor?

Gebze Sendikalar Birliği Farplas’ta neyi bekliyor?

TAYSAD OSB’de kurulu Farplas Otomotiv’de işçilerin sendikal örgütlenmesi sonrası işverenin gösterdiği tutum ve bugüne kadar yaşananlar bir kere daha gösterdi ki Türkiye sendikal hak ve özgürlükler konusunda sadece kağıt üzerinde faal. Anayasal ve yasal haklara karşın işverenlerin yasaları çiğneyen tutumu tüm aymazlığı ile devam ediyor. Çünkü yasaları uygulayacak, işçinin hakkını kullanmasını sağlayacak bir mekanizma, yapılanma hayata geçirilmiyor. Yasalar ve kolluk kuvvetleri devreye sadece işverenin çıkarının aleyhine tutumlar yaşandığında var. Buna işçilerin üretimi durdurduğu gece vardiyasına yönelik müdahalede bir kez daha tanık olduk.

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası ile birlikte yine DİSK’e bağlı Limter-İş ve Lastik-İş Sendikaları’nın örgütlenmeyi ve salt çoğunluğu sağladığı Farplas’ta direnişteki işçilerin edineceği her bir kazanım, ülkemiz emek hareketi için şüphesiz büyük önem taşıyor. Bu aşamada Farplas direnişini salt Farplas çalışanlarından ibaret görmek yanlış olacaktır. Memleketin dört bir tarafından benzer her tür direniş ve isyan sonrası edinilen kazanım, emeğin kazanımı olmuştur ve olmaya devam edecektir.

Direnişin fabrika önünde sınırlı bırakılmaması, Farplas’ın çatı kuruluşu Fark Holding’in genel merkezine, Farplas’ın parça ürettiği Toyota Otomotiv önüne taşınması da yerinde hamleler.

Bu tür direnişlerde her yeri direniş alanına çevirmek sonuca ulaşmada daha etken olacaktır.

Farplas direnişine bugüne kadar gösterilen destekler aleni ve ortada. Ancak önemli bir eksiklik kendisini özellikle bu süreçte fazlasıyla hissettiriyor. Gebze Sendikalar Birliği…

Gebze Sendikalar Birliği, temeli 1989’larda bahar hareketleri ile birlikte atılan, ülke genelinde o yıllarda kurulan ve varlığını bugüne kadar sürdürebilen, ülkemiz genelindeki yegâne sendikal birliktelik.

GSB’de bu dönemin sözcüsü Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir’i işçilerin vardiya işgalinin ardından gözaltına alındıkları gün Çayırova İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde, konuyla ilgilenirken gördük. Yerinde bir hamleydi ancak bir türlü arkası gelmedi.

KESK Kocaeli Şubeler Platformu’nun dahi bir destek ziyaretinde bulunduğu Farplas direnişinde Gebze Sendikalar Birliği’nin eksikliği kendisini fazlasıyla hissettiriyor.

Önümüzde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve 1 Mayıs İşçi Bayramı gibi iki önemli günün varlığını da göz önünde tuttuğumuzda Gebze Sendikalar Birliği’nin Farplas direnişinde daha etkin bir hale gelmesi gerektiğini düşünüyor ve savunuyorum.

Bu tutum ve tavır bir an önce sergilenmeli, Gebze Sendikalar Birliği varlığını ve gücünü hissettirmelidir…

Bu yazı toplam 4453 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi