Halil Yeni

Halil Yeni

"Milli Güvenliği Bozucu" Grev

"Milli Güvenliği Bozucu" Grev

 

 

‘’12 Mart günleriydi. Sıkıyönetim Komutanlığı’nın, “Sıkıyönetime çakmak çakıyorsunuz” uyarılarına/tehditlerine rağmen Kristal-İş, 1971 yılının 25 Ekim sabahı saat 05’te Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası’nda greve çıktı. Fırınlar söndürüldü, işçiler vardiyalarından çıktılar, fabrikanın kapısına büyük bir pankart astılar: “Bu işyerinde Kristal-İş Sendikasının grevi vardır.” Davullar çalındı. Sendika kapılara grev gözcüleri koydu.

 

Şişecam bir bildiri yayınladı, hoparlörlerle semtte tekliflerini duyurdu, işçiyi tehdit ederek 1 Kasım’dan sonra greve devam edenlere hiçbir hak verilmeyeceğini ve Pazartesi günü en az 700 işçinin işbaşı yapacağını açıkladı. Kristal-İş’in cevabı netti: 700 değil 7 işçi işbaşı yaparsa bütün taleplerimizden vazgeçiyoruz.”

 

İşverenin tehdit ve vaatlerine rağmen Paşabahçe’de işçiler işbaşı yapmadılar, grev çözülmedi. Bunun üzerine çalışmak isteyen işçilerin engellendiği gerekçesiyle İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Fabrikanın çevresi işverenin isteği üzerine asker, polis, jandarma ve bekçiler tarafından sarıldı. Şişecam’ın, “işbaşı yapmak isteyenleri sendika engelliyor” iddiası üzerine sendika, grev gözcülerini geri çekerek, tahta sandalyelerin üzerine koyduğu grev gözcüsü önlüklerini fabrika kapılarına bıraktı. Güvenlik güçlerinin ve özellikle toplum polisinin de yoğun baskısına rağmen hiçbir işçi işbaşı yapmadı. İşte Kristal-İş’in aynı gün yayınladığı bildiri:

 

“Dikkat. Grevci işçilere. Bugün, 1 Kasım 1971 Pazartesi sabah 06.00’dan itibaren işe girmeyenlere hiçbir şey verilmeyeceğini ifade eden İşveren bülteni nihayet işçilerden layık olduğu cevabı almış ve bir tek işçi dahi işe girmemiştir. İşçi arkadaşlarımızın her türlü teminatı Sendikamızın mes’uliyet ve himayesindedir.” Daha önceden Kristal-İş Sendikası’nda Toplu Sözleşme Uzmanı olarak çalışan Can Şafak’ın O günkü paylaşımı bu şekildeydi.

 

Mayıs 2017 OHAL günleri. Şişecam ile Kristal-İş sendikası arasında bir süredir devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmadı. Ve sendika 8 Mayıs günü yaptığı toplantı sonrasında 24 Mayıs tarihinde greve çıkma kararı alındığını duyurdu.

 

Duyuru sonrası, Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Kristal İş’in 24 Mayıs tarihinde başlatacağı grev, "Milli Güvenliği bozucu" nitelikte görüldüğü gerekçesiyle yasaklandı. Erteleme kararı Trakya Cam, Paşabahçe Cam, Anadolu Cam, Cam Elyaf , Anadolu Cam Yenişehir, Trakya Yenişehir Cam ve Şişecam Otomotiv A.Ş ile bunlara bağlı işyerlerini de kapsıyordu.

 

AKP tarafından "milli güvenliği bozacağı" bahanesiyle grevi yasaklanan 5 bin 700 Şişecam işçisi, üyesi oldukları Kristal İş Sendikası'ndan mücadele kararı çıkmasını bekliyordu. Sendika yönetimi, başkanlar kurulunu topladı ve bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunu bildirirdi ve işyerlerinde eylemler başladı.

 

Şimdi emeğin mücadele tarihi kendini tekrar ettiriyor ve greve dönüşmese de henüz yasaklanmasına rağmen, üretimi durdurma eylemleri ve direniş devam ediyor.

 

 

 

Bu yazı toplam 999 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi