Marmara'yı Kurtarmak İçin İleri Arıtma Şart
2024'ün son çeyreğinde Marmara Denizi'ne kıyısı olan birçok bölgede müsilaj oluşumları yeniden gözlemlendi. Kazancı Çevre Tekniği Kurucu Genel Müdürü Artun Kazancı, yetersiz veya hiç arıtılmamış endüstriyel ve evsel atıksulara karşı ileri arıtma sistemlerine yatırım yapılması gerektiğini belirtti
2024'ün son çeyreğinde Marmara Denizi'ne kıyısı olan birçok bölgede müsilaj oluşumları yeniden gözlemlendi. Türkiye'nin yoğun nüfuslu yerleşim birimleri ve büyük sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapan Marmara Denizi, uzun süredir ağır kirlilik yükleriyle mücadele ediyor. Kazancı Çevre Tekniği Kurucu Genel Müdürü Artun Kazancı, müsilajın önlenmesinin kentsel, endüstriyel ve tarımsal kirlilik yüklerinin etkin yönetimine bağlı olduğunu vurguladı. Kazancı, yetersiz veya hiç arıtılmamış endüstriyel ve evsel atıksulara karşı ileri arıtma sistemlerine yatırım yapılması gerektiğini belirtti.
BOİ DEĞERİ VE İLERİ ARITMA TEKNOLOJİLERİ
Arıtma verimliliğinde Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (BOİ) değerinin önemine dikkat çeken Kazancı, bu değerin müsilaj açısından kritik olduğunu ifade etti. Kazancı Çevre Tekniği'nin Rielli markasıyla sunduğu MBR (membran) ileri arıtma tesisi ürünleri, sanayi tesislerinde yüzde 90'a varan oranlarda atıksu geri kazanımı sağlıyor. Bu sistemler, ileri arıtma sonrası suyun BOİ değerlerini 5 mg/lt'nin altına düşürerek müsilaj oluşumlarını besleyici bir durumun önüne geçiyor.
KİRLİLİK YÜKÜNE KARŞI BÜTÜNSEL ÇÖZÜMLER
Müsilaj sorununun hassas bir süreç olduğunu belirten Kazancı, en hızlı ilerleme kaydedilebilecek konunun, arıtmada en verimli çözümlerin bütünsel kullanımı olduğunu söyledi. Hem endüstriyel tesislerde hem de konutlarda, atıksuların geri kazanımı, geri dönüşümü ve yeniden kullanımı ile bakteriyel çözümlerle önemli kazanımlar sağlanabileceğini vurguladı. Rielli markasının 6 kıtada ve 80'den fazla ülkede tercih edilen bir marka olduğunu belirten Kazancı, sanayi tesislerinde yüzde 90-95'e varan atık su geri kazanım oranları sağladıklarını ifade etti. Ayrıca, konutlarda ve sosyal yaşam alanlarında gri suların geri kazanımıyla su tüketiminde yüzde 40'a varan azalma elde edilebildiğini ekledi. Bu yatırımların kısa sürede kendini amorti ettiğini de sözlerine ekledi.
BAKTERİYEL ÇÖZÜMLERLE ATIKSU ARITIMI
Artun Kazancı, Microlife markasıyla sundukları bakteri kültürlerinin atıksu arıtma işlemlerinde kullanılabildiğini belirtti. Bu bakteri kültürleri, düzenli kullanımda su arıtma tesislerinin daha hızlı devreye alınmasına ve verimliliğine önemli katkı sağlıyor. Biyogaz üretimini ve anaerobik arıtma verimliliğini artırmanın yanı sıra, toksik endüstriyel atıkların arıtılmasında karşılaşılan sorunları gideriyor ve toksik şokları önlüyor. Microlife bakteri kültürleri, tarımsal ve sanayi kaynaklı atıkların doğaya zarar vermeden bertaraf edilmesi için de kullanılabiliyor.
Kazancı Çevre Tekniği, bu bütünsel çözümlerini 15-17 Mayıs tarihleri arasında Avrasya'nın Lider Çevre Teknolojileri Fuarı IFAT Eurasia'da sergiledi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.