Halil Yeni

Halil Yeni

Ücretsiz İzin Uygulaması Sendikalaşan İşçileri Cezalandırmak İçinde Kullanılıyor

Ücretsiz İzin Uygulaması Sendikalaşan İşçileri Cezalandırmak İçinde Kullanılıyor

Örgütlenmek onların en doğal hakkıydı. İş kanununda sendikalı olmaları yolunda hiçbir engel yoktu. Nasıl patronlar yasalardan doğan haklarını kullanıyorsa, çalışanlarda var olan haklarını kullanmak ve güçlerini birleştirmek istiyordu. Fakat birden fazla sendikaya üye olunabileceğini söyleyen yasalarımız bir kenarda dursun Systemair HSK fabrikasında çalışan işçiler sendikalaştıkları için zorla ücretsiz izne çıkarıldı.

 

Pandemi döneminde ‘’Ahlaka aykırı davranışlardan kaynaklı veya ceza ödeyerek işçi çıkarma’’ dışında işten çıkarmalar sözde yasaklanmıştı. Fakat patronlar sendikalı olan işçileri ‘’iyi niyet kurallarına uymadıkları’’ iddiasıyla tazminatsız ve ücret alacaklarını ödemeden işten çıkarmaya devam ederken diğer yandan sözde işsizliğin artmasını engellemek için getirilen ücretsiz izin uygulaması bugün sendikalaşan, hakkını arayan işçilerin önünü kesmek içinde kullanılıyor.

 

Yani salgın döneminde çıkan yasalar işçilere değil yine patronlara yarıyor. Her basın açıklamasında sermayenin yanında olacağını ve destekleyeceğini söyleyen iktidar, sıra üretenlere, alın teriyle geçinenlere geldiğindeyse susuyor. Hal böyle olunca patronlar çıkarılan yasaları bir silah gibi emekçilerin üzerinde kullanıyor. Bunun en yakın örneği Systemair HSK emekçileri.

 

Kocaeli Dilovası’nda faaliyet gösteren İsveç sermayeli Systemair HSK Havalandırma Endüstri Sanayi işçileri, işyerinde artan sorunlar nedeniyle Birleşik Metal-iş sendikasında örgütlendi. Sendika yasanın aradığı çoğunluğu salgın döneminde artan hak kayıpları karşısında kısa sürede sağladı ve çoğunluk, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen yetki tespitiyle belgelendi. Fakat patron işçilerin anayasal haklarına saygı duymayarak sendikalı olan işçileri ücretsiz izne çıkardı. İşçilerse fabrika önünde direnişe başladı.

 

Patrona göre işçiler çoğunluğu sağlayamamıştı. Yetki tespitini bir üst mahkemeye taşıdı. Ve bu süreyi fırsat bilerek vazgeçirme ve korkutma girişimleri başladı. Bir işçi çay molasında direnişte olan arkadaşlarına el salladı diye, ‘’sendikaya destek verdin’’ denilerek işten atıldı.

 

Patronların yasalara aykırı olan fakat salgın döneminde bir silah gibi sendikalı işçiler üzerinde kullandığı ücretsiz izin uygulaması ilk değil. Geçtiğimiz haftalarda CHENSOLAR fabrikasında da benzer bir hukuksuzluk yapıldı. Yetki tespitinin fabrikaya ulaşması sonucu patron sendika üyelerini ücretsiz izine çıkartmış, bunun sonucu işçiler üretimi durdurup patronun yetkiye itiraz etmesini önlemişti. Toplu sözleşme görüşmelerinin başladığı CHENSOLAR fabrikasında sendikalı işçiler patron tarafından işbaşı yaptırılmıştı. Çünkü toplu sözleşmedeki ilk talep ücretsiz izine çıkarılan işçilerin işbaşı yaptırılmasıydı.

 

Şimdi Kocaeli ve İstanbul bölgesinde birçok fabrikadan sendikalı yada sendikasız işçiler, sınıf kardeşlerine destek vermek için her fırsatta Systemair HSK fabrikasının önüne gidiyor, moral veriyor ve mücadele sürüyor.

Bu yazı toplam 3171 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi