Aktan Uslu

Aktan Uslu

Kroman limanı genişletirken…

Kroman limanı genişletirken…

Geçtiğimiz haftanın son iş günü Dilovası’nın Tavşancıl Mahallesi’nde “sessiz sedasız” bir ÇED toplantısı gerçekleşti.

“Sessiz sedasız”dan kasıt, Kroman Çelik tarafından planlanan liman genişletme talebine dair konunun birinci muhatabı Dilovası sakinlerinin, Dilovası halkının toplantıya ilgisizliği oldu.

Bunda etken kamunun duyuru eksikliği mi bilinmez. Ancak meselenin kamu ayağı sorgulandığında, izah edilene göre tüm teferruatlar gerçekleşmiş.

Toplantıya katılanlar arasında Kılıç Nakliyat’ın sahibi Ayhan Kılıç dikkat çekiyor. Kroman Çelik’in kurucularından Mustafa Yücel’e her ölüm yıldönümünde anan Ayhan Kılıç, bugünlere gelmesinde büyük etkisi olan firmayı ÇED toplantısında da yalnız bırakmamış.

Ulusal basında Dünya, yerel basında Özgür Kocaeli Gazetesi’nde ÇED toplantısının yapılacağına dair ilanlar, yayınlanmış.

Zaten işimiz gücümüz teferruatları yerine getirmek.

İyi de öncelikle yasaların esnek halini ne yapacağız.

ÇED toplantısının yapıldığının resmi tespiti için Kroman Çelik firmasından 20 kadar çalışan toplantı alanına getirildi ve imzaları alındı.

Kâğıt üzerinde bir teferruat daha yerine getirildi mi? Getirildi.

Bu şekilde bir katılımın sağlanıp teferruatın yerine getirilmesi, etik mi?

İyi de “Yeni Türkiye” de etik denilen ahlaki kavram kimin umurunda.

Öte yandan..

İzmit Körfezi ve Marmara Denizi’nde görselde de büyük bir kirliliğe yol açan müsilaj sorunun varlığı sürerken..

O müsilajın sadece yüzeyden dibe indiği gerçeği ortada iken..

Bu önemli çevre sorununu tekrar tetikleyecek ilave bir unsur olarak bir limanın genişlemesine göz yumulacak mı?

CHP Çevre Doğa ve İnsan Hakları’ndan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Bilgi Dehmen tarafından hazırlanan ve imzaya açılan itiraz dilekçesinde çok önemli bir detay var.

Kroman Çelik limanı kazıklı sistemle inşa edecek ancak gereklilik halinde alternatifler de değerlendirilecek. Yani olası bir deniz dolgusu riski de en yalın haliyle ortada.

Konuya, genişleme talebine dair vatandaş ilgisizliği bir tarafa. Dilovası ölçeğinde muhalefetteki siyasi partilerden sadece CHP Dilovası İlçe Başkanı Kerem Aydemir orada. Halbuki emsal durumlarda çok daha organize ve örgütlü hareket ettiklerine defalarca tanık olmuştuk.

Limanın genişlemesi ile birlikte İzmit Körfezi genelinde, yine bir süre önce gündeme gelen balıkçıların avlanma durumu ne olacak peki?

Zaten giderek daralan avlanma sahalarında daha da sıkışıp kalmayacaklar mı?

Toplantıda bir belediye yetkilisi var mı idi yok mu idi? Varsa da hiçbir şekilde varlığını belli etmedi.

Ancak AKP’li Dilovası Belediyesi ve günümüz Belediye Başkanı Hamza Şayir’in sermaye ile halkın çatıştığı durumlarda tavrının ne olduğu biliniyor. Bu konuda da ne tür bir tavır alacaklarını öngörmek zor değil.

Varlığını koruyan bu kadar somut sorunlara karşın ÇED toplantısının ardından bu limanın genişlemesine verilecek olası bir onay, ilimizde çevreye ve yatırımlara dair sarf edilen sözlerin hepsinin laftan ibaret olduğunun göstergesi olacaktır.

Bu bölge ve İzmit Körfezi gerekçe her ne olursa olan ilave tesise ve yapılaşmaya doymuştur.

Kroman Çelik’in limanının genişlemesi için yapılan talep, ret edilmelidir.

Bu yazı toplam 8131 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi