ZEYNEP ESKİ

ZEYNEP ESKİ

Akran Zorbalığı

Akran Zorbalığı

Kıymetli Gebze Yeni Haber Gazetesi ve www.gebzehaber.net okurları.

Geçen hafta yazımızın bir bölümünde akran öğrenmesine değinmiştik. Birçok velimizden bununla ilgili daha detaylı bir bilgilendirme yazısı istenilmişti, aslında yazımız bu hafta bunun üzerine olacaktı ama bu hafta dikkatimi çeken ve önümüzdeki haftaya bırakmaya gönlümün el vermediği bir konuya değinmeden geçmek istemedim. Aslında zaman zaman birçok velimizin başına gelen ve hepimizin bildiği bir konu;

Akran zorbalığı…

Peki, nedir bu akran zorbalığı;  

 

Okul yaşantısı içinde bir öğrencinin/öğrencilerin bir başka öğrenciyi/öğrencileri, tekrarlayan aralıklarla olumsuz etkilere maruz bırakması olarak tanımlanmaktadır. Bu durum, hem zorbalığa uğrayan, hem de zorbalık uygulayan çocuklar için olumsuz sonuçlar doğurmaktadır

Akran zorbalığı davranışları nelerdir?

·        Kişiye küçük düşürücü lakaplar takılması,

·        Dış görünüşüyle alay edilmesi,

·        Tehditte bulunulması ve şiddet kullanarak istediğini yaptırma,

·        Hakkında gerçekdışı olumsuz konuşmalar yapma,

·        Kişisel eşyalarına el koyma ve zarar verme…

 

Zorbalığa başvuran çocuk ailesinden yeteri düzeyde sevgi almamış, ihmal edilmiş, görmezden gelinmiş bir çocuk olabilir. Aile ilişkilerinin kötü olmasına da bağlı olarak kendini sevmiyor olabilir.  Bu sebeple yanlış da olsa akranlarına şiddet uygulayarak kendini ailesine gösterme çabası içindedir.

Ya da aile içinde ihmal edilmiş çocuklardan farklı olarak evde her istediği yapılan “Mükemmel çocuk” ya da “Kral çocuk” diye tabir edilen çocuklarda da akran zorbalığına başvurma sıklıkla görülür. Çocuk istediği şey olmadığında bunu oldurmak için akranlarına şiddet uygulayabilir. Ergenlik döneminde akranları içinde popüler olmak bir ergen için çok önemlidir. Bu şekilde akranlarına zorbalık uygulayarak havalı ve popüler birisi olacağını düşündüğü için buna başvuruyor olabilir.

Çocuklar akran zorbalığına maruz kaldıklarını aileleriyle kolay kolay paylaşmazlar. Bu sebeple çocukla sürekli olarak iletişim halinde olmak, ona güven vermek ve onu gözlemlemek önemlidir. Zorbalık konusunu basit ve açıklayıcı bir şekilde anlatmak, böyle bir durumla karşı karşıya kaldığında güvendiği bir yetişkinle bu konuyu konuşmasını anlatmak önlem almak açısından önemlidir.

Gecen hafta tanıdığım bir veli öğrencisinin başına böyle bur durum geldiğini anlatmıştı. Maalesef bu durum hem beni, hem de aileyi oldukça üzdü. Asıl üzüldüğüm bir konu öğrencinin bu olayı ailesine anlatmaması idi. Aslında iki öğrenci farklı okullardaydı.  Okul müdürünün çıkışta denk gelmesi üzerine aileyi bilgilendirmesi ve ailenin öğrenciyi sıkıştırması ile ortaya çıkmıştı bu olay.  Üç haftalık bir geçmişinin olması ve ailesi ile paylaşmaması da ayrıca üzdü beni. Görüştüğüm bir rehber hocamızda kendi okulunda da çok sayıda bu durum ile karşılaşıldığı, akran zorbaları tarafından da genelde sessiz öğrencilerin seçildiğini söyledi.

Anne baba olarak burada bize düşen görev çocuklarımız ile o bağı kurabilmek. Başına gelen bir olayı ya da yaptığı bir hatayı ailesi ile paylaşmayı sağlayabilmek çok önemlidir.

“Anne baba ile ilişkileri iyi olan çocukların, benlik saygıları yüksektir”

İşim gereği birçok öğrenci ve veli ile bir arada bulunuyorum. Ama bazı çocukların o sevgiyi tam olarak almadığına şahit olmak en üzücü durum. Herkesin çocuğu çok özel ve kıymetlidir onlara bu sevgiyi vermek için beklemeye gerek yok. Çocuklarımız ile mutlaka bir sohbet saati, bir çay saati, bir meyve saati yaratmak gerekmektedir. Bazen sohbetleri o kadar güzel geliyor ki günün bütün yorgunluğunu atmamıza sebep olmaktadır. Bu hayat yolculuğunuzda en büyük dostunuz ve sizi asla yalnız bırakmayacak insanlar ailenizdir. Unutmayın, bu günler asla geri gelmeyecek…

Haftaya yine bu sütunlarda sizinle olmak temennisi;

Öneri ve katkılarınıza dair [email protected] üzerinden şahsımla iletişime geçebileceğiniz duyurusuyla

 

Bu yazı toplam 6564 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
ZEYNEP ESKİ Arşivi