Aktan Uslu

Aktan Uslu

Muratpaşa’da antsanat Dergisi Konyaaltı’nda e-ticaret/esnafım

Muratpaşa’da antsanat Dergisi Konyaaltı’nda e-ticaret/esnafım

“Ne işin var Antalya’da.. Üstelik günübirlik.. Denize de mi girmedin”

Şu işim var Antalya’da. Didim “tatilimin” ardından 29’ncu gününde nokta koyduğum, diziye sığmayanları “Tatil anıları” diye sürdürdüğüm çalışma merkezine kendi çapında iç turizmi alan bir çalışmaydı.

Konunun emek ayağı pas geçilemezdi.

DİSK Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Mustafa Yahyaoğlu ile uzaktan iletişimle kurduğumuz haber, röportaj ilişkisi esnasında bir gün Face sayfasında Muratpaşa Belediyesi’nin turizm paneli duyurusunu görünce o günden kafama yerleştiydi zaten: Gitmeliyim…

Günübirlik gidilmeli idi çünkü Gebze “yangın yeri.” Uzun süreli boş bırakmaya gelmiyor. Gündem bir kaçtı mı, yakalayana aşk olsun.

Denize de girmedim, artık başka sefere kısmetse.

Üstelik olmazsa olmazımdır. Bir şehre gittim mi en az bir gazeteyi kesin ziyaret ederim.

Bizim Ebru… Ebru Küçükaydın…

www.haberimizvar.net

Son genel seçimde CHP Kocaeli’den milletvekili adayı da olduydu.

Aradım; “Antalya’dayım…”

Dedi ki; “Tüh. Bugün Isparta’dayım…”

Öğlene kadar konuk olduğum Muratpaşa Belediyesi Basın Yayın’dan çok sayıda günlük gazete edindiydim. Kanaat edinmiş oldum. Sonrasında erindim biraz da. Antalya, Muratpaşa; Gebze ötesi bir yer. Yol yordam bilmeyince biraz zor..

Panelde www.kalpgazetesi.com haber sitesi/gazetesinin sahibi ve genel yayın yönetmeni Güldane Kaya Kaçar ile tanıştım. Künyesini inceledim. Yanılmıyorsam aile yoğun bir kurum. Çok renkli bir kişilik. Uluslararası Engelliler Yaşlılar Kimsesizler Federasyonu Genel Başkanı ve LEMAN GEBİZLİ Tüm Engelliler Yaşlılar ve Kimsesizlere Umut Derneği’nde kurucu başkan. Basına, gazetesine ve derneğe dair çok konuşamadık ama malum iletişim çağındayız. İlk fırsatta yazılı yöntemle haber diyaloğuna geçmek gibi bir amacım var.

Mustafa Yahyaoğlu’nu sendikada ziyaret edip güne dair bir haberini daha yaptıktan sonra, birkaç saat sallapati gezintinin ardından soluğu panelde aldım.

Antalya’da onca yazılı basını görünce; bir de konu turizm olunca daha yoğun bir ilgi tahmin ediyordum. Öte yandan gazeteleri de şöyle bir inceledim.

27 Eylül Salı…


Antalya Körfez, Akdeniz, Akdeniz’de Yeni Yüzyıl, Hürses ve Antalya’da Gündem’in manşete taşıdığı konu Konyaaltı Belediyesi’nin ilçe esnafının e-ticaretten payını arttırması için yaptığı bence müthiş bir çalışma. CHP Genel Merkezi tarafından üretilen değil tamamen yerel bir çalışma gibi geldi. Bence ülkemizdeki tüm belediyelerin, “Nedir” diye incelemesini hak eden bir uygulama. Bu arada altı gazetenin beşinde, muhabir imzası var. Gazetelerin haber başlıkları, metinleri tamamen farklı. Belediyeden gönderilen basın metni tembelliğine kaçılmamış.

Bence günün en baba özel haberine Yüzyüze, muhabiri Mühübe Taşkın ile imza atmış: Altyapı yok, betonlaşma var.

Demre Belediyesi’nin festivalinde bedeli belediye tarafından üstlenilen festivalde müstehcen dans ettiği gerekçesiyle İYİ Partili Belediye Başkanı Okan Kocakaya’nın, “Komplocu” diye suçladığı dansçı kızı, müthiş bir gazetecilik örneği ile İleri Haber konuşturmuş: Döktüğüm terlere yazık..

Habere imzasını atan Ahmet Ağrıllı’ya imrendim. Bu mudur, budur. Başkan Kocakaya atarlandı da dansçı kız ne diyor, di mi yani. Tebrik ederim..

Memleketin dört bir yanında, Antalya’da da ticaret ve sanayi odaları gündemde. Akdeniz Manşet’ten Şifa Çiçek, Beyaz Liste’nin başkan adayını Reşat Güney’i konuşturmuş, gazetesi manşete taşımış. Haberde başlık çok önemli, dersi verilmiş: “Seçmenin onuruna sahip çıkıyoruz” dedi. YSK’ya başvurdu… seçimlerin ertelenmesini istiyor.

CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Özkan Yılmaz’ı Akdeniz Gerçek, muhabiri Arda Kır imzalı, “Öğrencilerin arkasındayız” başlıklı haberle manşete taşımış. Haberin içeriği bir tarafa… Özkan Yılmaz şahsında bir siyasi partinin gençlik kolları başkanını manşete taşımak, gençlere verilen bir önemin göstergesidir. Akdeniz Üniversitesi’ndeki kimi vakalara değinen Yılmaz, sorunu olan öğrencilere partilerinin arkalarında olduğunun mesajını vermiş.

Toros Gazetesi’nin manşetinde Kepez’e 15’nci Aile Sağlığı Merkezi açılışı var.

Dünya Turizm Günü’ne denk gelen 27 Eylül’de turizmi manşetine İleri Gazetesi; “Rus Akını Sürüyor” başlıklı DHA haberiyle;

Antalya Ekspres, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri; Vali Ersin Yazıcı’nın açıklamasıyla manşete taşımış: Antalya turizmi dünyada ilk 10’da!

 İç sayfalarda ajans ağırlıklı haberlerde “Çekiçli vahşet”; yine DHA imzalı Rus akını haberine hayli gazete yer vermiş,

 

Ağırlığı DHA, İHA gibi ajans haberleriyle klasik olarak, belediyeden gelen haberlere vermişler. Galiba, turizm paneline de “Nasılsa belediye gönderir” diye fazla rağbet olmadı ama bence önemli eksiklik. Belediyenin haberi de, “Nasılsa çok geniş yer verilmez…” diye panelistlerin söylemlerinden hayli arı bir şekilde oldu. Neyse… O eksikliği Gebze’den gideririz artık. Tüm panelistlerin konuşmalarını ayrı haberleştirmeyi kararlaştırdım.

Bu arada Muratpaşa Belediyesi’ni gözlemlediğim kadarıyla şu yönleriyle takdir ettim..

Belediye binasından hemen girişte günlük Cumhuriyet Gazetesi var. Ücretsiz edinebiliyorsunuz. Gazete seçimi Belediye Başkanı  CHP'li Ümit Uysal ile birebir örtüşüyor. Belediyelerin bu tür dağıtımlar yapması ne derece doğru, ayrı bir tartışma konusudur. Ancak şunu hatırlatmakta fayda var: Belediyelerin her yıl bütçelerinden belli bir oranı, kentlerinin yerel basınına –adabıyla, adaletli, objektif, adil- aktarması için yasa maddesi var. Oradaki bütçeden aktarılıyor kanaatindeyim.

Gazeteleri, Belediye Basın Yayın’dan bir gazetelikten edindim. Hepsinden çok sayıda vardı. Tekrar ederim ki tarafsız basın diye bi’şi dünyada yok. Hükümete yakın veya ana muhalefete muhalif çizgide izlenimi edindiğim gazeteleri de gördüm ve keyif aldım. Muhtemelen; herhangi bir gazeteye herhangi bir gerekçeyle akredite, diğerlerine destek olurken ekonomik şekilde cezalandırma gibi tutumları da yoktur Sayın Başkan’ın…

Muratpaşa Belediyesi’nin tüm yayınlarını inceleme fırsatı bulamadım ama antsanat adlı dergiyi, edinip yanımda da getirdim.

Benzer bir çalışmaya vakti zamanında hiç olmadık bir yerde, Sarıyer Belediyesi üzerinden denk gelmiş, yine methetmiş, hatta AKP’li Gölcük Belediyesi’nin bu dönem zaman zaman çıkarttığı nitelik oranı yüksek ama kağıdı pahalı dergisinden sebeple; Başkan Ali Yıldırım Sezer’e önermiştim: “Ne gerek var o gidere. Birinci kalite saman kağıdına bastırın.”

Antsanat’a dönünce…

82 sayfalık; adı üzerinde kültür sanat yayını.

Üçüncü sayfada künyenin yanında Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın bir yorumu.

Arka kapakta belediyenin turunç masa, sosyal çalışmasının ilanı.

Kalan tüm sayfalar kültüre, sanata ilişkin yorumlar, röportajlar,

İç sayfaların kağıt seçiminde de bence ekonomik olan tercih edilmiş.

Bizdeki;

Her sayısında 30-50 arası belediye başkan fotoğraflı;

Bayat “haberli”…

Sıfır nitelik ve içerikli..

İllakin 1’nci hamur kağıda basılı..

Belediye başkanlarının “Yerel basını destekliyorum” ayağına belediye daha doğrusu halkın parasıyla kişisel reklamını yaptığı, aynı zamanda sözüm ona “gazeteci” geçinen meslek çıbanlarının sus payı olarak hazmettiği..

“Dergi” demeye bin şahit ister kağıt kümeslerini gördükçe..

antsanat Dergisi örnek alınası bir çalışmadır kanaatindeyim.

Bu arada; Başkan Ümit Uysal’ın da az evvel atar giderlendiğim türü “eser” ve “marifet”leri varsa da…

Memleketi son terk eden, elektrik düğmesini kapatmayı unutmasın diyorum..

Kelime sayar 1000 sınırını zorluyor. Bölüp Arkası Yarın’a bağlayamam.

Yarın turizm panelini yorumlamak amacındayım.

Bir de birkaç Gebze gündemi vardı yorumlanması gereken.

Çok geciktirmeden devreden çıkarayım diyorum.

Konyaaltı Belediyesi’nin esnaf e-ticaretten kazansın uygulamasını da kentimizin atanmışı seçilmişi ile tüm idarecilerine..

Tüm belediye başkan aday adaylarına ve adaylarına.. öneriyorum.

Başka da bi’şi demiyorum.

Bu yazı toplam 1009 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi