Halil Yeni

Halil Yeni

Pir Sultan Abdal Gebze ve Çayırovada

Pir Sultan Abdal Gebze ve Çayırovada

 

 

 

Bir nefesçik söyleyeyim / Dinlemezsen neyliyeyim / Aşk deryasın boylayayım / Ummana dalmağa geldim. / Ben Hakk'ın edna kuluyum / Kem damarlardan beriyim / Ayn-ı cemin bülbülüyüm / Meydana ötmeğe geldim.  / Pir Sultan'ım der gözümde / Hiç hata yoktur sözümde / Eksiklik kendi özümde / Darına durmağa geldim.

 

Yukarıda paylaştığım bu güzel şiir Pir Sultan Abdal’a aittir. Pir Sultan Abdal ki, 16. yüzyılda yaşamış, cesareti büyük, dili korkusuz bir halk şairi ve ozanıdır. Asıl adı Haydar'dır. Yaşamının büyük bölümü Sivas’ın Yıldızeli ilçesinin Banaz köyünde geçmiştir. Şiirlerinde Allah, İslam Peygamberi, Halife Hz. Ali, On İki İmam ve Ehl-i Beyt sevgisini sıkça işlemiştir. Ayrıca şiirlerinde sosyal konulara da yer vermiş ve bunları bir uyarı niteliğinde dillendirmiştir.  

 

Alevi bir şair olan Pir Sultan Abdal, genellikle Osmanlı bürokrasisine karşı tutum almıştır. Eşitlik, hak, adalet gibi talepleri nedeniyle Sivas valisi Hızır Paşa tarafından tutuklanmış, bir süre zindanda kalmış, sonra gelen emirle idam edilmiştir. İnançları uğruna öldürülen bu büyük ozan ölümünden sonra da yaşamaya devam etmiş. Söylediği sözler dilden dile aktarılırken, yazdığı şiirlerden türküler yapılmış ve adı ülkemizde kurulan yüzlerce alevi inancına sahip derneğe verilmiştir.

 

İşte o derneklerden biri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cem Evi kentimizde de kuruluş çalışmalarını geçtiğimiz günlerde başlatmıştı.  Pir Sultan Abdal’ın yaşamı ve felsefesi doğrultusunda sosyal, kültürel çalışmalar yapmak, başta Anadolu Alevi kültürü olmak üzere, tüm kültürleri yaşatmak, geliştirmek ve yaymanın yanı sıra demokrasi, laiklik, hukuk devleti ve insan hakları gibi değerlere de sahip çıkmak için yola çıkan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cem evi gönüllüleri geçtiğimiz günlerde derneklerinin kuruluşunu ilan etti.  

 

Kuruluş tamamlanır tamamlamaz da değerli çalışmalara imza atıldı. Dernek bünyesinde ücretsiz semah, bağlama, gitar, matematik, tiyatro ve İngilizce kursları açılıp dersleri verilmeye başlandı.  Tutuklu akademisyenler için Bakırköy'de nöbet tutuldu. Ve geçtiğimiz hafta sonu Osman Hamdi Bey kültür merkezinde çok sayıda kişinin katıldığı ‘Demokrasi ve Alevilik’ paneli gerçekleştirildi. Dernek yetkilileri şimdi de kentte kurulmasını istedikleri bir Cem evi için belediyeye başvurmaya hazırlanıyor.

 

Gebze Çayırova Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cem evinin kentin kültürel, sanatsal, düşünsel ve siyasal gelişimi adına değerli çalışmalara imza atacağını ve çok kıymetli işler başaracağı düşünüyor, kuruluş fikrinden kuruluş gününe kadar emek veren tüm gönüllüleri tebrik ediyorum.  ‘’Demiri demirIe dövdüIer; biri sıcak biri soğuktu.. İnsanı insanIa kırdıIar; biri aç biri toktu.’’ Diyen Pir Sultan Abdalın düşüncesi Gebze ve Çayırovada artık onlarla yaşayacak.

 

 

Bu yazı toplam 1592 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi