Halil Yeni

Halil Yeni

Seçimler ve Sosyalistler: Halkın Kurtuluş Partisi

Seçimler ve Sosyalistler: Halkın Kurtuluş Partisi

 

 

Seçimlere az bir süre kala artık yapmam gereken şeyi yapıyor, Gebze de siyasi çalışmaları olan, medyada kendilerine bilinçli bir şekilde yer verilmeyen ve seçimlere eşitsiz bir şekilde giren Sosyalist partileri köşemde misafir ediyorum. Bu haftaki konuğum Halkın Kurtuluş Partisi (HKP)

 

Hikmet Kıvılcımlı ve HKP

Hikmet Kıvılcımlı 17 yaşında gönüllü olarak Kurtuluş Savaşı'na katıldı, Kuvayı Milliye gönüllüsü oldu, Köyceğiz Kuvayı Milliye Askerî Kumandanlığı görevinde bulundu. Liseyi Vefa Lisesi'nde okuduktan sonra sınavla İstanbul Tıp Fakültesi'ne girdi. Öğrencilik süresince siyasi faaliyetlerini sürdürdü, Kurtuluş, Aydınlık gibi yayınlar yoluyla sosyalist fikirlerle tanıştı. Aydınlık gazetesinde ilk yazıları yayınlanmaya başladı. 1954 yılında Vatan Partisi'ni kurdu. 1925'ten hayatının sonuna kadar sürekli kovuşturmalara, işkencelere maruz kaldı ve toplam 22,5 yıl hapis yattı. 1971 yılında ağır hasta olduğu için yoldaşları tarafından tedavi için yurt dışına çıkarıldı. 11 Ekim 1971'de Belgrad'da aramızdan ayrıldı.  

 

Bunu neden mi anlatıyorum. Çünkü Halkın Kurtuluş Partisi, 2005 yılında, 15-16 Haziran İşçi Direnişinin 35. yıldönümünün kutlandığı 15 Haziran gününde kuruluşunu duyuran sosyalist dünya görüşüne sahip bir parti. Ve HKP, Marksist-Leninist siyasetçi, kuramcı, yazar, yayıncı ve çevirmen olan Hikmet Kıvılcımlı’yı teorik ve pratik önder kabul eden bir parti.

 

Seçimde Kadınlar En Önde

Halkın Kurtuluş Partisi Yüksek Seçim Kuruluna Milletvekili Adaylarını bildiren ilk Parti oldu. HKP’nin 550 milletvekili adayının çoğunluğu diğer partilerinin aksine 319’u işçi olmak üzere yüzde 90’ı işçi-köylü, ev kadını, emekli, esnaf, işsiz, hemşire, eğitimci gibi emekçi insanlardan oluşuyor. HKP o gün gerekli evrakları YSK’ye verdikten sonra ‘’HKP Tüzüğü’nün öngördüğü-vurguladığı gibi: Yarımız olan Kadın ön safta olarak. Halkın İktidarı için mücadele ediyoruz. Edirne’den İstanbul’a, Bursa’dan İzmir’e, Ankara’dan Adana’ya, Diyarbakır’dan Van’a…85 Seçim Çevresinin 80’inde 1. Sıra Kadınlarımızın… 550 Milletvekili Adayımızın 200’ü Kadın…’’ açıklamasında bulundu.  HKP’nin kocaeli Milletvekili adayları ise Sema Olkun Kopal, Fettah Ayhan Erkan, Erkin Gürbüz , Selami Erdoğdu , Ali Erdoğdu, Hacı Pala Zeynep Kopal, Münür Azar, Bedrettin Usluer, Yakup Ankut, ve İbrahim Hüsnü Uçar oldu.

 

HKP’nin Seçim Bildirgesinde ‘Hür, güçlü, mutlu Türkiye’’ var

HKP’nin seçim bildirgesinde öne çıkan hedefleri ise şunlar. ‘’ABD ve AB Emperyalistlerinin aşağılık, iğrenç, insanlık düşmanı içyüzlerini teşhir edeceğiz. Pahalı devletin yerine, insanlarımıza iş bulmayı, pahalılık yangınını söndürmeyi birinci görev bilen ucuz devleti geçireceğiz. Her türlü maddi sömürüyü kaldıracağız. Her türlü manevi sömürüyü kaldıracağız. Halk tarafından, Halk için Yönetim, Adalet, Eğitim-Kültür ve Sağlık sistemleri kuracağız. Ruhunu Batılı Para babalarına satmış bir avuç yerli Para babasının ve onun müttefiki Babil artığı Tefeci-Bezirgânın oligarşik önderliği yerine; çalışan ve üreten çoğunluğumuzun (Halkın) Demokratik Önderliğini geçireceğiz.’’

 

Bir köşe yazısının sınırları çerçevesinde önemli gördüğüm konulara değinmeye çalıştım. HKP üye dost ve milletvekili adaylarına seçim çalışmalarında kazanımlar ve başarılar dilerim.

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 1045 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi