Gebze meclisi, Bosna ve sorunlar…

Gebze meclisi, Bosna ve sorunlar…

 

 

Gebze belediye meclisinin 2015 yılının son toplantısı önceki gün gerçekleştirildi. Toplantının 15 gündem maddesinin 14’ü çeşitli komisyonlara havale edildi. 

Komisyona havale edilmeyen tek madde ise Bosna’ya yapılan teknik gezi ile ilgiliydi. Gezi ile ilgili slayt gösterisini CHP’li meclis üyesi Yılmaz Bulut hazırlayıp sundu. 

İlginç bir durumdu.

Geziyi düzenleyen AKP, gezi ile ilgili bilgiyi veren ise CHP oldu!

CHP’li meclis üyelerinin böyle bir çalışma yapmalarının sebebi, sanıyorum ki kendilerine yönelik yapılan ‘gezi’ eleştirileriydi.

Yapılan eleştiriler aslında sadece CHP için değil hepsi için geçerliydi. Bosna’ya teknik gezi adı altında yapılan gezinin gerçekten teknik bir gezi olup olmaması eleştirilerin kaynağını oluşturuyordu.

Özellikle AKP’li meclis üyelerinin daha ilk günden yemek ve gezme fotoğrafları paylaşmaları gezinin teknik değil turistik olduğunu açıkça ortaya koyuyordu.

Bu yüzden olsa gerek AKP’li meclis üyeleri adı teknik gezi olan bu geziyle ilgili bir tane bile teknik anlamda bilgi aktaramadılar.

Gebze belediye başkanı Adnan Köşker’in, Bosna’daki belediyecilik anlamında bir tane görüş bildirmemesi eksiklikti. 

Bosna’da altyapı, yol, park-bahçe, otopark, trafik, yapılaşma ile ilgili bir tane bile izlenim olamaz mıydı? 

CHP’li meclis üyeleri de, bu suça ortak olmamak adına gezinin kendileri açısından teknik olduğuna kamuoyunu ikna etmek için en azından orada bir çalışma yapmışlar. 

Kaldırım, yağmur olukları, çarşı dükkanları, kapalı Pazar alanları, tarih ile şehrin iç içe yapılanması, sanat atölyesi, bisiklet yolları gibi konularda bilgi sunumu yaparak Gebze için en azından yapılması muhtemel eksiklikleri dile getirdiler.

Az nüfus ve geniş bir yerleşime sahip Bosna ile yoğun nüfus, plansız ve çarpık yapılaşmayla dar bir alana sıkışmış Gebze’yi bir tutmak da elbette teknik olarak mümkün değil. Örneğin şehir merkezinde otopark ve trafik bu kadar yoğunken, yani yayalar ve araçlar için yer sorunu yaşanırken, bisiklet yolu nereye yapılabilir? 

Öte yandan, kapalı pazar alanları ve Cuma pazarının taşınması konusu yıllardır söylenen ama bir türlü gerçekleştirilmeyen bir konu. 

Sanat atölyesi projesi için Kent meydanındaki boş dükkanlar gayet ideal ama buraları sanata ayırmak sanırım Gebze belediyesine lüks gelir! 

Şu anda Gebze’nin en büyük sorunu trafik sıkışıklığı ve otoparktır. Mecliste CHP’liler bu konunun ciddiyetini dile getirdiler, Başkan Köşker de Gebze’nin muhtelif yerlerine yapılacak otoparklarla bu sorunun çözüleceğini belirtirken, metro için 2023’ü işaret etti. Gebze’de radikal projelerin dışında sadece bu sorunlar ötelenmiş olur. Raylı sistem ve şehir merkezinin mevcut merkezden uzaklaştırılması, başta servis ve otobüs güzergahları olmak üzere ulaşım noktalarının yeniden planlanarak yeni ve geleceğe yönelik bir ulaşım sistemi oluşturulmalıdır. 

Bu yazı toplam 82 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi