CANER PESEN’İN GÖR DEDİĞİ…

CANER PESEN’İN GÖR DEDİĞİ…

Eskiden şehir içinde otomobil kullanırken emniyet kemerimi takmazdım. Sadece uzun yolda tedbirli olmayı gerekli görürken, kazanın ne zaman ve nasıl meydana geleceğinin bilinmezliğini hiç düşünmezdim.

Ama gazeteci dostum Caner Pesen’in bir süre önce geçirmiş olduğu trafik kazasından sonra artık şehir içinde de emniyet kemerimi takıyorum. İnsanın yakınlarının başına bir şey gelmeyince, o başa gelen olayla ilgili fazla bir farkındalığa sahip olamıyor.

Caner, geçirdiği trafik kazasıyla ve bu süreçte yaşadıklarıyla çevresindekilere özellikle trafik kazaları konusunda oldukça ciddi mesajlar verdi.

Ama asıl büyük mesajı, her yıl geleneksel olarak düzenledikleri ve artık marka haline gelen futbol turnuvası ile verecek.

Turnuvanın ismi, verilmek istenen mesajla o kadar örtüşüyor ki. Turnuvanın adı, Görkem Çiler. Yani Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler’in, trafik kazasında yaşamını yitiren biricik oğlu.

Çevremizde trafik terörüne kurban veren, canı yanan o kadar çok kişi var ki. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 340 bin civarında trafik kazası olduğunu biliyor musunuz?

2.300’e yakın vatandaşımızın yaşamını yitirdiğini?

Yaklaşık 250 bin kişinin yaralandığını?

Bir yılda trafik kazasından etkilenen yüz binlerce insan. On yılda, milyonlarca insanımızın trafik teröründen canı yanmış.

Ülkemizi bu kadar olumsuz etkileyen, derin yaralar açan trafik kazaları için peki ne kadar duyarlıyız?

Genellikle bize özgü hastalıklı bir alışkanlığımız var. ‘Bana bir şey olmaz’ cümlesi artık toplumumuzda kalıplaşmış ve bir türlü bireysel olarak değiştiremediğimiz hastalık.

Bu yüzden kurallara uymuyoruz. Hız yapıyoruz. Emniyet kemerimizi takmıyoruz. Işıkları umursamıyoruz. Birkaç saniyelik gecikmeler için bir ömür boyu cezasını çekeceğimiz hatalara neden oluyoruz.

Peki değer mi?

Kesinlikle değmez.

Caner’in bu çağrısı elbette bütün toplumu birden bire değiştirecek değil. Ama bir kişi için bir farkındalık oluştursa, o kişinin yaşayacağı olası trafik kazasını önlese bile çok önemli bir sonuç demektir.

Ne yazık ki bazı gerçekleri görmek için, o gerçeklerin yüzümüze birkaç kez çarpması, gözümüzün içine sokulması gerekiyor.

Bu da böyle bir şey.

Turnuva boyunca trafik terörüne dikkat çekilecek, emniyet kemeri kullanmanın önemi vurgulanacak, trafikte hız yapmamanın ve dikkatli araç kullanmanın can kurtaracağı insanların bilinçaltına işlenecek.

 

Trafik terörüne kurban verdiğimiz gencecik bir isim Görkem Çiler’in ismiyle hayat bulacak bu turnuvada emeği geçenleri başta Caner-Zafer Pesen kardeşler olmak üzere tebrik ediyorum.

Bu yazı toplam 109 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi