Halil Yeni

Halil Yeni

Yirmi Dokuz Yıldır Sönmeyen Ateş

Yirmi Dokuz Yıldır Sönmeyen Ateş

Bundan yıllar önce binlerce kişi, yüzlerce asker ve polisin önünde, saatlerce bağırıp çağırdıktan sonra bir oteli içindekilerle birlikte yaktılar. Otelin içinde insanlar vardı, yazarlar, şairler, müzisyenler vardı.

 

2 Temmuz 1993 tarihinde 35 insanımızın, tempolu alkışlar ve sevinç naraları eşliğinde ateşe verilerek öldürüldüğü Madımak katliamının üzerinden 29 yıl geçti. ‘Yak ulan yak, cehennem ateşi’ diyerek gerçekleşen katliamı unutmadık.

 

Pir Sultan Abdal şenlikleri kapsamında pek çok sanatçı ve fikir insanı Sivas’a gitmiş, saldırılar şenliklerin ikinci günü, 2 Temmuz 1993’te yükselmişti. Binlerce kişi cuma namazından sonra ‘’şeriat isteriz’’ sloganlarıyla sanatçıların kaldığı madımak Otelini ateşe vermişti. Otel yakılmadan birkaç saat önce çekilen bazı fotoğraflar her şeyin planlı olduğunu ortaya koyuyordu. Saldırganların ellerinde benzin bidonlarının yanı sıra, silahlar da vardı. Kimileri ellerinde telsizlerle bir yerlerle haberleşiyordu. Grup ilk önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi. Daha sonra otelin perdelerini tutuşturarak oteli ateşe verdiler. 35 kişi yanarak ya da boğularak hayatını kaybetti.

 

29 yıl önce insanlık tarihine büyük bir utanç günü eklenirken ne yazık ki Madımak katliamıyla yüzleşilmedi. Arkasındaki karanlık aydınlatılmak istenmedi. Katliamın siyasi sorumluları, organizatörleri adaletin karşısına çıkarılmadı.

 

Katliamın 29. yılında da ülkemizin her yerinde kimsenin dilinden, dininden, mezhebinden, cinsiyetinden dolayı aşağılanmadığı, ayrımcılığa uğramadığı, emek sömürüsünün yapılmadığı, barışa ve halkların kardeşliğine gölge düşüren, daha güzel bir gelecek inşası önündeki engel zihniyet ve devlet politikalarının son bulmasına yönelik talepler seslendirildi.

 

Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri de Madımak Katliamının 29'uncu yılında kent meydanından "Yaşadığımız katliamların hesabını soracak, barışın, kardeşliğin, emeğin ülkesini kuracağız’’ diye seslendi.

 

Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır, "Sivas Katliamı’ndan sonra 19 Aralık, Gazi, Roboski, Reyhanlı, Suruç başta olmak üzere pek çok katliam yaşanmıştır. Milyonların eseri Gezi Direnişi’nde gençlerimiz sokak ortasında katledilmiştir. Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı 10 Ekim Ankara Gar Katliamı ile yüreğimize 103 bıçak daha saplanmıştır. Yaşanan onca katliam gibi Sivas katliamının da gerçek sorumlularının açığa çıkarılıp hesap sorulması engellenmiştir" dedi.

Bu yazı toplam 4978 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi