Aktan Uslu

Aktan Uslu

Yılın ve yılların “en”i de “boy”u da Kocaeli Barosu

Yılın ve yılların “en”i de “boy”u da Kocaeli Barosu

Geçtiğimiz haftanın son işgünü Genç Avukatlar Meclisi’nin seçimini gerçekleştiren,

Gebze’deki varlığını zaman zaman belli eden Kocaeli Barosu’nu mesleğe ilk başladığım ilk yıllardan itibaren özümser ve takip ederim.

1996-1998 dönemi başkanı Cengiz Sarıbay’dan 2018 – 2022 dönemi başkanı Bahar Gültekin Candemir’e kadar başkanlarının tamamıyla bir şekilde hukukum olmuştur. Mevcut başkanı Mehmet Gül ile adaylık sürecinde kısa bir telefon diyaloğunun ötesine henüz geçemedik. Zamanla giderilir..

Dünümüzde Saide Arslan Çalışkan’dan günümüzde Şerafettin Kaya’ya, Gebze İlçe Temsilcileri ile de hukukumuz olmuştur, olacaktır.

Hatta içinde bulunduğumuz dönem için Şerafettin Kaya’nın bölgesinde gerek meslektaşlar arası dayanışmayı gerekse Kocaeli Barosu’nun Gebze’deki varlığını  güçlendirmeye yönelik planları ve hevesi var. Dilerim hayata geçer. Bu anlamda Genç Avukatlar Meclisi’nin bu dönemki yönetiminde Gebze’den Cemal Emre Kaya, Yusuf Ziya Solak ve Mustafa Öztürk şahsında üç avukatın yer alacak olması; Cemal Emre Kaya’nın aynı zamanda Gebze Temsilci Yardımcısı konumu elini daha da güçlendirecektir kanaatindeyim.

 

Aslında Baro’nun Gebze’deki varlığını hissettirecek önemli bir etkinliğin hamlesi 2019 yılında, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün arifesinde gerçekleşmiş, Gebze Adliyesi’ndeki “Aile içi şiddet” ana konulu panelin açılışında dönem başkanı Bahar Gültekin Candemir şiddete karşı mücadelede Gebze’de tüm olası paydaşlara işbirliği çağrısında bulunmuş, dönemin Fahri Öztürk başkanlığındaki Kocaeli Barosu Gebze Temsilciliği etkili bir saha çalışması hazırlığında da bulunmuştu. Ancak ikinci adım, en azından benim tespit edebildiğim kadarıyla gelmezken etkinliğin tam bir yıl sonrası da, etkisinden yeni yeni çıkmaya başladığımız pandemi süreci oldu.

Kocaeli Barosu’nun Gebze’deki ağırlığını hissettirmesi sadece etkinlikler ile sınırlı kalmadan, bulunması gerektiği yerlerde bulunmasıyla da ilişkili. Temsilciliğe atandığından bugüne Gebze Kandıralılar Derneği’nin tavla turnuvasına üstelik oyuncu olarak katılan Şerafettin Kaya, Gebzespor’un Feriköyspor ile oynadığı iç saha maçında da vardı.

Bu arada siyasi partiler dahil sivil toplum örgütü temsillerinde o temsiliyeti yönetimin tepesindeki isimle sınırlı tutmak yanlışlığından da arınılmalı. Yani bu zeminde Gebze Temsilciliği’nin yardımcılığı görevindeki Avukat Beritan Hazal Kaya ve Avukat Cemal Emre Kaya da varlıkları ile bulundukları yerlerde kurumlarının temsilcisidir.

Beritan Hazal Kaya; Dilovası Makine İhtisas OSB’de sendikal örgütlenme sonrası işçi çıkartılan ve uzun soluklu eylemin gerçekleştiği HSK Systemair’de 2020 yılının kasım ayında, direnişin 17’nci günü gerçekleşen kitlesel basın açıklamasına meslektaşı Ozan Çataltepe ile birlikte şahsını temsilen gelmişti. Ancak önümüzdeki süreçte Gebze’deki benzer direnişlere daha kurumsal bir ziyaret veya destek olabilir de. Ancak emek ile sermayenin bu çelişkili sürecinde her iki tarafın avukatının aynı baro içinde yer almasından ötürü mesafeli de durulabilir.

Kocaeli Barosu’nun gerek ekim ayındaki yönetim kurulu seçimi gerekse Genç Avukatlar Meclisi’nin atama zeminli seçimi başta siyasi partiler olmak üzere örnek ve ders mahiyetindedir.

Doğrudan demokrasi denilen; halkın egemenliğini bizzat ve doğrudan kullandığı demokrasi türünün hayata geçtiği kongrelere tanık olduk, olmaya devam ediyoruz.

Meclisin yeni yönetimi atama yetkisi elinde olan baro yönetiminin iki başkan adayı çıkınca sandığı işaret etmesi;

Gerek mesafe gerek avukat yoğunluğundan ötürü bu yıl ilk defa Gebze’de de sandık açılması;

Genç Avukatlar Meclisi seçiminin yürütme kurulu ayağında blok değil çarşaf listenin tercih edilip bu şekilde bir bütünün daha renkli şekilde yürütme kurulunda temsilinin sağlanması;

Ki başkanlığı Resul Uludağ’ın kazandığı meclisin 10 kişilik yürütme kuruluna diğer aday Nisa Bülbül’ün listesinden dört yürütme kurulu adayı, seçilmiştir;

“Takıntı olmuş sende” denmesin diye ad vermeyim diyordum ama ad vermeden de olmaz.

Son kongresini göz önüne aldığımızda, başta Gebze Ticaret Odası olmak üzere tüm sivil toplum tarafından örnek alınıp uygulamaya geçirilmesi gereken biçimdir.

Baro’nun içinde bulunduğumuz dönemde de meslek içi eğitime alabildiğine ağırlık vermesi,

Genç Avukatlar Meclisi seçimleri öncesi gerek başkan gerekse yürütme kurulu adaylarının eğitime yaptığı vurgu da..

Mesleğimizin dip yaptığı süreci seyretmekle yetinip yine ve yeni bir 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinliğini yine müzikli eğlence ve sponsor teminli hediyelerle geçiştirmeye hazır ve nazır Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti yönetimince örnek alınmalıdır.

Bu süreçte; zanlı, sanık, tutuklu yargılanan, tutuksuz yargılanan nedir ve nasıl yazılır diye bilinmeden gerek gazeteciler gerekse “gazeteciler” tarafından yapılan haberler sonrası ama tutuklu ama tutuksuz yargılanan meslektaşlar ile meslek asalaklarının bu konudaki bilgisizliği ortadayken burnunun dibindeki; eğitim verilmesi için davet edilen her yere üyeleriyle koşturan Kocaeli Barosu’ndan eğitim desteği istemeyi bile programına alamayan cemiyetimiz yöneticileri, çalıştıkları kurumlara Baro haberi yapmakla sınırlı kalmamalı, Baro’nun ne yapıp ettiğini de tahlil edip faydalanmalıdır kanaatindeyim.

2022’yi devirip 2023’e doğru seyrederken önümüzdeki yılların ilk aylarında da bir sürü mecrada “Yılın en”i muhabbetine girilecek;

Örneğin herhangi bir belediyenin meclisinde önerge verdiğine tanık olunmayanlar ona ne şüphe ki “Kamuoyu araştırmaları” sonucu önce yılın eni adayı, sonra eni falan da olacaktır.

Bir de gönüllerin “en”i vardır ki bence Kocaeli Barosu gerek doğrudan demokrasi pratiği gerekse avukatlar ve avukat hakları ile sınırlı tutmadığı; halka dokunan yapısıyla yılın ve hatta yılların hem “en”idir, yetmez aynı zamanda “boy”udur diyorum,

Başka da bi’şi demiyorum.

 

Bu yazı toplam 1064 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi