Aktan Uslu

Aktan Uslu

CHP Çayırova’da CHP, Çınar ve Çayırova kazandı

CHP Çayırova’da CHP, Çınar ve Çayırova kazandı

 

 

 

Üzerinden bugün itibariyle bir hafta geçti. Hatta Binali Eniş başkanlığındaki CHP Çayırova İlçe Örgütü çiçeği burnunda yönetimi hafta içinde mazbatasını aldı.  Aynı gün içinde geçici yönetimin başkanı Lütfü İlhan’dan görevi resmen devraldı. Önceki perşembe günü akşamı yönetim, parti tabanıyla tanışma toplantısında bir araya geldi. Kendi içinde görev dağılımını yapacağı ilk yönetim kurulu toplantısının da eli kulağında, nihayet kongreyi yorumlama fırsatı ve zamanını buldum.

 

Aslında bir gün daha erteleyecek konu vardı ama caydım. Gebze’de özel bir hastanede yaşanan aleni bir skandalı konu edineceğim o yorumu, yarına erteledim.

 

Kongre artık sona erdiğine göre şunu açık yüreklilikle ifade ederim. Kongre sürecinde konumum gereği olmam gereken tarafsızlık ve objektifliğime laf ettirmem ancak gönlümden geçen aday kazandı.

Hatta bir önceki kongre de gönlümden geçen isimdi, ilkinde o, bu veya şu gerekçeyle tutturamadı. İkincisinde tuttu.

 

**

Kongre CHP dışında da farklı kesimlerin hayli ilgisini çekti. İsimlerini buradan vermek doğru olmaz ama AKP Çayırova’da ve Çayırova Belediyesi’nde etkili bir isim, kongre sonrası Binali Eniş’in cep numarasını, tebrik maksadıyla aramak amacıyla istedi.

 

İzmit’ten bir gazeteci arkadaşım istedi. Ben kendisi için istedi sandım. Kocaeli Üniversitesi’nde, yüksek ihtimalle Erzincanlı hatta Refahiyeli bir akademisyen kendisinden istediği için istemiş..

 

CHP Çayırova’nın 15 Aralık 2019’daki kongresinde 170 delegenin oy hakkı vardı. 168’i oy kullandı. İki oy geçersiz sayıldı. 166 geçerli oydan 80’ini alan Cihan Soyluçiçek başkan seçildi. Binali Eniş, 67 oyda edindi. Suna Çınar, 19 oyda kaldı. Suna Çınar ile Binali Eniş’in oy toplamı, Cihan Soyluçiçek’ten fazla idi.

 

Geçen haftaki kongre malum, olağanüstü kongre idi ve yine malum, mevcut yönetim yüksek olasılıkla 8-9 ay süreyle görev yapacak. CHP Genel Merkezi kongre takvimini yine ertelemezse, diğer örgütlerle aşağı yukarı eş zamanlı olağan kongreye gidilecek.

 

Bundan sebep kongre öncesi delege seçimi yapılmadı. 15 Aralık 2019 olağan kongresi öncesi belirlenen listeyle seçime gidildi ancak o veya bu gerekçeyle tam 28 fire vardı. Delege sayısı 142’ye düştü.

 

DEVA Partisi’ne geçen eski yönetici İbrahim Çamkerten’den sebep 141’e düştü. Soyadları listeye yanlış yazılan iki delegeden ötürü 139’a da düşebilirdi ancak İlçe Seçim Kurulu, vatandaşlık numarası eşleşmesinden oy kullanma haklarını ellerinden almadı.

 

15 delege; bence disiplinsizlik örneğiyle sandığa gelmeyince 126 delege oy kullandı. Kaldı ki sonuca etki edebilirlerdi.

 

Bu zemin ve tablo üzerinden kongre öncesi bir AKP’li ile CHP kongresini konuşuyoruz: “Şayet Cihan Soyluçiçek, Suna Çınar’dan yana tavır aldıysa Suna Çınar kazanır.”

 

CHP içinde veya etrafında olmayan bir AKP’li için yanlış bir okuma değil aslında ancak kendisine, “Hiçbir şey göründüğü gibi değil. Aksine, Cihan Soyluçiçek desteğinden ötürü Suna Çınar’ın kazanma olasılığı hayli gerilemiştir” dedim. Öyle de oldu.

 

15 Aralık 2019’daki üç adaylı kongrede Cihan Soyluçiçek’in listesine giden bir çok oy..

 

24 Eylül 2022’deki olağanüstü kongrenin tek kaybedeni Cihan Soyluçiçek’ten…

Soyluçiçek’in Suna Çınar’ı desteklemesinden de sebep..

 

Binali Eniş’e gitti.

 

Cihan Soyluçiçek; bu süreçte iyi işler de yapmadı değil ama üstelik “bunca yıllık deneyime” rağmen yer yer CHP tabanının da tepkisini çeken akla zarar çıkışlarının bedelini, sandığa “gömülerek” ödedi.

 

**

Kongreyi Suna Çınar kazandı çünkü..

 

Ola ki 24 Eylül’de sandıktan çıksaydı, 8-9 ay sonraki olağan kongrenin de banko adayı olacaktı.

 

Bu 8-9 aylık süreçte “akıl” hocası Cihan Soyluçiçek olacaktı, şüphesiz. O olağan kongrede sandığa öyle bir “gömülecek”ti ki, aktif siyasi hayatı kuvvetle muhtemel sona erecekti.  

 

Yine bu süreçte..

 

İzmit’teki tetikçisi B.K; ortalıkta hiç gözükmedi. Demek ki araları limoni..

 

Gebze’deki tetikçisi C.A; galiba Suna Çınar’dan aldığı talimatla, “Yaz bunu” dediği bir paylaşımı yapmış ancak hemen sonrasında Suna Çınar, CHP Çayırova içinde etkili bir zevattan uyarı almış.

 

Tetikçisi C.A; o paylaşımı silmiş.

 

Suna Çınar’ın bu dönem etrafında Nurhan – Bülent Susam gibi kongreden sebep tanıştığım pırıl pırıl şahsiyetler de var…

 

“Akıl” hocası Cihan Soyluçiçek, Gebze’deki tetikçisi C.A ve o çevreden sıyrılıp..

 

Nurhan – Bülent Susam çifti ve emsalleriyle yol yürümeye devam ederse..

 

Çayırova’da aktif siyasetçilerin çok büyük kısmının çok büyük eksiği;

 

Yerel basını ve yerel gelişmeleri sıkı takip ederse;

 

Kimi sivil toplum örgütlerine dair birilerinin demesiyle değil kendi diyalog, gözlem üzerinden tahlilde bulunup hareket ederse;

 

Oturması, kalkması, hitabı, beden dili, mimiklerine dair bir yaşam koçundan akıl hocalığı satın alırsa..

 

Değil CHP Çayırova İlçe Başkanlığı, Çayırova Belediye Başkanlığı’na bile yürür kanaatindeyim.

 

Çünkü Cihan Soyluçiçek dezavantajına rağmen edindiği 43 oyun 42’sini harici çevresinden edinmiş, ona ne şüphe ki Cihan Soyluçiçek de kendi şahsında Çınar’a, en az ve en fazla olmak kaydıyla 1 oy kazandırmıştır.

 

**

CHP Çayırova’da kongreyi Binali Eniş ve ekibi şahsında CHP Çayırova kazanmakla kalmamış,

 

Abartmıyorum, Çayırova kazanmıştır.

 

Bu yönetim 2023 seçimlerinde CHP’yi birinci parti yapar yapmaz, ayrı mesele.

 

Yerel seçimler öncesi kongreyi yine kazanır, ardından belediyeyi CHP’ye kazandırır kazandırmaz ayrı mesele..

 

Cihan Soyluçiçek döneminde zaman zaman mumla aranan,

 

Muhafazakar yoğun Çayırova’da Çayırova’yı geren söylem, eylem, tutum ve davranışlardan arınmış..

 

Merkezine sevgiyi, insanı, hoşgörüyü, muhabbeti alan..

 

İllaki muhalifliği ama muhalefet ettiklerinin de, “Doğru söylüyor” dedirteceği dili, anlatımı kullanan

 

Bir yönetim CHP Çayırova’da seçimi kazandı kanaatindeyim.

 

Dilerim yanılmam, diyorum.

 

Bundan sebep Çayırova da kazanmıştır diyorum.

 

Başka da bi’şi demiyorum.

Bu yazı toplam 1303 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi