Halil Yeni

Halil Yeni

UĞUR MUMCU ‘’NAMUS BORCU’’

UĞUR MUMCU ‘’NAMUS BORCU’’

 

 

Kırşehir bozkır, Ankara soğuk, Türkiye yine karanlık bir dönemden geçiyor. Bir parça aydınlık istiyor insanoğlu, bir parça Güneş diliyor toprak ve biraz su, tüm pisliği temizlemek adına azıcık su istiyor tarih. 1942 de doğuyor Uğur, Ankara da büyüyor. Bakıyor memleket bir parça aydınlık bir parça Güneş’e muhtaç, Gazeteci oluyor en namuslusundan. Ve bir pazar sabahı, Ankara kar altındayken arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikaste kurban giderek yaşamını kaybediyor.

 

Bir anadan doğma dört kardeşten üçüncüsü Uğur. Başarılı öğrenci. Onun ki adaleti yoksul bir ülkede Avukat olma mücadelesi. Yer Ankara, Okul Hukuk Fakültesi. 1965 de mezun. Mezuniyet Sonra aynı üniversitede asistan. Sonra araştırmacı sonra Gazeteci sonra yazar.

 

Dönem 12 Mart. Bir yazısında "orduya hakaret etmek" ve "sosyal bir sınıfın öteki sosyal sınıflar üzerinde tahakkümünü kurmak" suçunu işlediği iddiasıyla tutuklanıp 7 yıl hapse mahkûm ediliyor. Yargıtay kararı bozuyor. 1 yıl yatıyor cezaevinde, sonra askerlik çalıyor kapısını. Askerliğini yedek subay olarak yapması gerekirken 1972-1974 yılları arasında resmi tanımıyla "sakıncalı piyade eri" olarak tamamlıyor.

 

1976 da Koca, evlenmiş Şükran Güldal Mumcuyla. 1977 de baba. İlk çocuğun Adı özgür. Özgürlüğü çocuğu gibi, çocuğunu özgürlük gibi seviyor. 1981 de özge, ikinci çocuğu doğuyor.  

 

Gazeteciliğe Yeni Ortam gazetesinde köşe yazarlığı yaparak başlıyor Uğur Mumcu, 1975’ten itibaren Cumhuriyet’te 'Gözlem' başlıklı köşesinde düzenli olarak yazı yazıyor. 1991 yılında gazeteden ayrılıyor. Bir süre Milliyet Gazetesi'nde yazıyor ve Cumhuriyet Gazetesindeki yönetim değişikliği üzerine 1992'de Cumhuriyet'e geri dönüyor.

 

1975 te ‘’Mobilya Dosyası’’ adlı ilk kitabını çıkartıyor. 1993 yılında çıkan ‘’Kürt Dosyası’’  kitabına kadar tam 26 tane kitabı yayınlanıyor. Öldürüldükten sonra da vaktiyle yayınlanmamış 16 kitabına dostları hayat veriyor.  1962 yılında Yunus Nadi ödülünden, 1993 Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü ödülüne kadar tam 11 tane ödül kazanıyor. Hakkında farklı yazarlar tarafından on tane kitap yazılıyor. 2009 ve 2010 yıllarında hayatını anlatan iki farklı belgesel yayınlanıyor. Selda Bağcan tarafından ise ‘’Uğurlar Olsun’’ adlı bir şarkı besteleniyor.

 

 

Uğur Mumcu, arabasına konan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Suikast sonrası inceleme yapan uzmanlar hiçbir delil bulamadıklarını bildirdi. Patlamayla etrafa dağılan ve cımbızla toplanması gereken delillerin ise süpürgeyle süpürüldüğü iddia edildi. Eşi Güldal Mumcu'yu ziyaretleri sırasında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü ve İçişleri Bakanı "cinayeti çözmenin, devletin namus borcu olduğu “nu belirtip namus sözü verdi. Yıl 2014. Devlet ‘’Namus borcu’ ’nu hala ödenmedi.  

Bu yazı toplam 2147 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi