ZEYNEP ESKİ

ZEYNEP ESKİ

Çocuğum ne Okuyor/Okumalı…..

Çocuğum ne Okuyor/Okumalı…..

Kıymetli Gebze Yeni Haber Gazetesi ve www.gebzehaber.net okurları..

 

Bu hafta değinmek istediğim konu; son zamanlarda velilerimizden çokça soru aldığım, “Çocuğum ne okumalı?

 

Aslında burada değinmek istediğim en önemli konulardan bir tanesi de çocuklarımızın ellerinde gördüğüm kitaplar…

 

Okumak tabi ki çok eğlenceli keyif verici bir durum. Hele ki haftada neredeyse bir kitap bitiren benim için oldukça gerekli bir durum.

 

Bazen çocuklarımıza ya da öğrencilerimize kitaplar konusunda yaptığımız müdahaleler ters tepki alabiliyor.

 

Peki, ne yapmamız lazım?

 

Son yıllarda bazı okunan kitapların geneli ya şiddet içerikli ya da cinayetlerle alakalı olduğunu görüyorum. Sayfaların içinde hiç kelime olmayan resimlerle dolu kitaplarımızda var, burada dikkate dilmesi gereken durum, benim çocuğum bu kitaptan ne kadar etkilenir?

 

Maalesef bazen çocuklar arasında öyle bir durum oluyor ki, o kitabın kahramanının sözlerini sıkça kullanıyon ya da, o kitaptaki karakterler gibi olmaya çalışıyorlar.

 

Okudukları kitaplardaki kahramanlar sadece hayallerini mi süslüyor, yoksa yarınlarına yardımcımı oluyor? Lütfen dikkat edelim.

 

Yakın bir zamanda bir öğrencimizin elindeki bir kitap dikkatimi çekmişti, içeriğini incelediğimde bir fayda sağlamaktan ziyade bir şey katmadığını tespitle; birazda şiddet içerdiği için o tür kitapları okumaması gerektiğini söyledim. Gayet olumluda bir cevap aldım. Kitabı kendisinin de pek beğenmediğini herkesin elinde görünce merak ettiğini söyledi.  Lakin kitapları babasının aldığını, kitapları görmezse kızacağını söylemesi üzerine, “O zaman babanı davet edip ona verelim” deyince kabul etti. Babasına kitapları okumaması gerektiğini anlatınca da, ‘Hocam bizde çocuk kitap okuyor diye seviniyorduk’ cevabını aldım, içeriğine hiç bakılmamış çokta pahalı kitaplar. Aslında sadece birkaç sayfa çevirse bile velimizde anlayacaktı durumu. Çocuğumuz bir şey katmayan, kitapları okumasa da olur

 

Lakin çocuğunuz çok hayalperestse ya da korku kitapları çok hoşuna gidiyorsa , araştırıp alınacak kitaplarımızda var tabi ki. Tekrar söylemekte fayda var; çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız. Ne kadar etkileneceğini siz herkesten iyi bilirsiniz, ‘Hayır okumamalısın’ dan ziyade anlatarak çözüm bulmak en iyisi.

 

Karşımıza alıp konusunca doğru kararları veriyor çocuklarımız, buna birebir şahit oluyorum ve bunun mutluluğunu yaşıyorum.

 

Çok kıymetli bir hocamla okuduğumuz ortak bir kitaptan sohbet etmeye başlayınca sohbetin sonunda şöyle demişti “Ben bir kitabı okuduktan sonra hep şöyle düşünürüm, ben olsam bu kitabın ismini ne yazardım, ya da ana karaktere ne isim verirdim.” Şimdi bende her okuduğum kitaba ve karaktere isim arıyorum mutlaka

 

Siz yeter ki çocuklarınız ile kitap okuyun.

 

Elimize cep telefonunu alıp biz telefon ile oynarken ondan kitap okumasını beklememiz ne kadar doğru olur? Çocuğunuz ile birlikte okuyup kitap hakkında yorum yapmanın mutluluğunu yaşamanız lazım. Ben denedim, gayet keyifli oluyor. Bunu kendi öğrencilerimizle de yapıyorum. Sonra okuduğu her kitabı anlatmaya geliyorlar sevinçle,  bunu evimizde de sağlamalıyız. Bence etkinliğin kralı oluyorJ)

 

Haftaya yine bu sütunlarda sizinle olmak temennisi..

Öneri ve katkılarınıza dair [email protected] üzerinden şahsımla iletişime geçebileceğiniz duyurusuyla..

Bu yazı toplam 7414 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
ZEYNEP ESKİ Arşivi