Direnişin rüzgarı sert esiyor

Direnişin rüzgarı sert esiyor

Bursa’da RENAULT ve TOFAŞ işçilerinin BOSCH’taki toplu sözleşmenin ardından başlattığı grev ve Türk Metal Sendikası’na tepki eylemi Kocaeli’ne de sıçrıyor.

Bursa direnişinin geldiği noktada, gözler 7 bin işçinin çalıştığı Ford Otosan’a çevrildi. İşçiler kendi aralarında direnişin Ford’ta da yayılıp yayılmayacağını tartışıyor. Bu tartışmalar, sosyal medyaya yansıyıp, kamuoyu oluşmasını sağlıyor. Ford Otosan işçisinin büyük bölümü, yetersiz maaştan şikayetçi.

Direniş fişeği yanmış gibi..

TÜPRAŞ, TÜRK PİRELLİ, BRİSA, GOODYEAR fabrikalarındaki işçilerin ücretleriyle kıyaslandığında geçim sıkıntısı çektiği görülen ve çalışma koşullarının ağırlığından dertli olan FORD OTOSAN işçisi, gruplar halinde işten çıkartmaların da önüne geçebilmenin tek yolunun RENAULT ve TOFAŞ’taki gibi direnme olduğunu düşünüyor.

Bel fıtığı hastalığına yakalanmanın ‘’doğal sonuç’’ gibi kabul gördüğü FORD OTOSAN’da çalışan işçiler, ücret yetersizliğini gidermek için tek yol olan fazla mesaiye tercih ediyor. İşçiler, ailelerini geçindirmek için seçtikleri bu yolda, sağlığını yitirme riskiyle daha çok yüzyüze kalıyorlar.

FORD OTOSAN işçisi, deyim yerindeyse ‘’patlamaya hazır bir volkan’’ gibi.

Durumun farkında olan sarı sendika TÜRK METAL’in yöneticileri, işçinin tansiyonunu düşürmeye yönelik olarak hamleler yapıyor. İşçiler tek tek aranıp ikna edilmeye çalışılıyor. Bu arada, sendikanın bazı yöneticilerinin, işçileri tehdit edici ifadeler kullanıldığı da ileri sürülüyor.

Durum böyleyken, işçiler tabi ki boş beklemiyor. Sosyal medyada, iş elbiseleri ve e-devlet zarflarıyla sendikaya mesaj vermeye çalışıyor.

Bu durum, FORD OTOSAN işçisinin, Bursa’daki direnişin fabrikalarına da yayılmasına hazır olduklarını gösteriyor.

Öğle yemeği boykotu restini gören işveren ‘’fazla mesai iptaline’’ giderek önlem aldı. Bu önlem “yedek parça ikmalinde yaşanan sıkıntı” gerekçesine dayandırıldı ama aslında olası işçi direnişini aşmaya yönelik olduğu ortada.

Sendikacını korkusuna gelince…

Hal böyleyken FORD OTOSAN’da örgütlü sendika olan Türk Metal’in yöneticileri meseleye nasıl bakıyor dersiniz ?

Türk Metal Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Yakup Yıldız, Bursa çevresindeki metal işkolu işyerlerinde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak görüşlerini kamuoyuna açıklarken, şu ifadeleri kullanıyor:

 “Yaklaşık 8 ay önce imzalanan sözleşme davullarla zurnalarla kutlandı. 8 ay sonra ne oldu da şimdi böyle yapılıyor? Bu eylemleri Gezi Parkı olaylarına benzetiyorum. Gezi’de nasıl 4-5 ağaç için haklı gerekçelerle yola çıkıp sonra ortalığı yakıp yıktılarsa bunda da sonuç farklı olmaz. Bunların arka planındaki bileşenleri çok iyi biliyor ve takip ediyoruz. Seçim öncesi kargaşa çıkarmak istiyorlar. Herkesi sağduyuya davet ediyorum.” 

Sendikacının korkusuna bakar mısınız ?

Sormak lazım, ‘’siz kimi temsil ediyorsunuz ?’’

Bu sorunun yanıtına, mevcut psikolojik halleriyle ‘’işçiyi temsil ediyoruz’’ yanıtı vermeleri oldukça zor. Çünkü, işçiler gruplar halinde bu sendikadan istifa ediyor. Yani, sendikanın altı boşalıyor.

 

Bir GEZİ’nin yarattığı, bir de bu korku hiçbir şeye benzemez. 

Bu yazı toplam 96 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi