Metal işçisi Cuma’yı bekliyor

Metal işçisi Cuma’yı bekliyor

Metal sektörünün en büyük toplu iş sözleşmesi olan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanamadı.

MESS, Türk Metal ve Birleşik Metal-İş’i cuma günü birer saat arayla görüşmeye çağırdı.
Türkiye genelinde 130 bin, Kocaeli’de ise yaklaşık 30 bin işçiyi ilgilendiren MESS Grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu sürecinde de anlaşma çıkmadı. Arabulucu sürecinin bitmesi ve iş yerlerinde artan eylemlerin ardından MESS, sendikaları Cuma günü yeniden masaya davet etti. İşçilerin ücretlerine yüzde 6,05 oranında zam teklif eden MESS’in teklifini yenilememesi, sendikaların taleplerini dikkate almaması halinde arabulucu raporunun taraara ulaşması ile grev kararlarının alınması bekleniyor. 
BİRER SAAT ARAYLA ÇAĞIRDI 
MESS, fabrikalarda yaşanan eylemlerin her geçen gün artması üzerine arabulucu sürecinde de anlaşma çıkmayan toplu sözleşme için işçi temsilcisi sendikaları tekrar masaya çağırdı. Cuma günü saat 09.30’ta Türk Metal, 10.30’da ise Birleşik Metal-İş Sendikası ile genel merkezinde bir araya gelecek. Arabulucu sürecinde arabulucularla 2 kez masaya oturan taraar burada da anlaşmaya varamadı ve üzerinde anlaşma sağlanmayan maddelerde de ilerleme olmadı. 
TÜRK METAL YÜZDE 26,28 ZAM İSTEDİ 
Toplu sözleşmede işverenin işçilerin ücretlerine yüzde 6,05 oranında zam yapma teklifini getirmesi üzerine taraar masadan kalkmıştı. Türk Metal işçilerin ücretlerine yüzde 26,28, sosyal haklara Kurban Bayramı hariç yüzde 30, Kurban Bayramı'na ise yüzde 60 oranında zam talep etti. Türk Metal’in verdiği teklifte yer alan 108 maddenin 44’ü üzerinde anlaşma sağlandı, 64’ü üzerinde de uyuşmazlık tutuldu. 
BİRLEŞİK METAL YÜZDE 34,2 İSTEDİ 
Birleşik Metal-İş Sendikası ile işveren arasında yapılan görüşmelerde ise sendikanın verdiği taslak üzerinde 33 madde üzerinde anlaşma sağlandı, 63’ü üzerinde ise uyuşmazlık tutuldu. Birleşik Metal-İş Sendikası yaşanan enasyon, açlık ve yoksulluk sınırını baz alarak işçilerin ücretlerine yüzde 34,2 oranında zam istedi. İşçilerin sosyal haklarına ise toplamda yüzde 55 oranında zam talep etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.