Aktan Uslu

Aktan Uslu

… Olan Darıca’ya Darıcalı’ya Oluyor

… Olan Darıca’ya Darıcalı’ya Oluyor

CHP Darıca Birbirini Yerken

Başlıklı dünkü yorumumdan devam..

 

CHP Darıca İlçe Örgütü’nde Yakup Törk’ün belediye başkan adaylığından ötürü istifasının ardından Gürer Yıldırım başkanlığındaki yönetim 2018 yılının aralık ayında CHP Darıca İlçe Örgütü’nde düzenlediği toplantıda geçen dönemin altı CHP’li meclis üyesini;

İbrahim Karslı, Musa Kovalık, Serap Aydın, Şevki Yıldırım, Şinasi Serdar ve Yavuz Dursun’u onurluk ile onurlandırmıştı.

O toplantıda Aydın, Serdar ve Dursun kesinlikle bıraktığını ve tekrar aday adayı olmayacağını, Karslı yüksek ihtimalle bırakacağını, Kovalık ve Yıldırım kararsızlıklarını ifade etmişti.

Belediye meclis üyesi aday adaylığı sürecinde İbrahim Karslı da yönetimi şöylesine bir yokladı. Yanıt alamayınca Karslı da aday adaylığı için tekrar başvuruda bulunmadı.

O ekip 2014-2019 döneminde ekip halinde veya bireysel olarak ne derece başarılıydı, başarısızdı; yeterliydi, yetersizdi ayrı mesele.

Altı meclis üyesinin de yeniden aday adayı olmamasının gerekçesi çok netti:

İnsanı partisinden belediye meclis üyesi adayı olduğuna, meclise seçildiğine bezdiren bir parti tabanı…

Sadece CHP’yi değil Darıca’yı bence negatif bağlayan bir sonuç.

Bu dönemin Darıca Belediye Meclisi’nde avukat yok.

**

Tekrar ana konuya Kroman Çelik konusuna geri döndüğümüzde..

İmar Komisyonu’nda dönemin CHP’li üyeleri Tuncer Saltaş ve Ayhan Şen..

Konu ilk KBB Meclisi’nde 1/5000’lik plan üzerinden gündeme geldi. Oy çokluğu ile kabul edildi.

Darıca Belediye Meclisi’nde –yanılmıyorsam- eylül ayı toplantısında 1/1000’lik planı görüşüldü.

CHP Grubu’nu da bağlayacak şekilde Saltaş ve Ayhan tarafından sunulan aleyhte rapora karşın bu planda Darıca BM’de oy çokluğuyla kabul edildi.

Şu bilgimi paylaşmakta fayda var:

Konu, bence de yargıya taşınmalıydı. Ancak yargıya taşınacak olan karar, KBB Meclisi’nin 1/5000’lik planı olmalıydı. O plana askı sürecinde itirazda bulunmadığınız sürece, ilçe belediye meclisinde 1/1000’lik plana itirazın bir anlamı kalmıyor. 1/1000’lik planı yargıya taşımanın da hiçbir anlamı, sonucu olmuyor. Savunmanın buradaki savunma şekli net: “Biz Büyükşehir’in 1/5000’lik planı dışına çıkmadık.”

CHP’nin İl Örgütü ve Darıca İlçe Örgütü ile gerek Büyükşehir gerekse Darıca Belediye Meclis Üyeleri’ni, gruplarını bir bütün halinde değerlendirdiğimizde ıskası, KBB’nin o kararını yargıya taşımamak olmuştur.

Kroman Çelik’in genişlemesi konusunda CHP konunun bir parçası, detayı olarak eleştirilmeyi hak etmekle birlikte birinci sorumlusunun AKP iktidarı, o kararlara onay verenler, “ÇED toplantısına, raporuna gerek yoktur” diyenler olmalıydı. Olmadı.  

**

Öte yandan..

Kroman Çelik’in genişlemesi konusu, Emek Mahallesi sakinlerini birebir ilgilendiren bir çevre konusudur.

CHP Darıca İlçe Örgütü bir bütün halinde en büyük ıskayı bu noktada yapmıştır.

Konunun içine önce Emek Mahallesi ardından Darıcalı halkı kapsayan bir propaganda sürecine yönelmemiş, kamuoyu baskısına öncülük etmemiştir.

Kaldı ki CHP İl Örgütü’nü de işin içine kattığınızda geçmiş dönemlerde Müzeyyen Tan, bu dönemde muhtarlardan sorumlu il başkan yardımcısı olarak görev üstlenen Yaprak Fidancı dâhil olmak üzere çevre konularında bilgi sahibi, bu tür örgütlenme ve çalışmalarda deneyimli, “Ne yapmalıyız?” diye sorduğunda gerek plan proje üretme, gerekse işin içinde yer almada bulunabilecek değerlerin varken,

Birbirini yeme ile meşgul ile CHP Darıca İlçe Örgütü, hayatı ıskalamıştır.

**

Bir diğer detay olarak..

Kroman Çelik’in o araziyi Şişecam’dan edinmesi, Şişecam’ın bir Türkiye İş Bankası iştiraki olması, Türkiye İş Bankası’ndaki CHP hisselerinden ötürü CHP’nin konuyu yargıya taşımadığı tezine katılmıyorum.

Tekrarlamak gerekirse; CHP tarafından konunun yargıya taşınmaması bir eksiklik ve ihmaldir ancak gerek Büyükşehir gerekse Darıca Belediye Meclisleri’nde konu gündeme geldiğinde, sergilenen tavır da alenidir.

Konunun yargıya taşınmamasından ötürü kimi meclis üyelerine dair yüz kızartıcı mahiyette söylem ve iddialarda bulunanları da iki türlü yadırgıyorum:

Öncelikle; sağda solda konuşup kendinizi gizlemeyin. Yürekli olun. Adınızla, sanınızla demeç verin örneğin.

Kendiniz dâhil her bir bireyin şeref ve haysiyeti olduğunu unutmayın.  

**

CHP Darıca İlçe’de Gürer Yıldırım başkanlığındaki yönetim 2014-2019 döneminin belediye meclis üyelerine bence güzel bir jestte bulunmuş, çaba ve çalışmalarından ötürü onurluk ile onurlandırmıştı.

Gökhan Aktaş başkanlığındaki mevcut yönetim bu yıl gerçekleşecek veya seneye ertelenecek ilçe kongresinde yeniden aday olur ve de seçilir; 2024 yerel seçimlerini görürse bu dönemin meclis üyelerine aynı jestte bulunur mu, ihtimal dahi vermiyorum.

CHP Darıca İlçe Örgütü’nde dünden bugüne bir türlü sağlanamayan bütünleşme, birlik beraberliğe dair şu tespitimi de ifade etmek isterim: Bu dönem azalmak bir tarafa, daha da artmıştır.

Kaybeden Darıca ve Darıcalı olmaktadır.

Geçen dönemin CHP’li meclis üyelerinden –yanılmıyorsam- hiçbiri bu dönem aday adayı olmamıştı. Siyasette yüzlerin yenilenmesi iyidir ancak bazen tecrübeyi de değerlendirmeye çalışmak önemlidir diye düşünüyorum. Kaldı ki Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grubu’nda örnekleri vardır…

 

**

Bu yorum dünden devam. Dünkü girizgahta geçen dönemin İlçe Sekreteri Asuman Tolunay’ın sosyal medya paylaşımına atıfta bulunmuştum:

İkizdere’de bizim Darıca’da bizim. Görelim bakalım ne kadar duyarlıyız…

Ne kadar duyarlı olunduğunu, bayramdan sonra gözlemleyeceğiz…

İYİ BAYRAMLAR

Tüm takipçilerim başta olmak üzere herkesin Ramazan Bayramı’nı kutlar, bu bayramın dünyamızın ve ülkemizin en büyük ihtiyacı olan barış, hoşgörü ve adaleti beraberinde getirmesini dilerim…

Bu yazı toplam 6774 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi