Halil Yeni

Halil Yeni

TAŞERON İŞÇİLER KÖLE DEĞİLDİR

TAŞERON İŞÇİLER KÖLE DEĞİLDİR

 

Onlar çoğumuz derin uykulardayken sabahın kör karanlığında işlerinin başında olanlar. Onlar çöpleri alanlar, yolları yapanlar, çocuğumuzun oynadığı parkı kuranlar. Onlar şikâyetimizi dinleyenler, bizi yönlendirenler. Onlar kente dair yaşadığımız sorunlar karşısında yeri geldiğinde bağırdığımız, azarladığımız kişiler.

 

Onlar ki ‘’hep örgütsüz kalsın aman ha sendikalı olmasın’’ istenilenler. Ve onlar kadrolu işçilerle ya da memurlarla aynı işleri yapmalarına rağmen düşük ücret alıp açlık sınırında yaşamaya terkedilenler.

 

Onlar üç kuruş maaşlarını dahi zamanında alamayanlar. Sosyal hakları olmayanlar. Onlar mesaileri ödenmeyen, ikramiye verilmeyenler. Ama gel gör ki onlar tüm bu olumsuz koşulara rağmen yine de yan yana gelip ortak bir mücadele yürütmekte zorluk çekenler.

 

Ve onlar ki hep topun ağzında olanlar. Güvencesiz çalışanlar. Ve her yerel yönetim değişikliğinde asılsız bahanelerle işten çıkartılanlar.  Yani onlar Belediyelerin taşeron işçileri…

***

Samsun Atakum Belediyesi'nde çalışan 25 taşeron işçi, sözleşme akitleri bittiği bahanesiyle geçtiğimiz günlerde işten çıkarıldı. Son yerel seçimlerde belediyenin CHP’den AKP’ye geçmesiyle önce sürgünler, ardından işçi kıyımları başladı. Daha öncede 34 belediye işçisi kadroda yenilenme yapıldığı gerekçesiyle işten çıkartılmıştı.  Geçtiğimiz günlerde ise 25 taşeron işçinin verimli olmadıkları ve işi sabote ettikleri bahanesiyle iş akitleri sonlandırıldı. Şimdiye kadar 61 işçi işten çıkarıldı, toplamda işten çıkarılanların sayısının 250'yi bulacağını düşünen işçiler belediye önünde direniş başlattı.

 

İşten atılanların hepsi dünya görüşleriyle belediye hizmetlerini birbirine karıştırmayıp halkın her kesimine en iyi hizmeti götürmeye çalışanlar. Onları işten atanlar ise dünya görüşleriyle belediye işlerini birbirine karıştırıp kendi gibi olmayanları işlerinden atanlar.

 

Bende bu emekçi insanları mailime gelen bir yazıyla tanıdım. Kurban bayramı arifesinde işlerinden atılmış, onlarda bu haksızlık karşısında susmayıp işlerini geri almak için belediye önünde direniş başlatmıştı.

 

 

Hepsine, emeğin bir başka kenti Kocaeli den sevgi ve selam ediyor, mücadelelerin de başarılar diliyorum.  Onlar kazanırsa köleliğe karşı direnen tüm taşeron işçiler kazanır. Onlar kaybederse hepimiz kaybederiz. Hadi dayanışmaya… 

Bu yazı toplam 1107 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi