Halil Yeni

Halil Yeni

Mazlum Aksu’nun Ardından

Mazlum Aksu’nun Ardından

 

 

Şüpheli asker ölümlerinin katlanarak artığı son yıllarda Elâzığ’dan bir askerin daha ölüm haberi gelmiş, 21 Şubat 2013 perşembe günü 20 yaşındaki Mazlum Aksu adlı askerin intihar ederek yaşamına son verdiği ailesine bildirilmişti.

 

Darıca da yaşayan Aileye açıklama yapan Askeri yetkililer Aksu’nun ölümüyle ilgili G3 silahını sol şakağına dayayarak intihar ettiğini, son üç gündür de psikolojik sorunlar yaşadığını iddia etmiş, ailesi bu açıklamayı kabul etmeyerek çocuklarının intihar etmiş olabileceğini kabul etmemişti.

 

Oğullarının bir ay önce izne geldiğini ve hiçbir sorununun olmadığını bildiren baba Mahmut Aksu intihar ettiği bilgisi verildiği günün önceki günü oğluyla konuştuğunu ve sesinin çok iyi geldiğini söyleyerek önemli bir açıklamada bulunmuştu. Oğlunun solak olmadığını açıklayan baba Mahmut Aksu, sağ elini kullanan birisinin yetkililerin iddia ettiği gibi sol şakağına altı kiloluk G3 silahını dayayarak intihar etmiş olmasının imkânsız olduğunu bildirmişti.

 

Mazlum Aksu’nun ölümü sonrası evlatlarını askerdeyken kaybeden aileler önemli bir kamuoyu çalışması başlattı. Hatta bazı Milletvekillerinin davetlisi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelen aileler, asker ölümlerinin durdurulması ve şüpheli ölümlerin aydınlatılması için sorumlu kişi ve kurumlara çağrı yaptı. Fakat ölümler katlanarak arttı.

 

Bu hafta sonu Er Mazlum Aksu’nun aramızdan ayrılışının 1. Yıl dönümüydü. Darıca ilçesinde bulunan mezarı başında gerçekleşen anmada, konuşma yapan Anne Hayat Aksu gözyaşlarını tutamazken ‘’ Ben yavrumu büyüttüm, besledim, kılına bile zarar getirmeden askerlik yaşına getirdim. Ben oğlumu askere canlı gönderdim, cansız bedeni geldi. Ben ağladım başka analar ağlamasın. Ülkemize barış gelsin, kardeşlik gelsin’’ dedi.

 

Evladını kaybeden bir annenin inadına barış, inadına kardeşlik istemesi ben ağladım, başka analar evlatlarının ardından ağlamasın demesi ne kadar da önünde saygıyla eğilmeye değerdi.

***

 

Takip edenler bilir, etmeyenler için anlatıyorum. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal Milli Savunma Bakanı Yılmaz’a cevaplaması için bir soru önergesi vermiş, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana askerlik yaparken intihar ettiğini ileri sürülen askerlerin rakamını açıklamasını istemişti. Bakan 10 yıl boyunca 1036 askerin ‘’İntihar ederek’’ öldüğünü bildirdi.  

Bu yazı toplam 2348 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi