Halil Yeni

Halil Yeni

Kocaeli’nde işçiler ölüyor

Kocaeli’nde işçiler ölüyor

 

 

 

Aşağıda aylara göre bildireceğim rakamlar Devletin açtığı okul rakamları, temelini attığı hastane rakamları, kuruluşunu gerçekleştirdiği fabrika rakamları değil. Aşağıda bildireceğim rakamlar Devletin göz yumduğu, umursamadığı, hatta hükümet yetkilisinin ‘’Güzel öldüler’’ bile diye bildiği iş kazalarında meydana gelen işçi ölümleri. Yani işçi cinayetleri…

 

 

2013 Ocak ayında 40, Şubat ayında 50, Mart ayında 55, Nisan ayında 57, Mayıs ayında 115, Haziran ayında 105, Temmuz ayında 120, ağustos ayında 148, Eylül ayında 127, Ekim ayında 109 işçi, yani kayıtlara ‘’iş kazası’’ olarak geçmeyenlerle birlikte 10 ay içinde 1017 emekçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

 

 

Kocaeli tarihten günümüze insanların çalışıp yaşamlarını devam ettirebilmek adına göç ettiği şehirlerden birisi. Yani Kocaeli işçi kenti… İşçilerin kenti olan Kocaeli de bir hafta içerisinde 3 işçi, ‘iş kazalarında’ hayatını kaybetti. Yani 7 gün içerisinde üç işçi, üç evlat,, üç baba, üç eş, üç kardeş, ekmekleri uğruna bu hayattan göçüp gitti.

 

 

İşte o emekçilerden biri, Nizamettin Önelge.  FENİŞ alüminyum, üretimi durdurduğunu ve çalışanların iş sözleşmelerini feshettiğini bildirmesi üzerine kıdem ve ihbar tazminatının yanı sıra içerde kalan üç aylık maaşlarını alamayan işçiler fabrikayı terk etmeyerek, mücadele başlatmıştı. Yüzlerce işçinin fabrika içindeki direnişi devam ederken direniş süresince evine ekmek götürmek için günlük 50 TL karşılığında inşaatta çalışmak zorunda kalan Nizameddin Önelge çalıştığı inşaatın 5. katından düşerek hayatını kaybetti.

 

 

27 yaşındaki Ramazan Kadıoğlu ise Kartepe ilçesinde faaliyet gösteren Tezcan Galvaniz isimli fabrikada meydana gelen iş kazasında 8 tonluk saç levhaların arasında kalarak ağır yaralanmıştı. Kaza sonrası Hastaneye kaldırılan evli ve iki çocuk babası Ramazan Kadıoğlu, 16 gün boyunca yoğun bakımda verdiği yaşam savaşını kaybetti.

 

 

Başbakanın Diyarbakır'da ‘’Demokrasi’’ ve ‘’Özgürlükten’’ bahsettiği gün yani Şiwan Perverle İbrahim Tatlıses'in Daye Negri ( Ağlama Anne)  şarkısını söylediği gün, Diyarbakırlı inşaat işçisi Murat Kurt çalıştığı inşaattan düşerek hayatını kaybetti. Aslen Diyarbakırlı olan ve Kocaeli ’ye çalışmak için gelen 29 yaşında ki inşaat işçisi Murat Kurt 15 gün önce bir inşaatta sıva yaparken düşüp, ağır yaralanmıştı. İki hafta boyunca yoğun bakımda kalan genç işçi, yaşam mücadelesini kaybetti.

 

 

Artık yeter denmeli. Gerçekleşen iş cinayetleri aydınlatılmalı, kazalara sebebiyet veren nedenler araştırılıp, sorumlu kişiler gereken cezaları almalıdır. Güvenlik tedbirleri artırılıp, denetimler sıklaştırılmalıdır. Çünkü İşçiler hayata, patronların karına kâr katmak uğruna güvencesiz ve kuralsızca çalışıp ölmek için gelmedi.

Bu yazı toplam 2387 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi