Aktan Uslu

Aktan Uslu

Kışla TMMOB’a da Sorulmadı: Çünkü TMMOB Halktır

Kışla TMMOB’a da Sorulmadı: Çünkü TMMOB Halktır

Yüreğimizdeki insan sevgisini ve yurtseverliği, baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde, bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıyız.” (24 Mayıs 1980 )

Teoman Öztürk (04 Nisan 1940 – 11 Temmuz 1994)

Yüksek Mühendis Mimar

TMMOB Mimarlar Odası 2’nci Başkanı (1972-1973)

TMMOB; 18 ila 24’ncü dönemler (1973 – 1980) Genel Başkanı

**

Gebze’de askeri kışla deyip geçmeyin.

Bence üzerinde daha çok tartışılması ve KBB Başkanı Tahir Büyükakın’ın taslak diye tanımladığı projenin onaylandığı meclis toplantısında dile getirdiği gibi..

Hiç olmazsa varsa aykırılıklar, üzerinde konuşularak giderilmesi gerekir.

Bir de şayet hukuk ve adalet mekanizması bu projede aksamadan işleyecekse projenin askı bir diğer tanımla projeye itiraz süreci dolmadan o alanda o topraklara kazma kürek değmemelidir.

Büyükakın’ın söylemlerini hatırlatmak gerekirse..

Benim anladığım kadarıyla galericiler sitesinin yeri Büyükakın’ın da içine çok sinmemiş gibi. O lokasyonu hararetle savunmadı. Üstüne, daha uygun ve alternatif yer bulunursa yerinin değişebileceğini söyledi.

Bir de başta okul binaları olmak üzere çok katlı binalarda daha az kata, yeşil alandan alınarak gidilebileceğini.

Bir kenarda tutmak lazım.

**

Projenin onaylandığı gün vakti zamanında gözümden kaçan bir detayı ilgili yorumumda konu edindim.

Projeye dair sivil toplum görüşü hiç yok değildir. Her ne kadar Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz tarafından KBB Meclisi öncesi 11 Aralık’ta düzenlenen basın toplantısında projede sivil toplum görüşünün eksikliğine dair eleştirilere karşın varlığını bilmesine rağmen nedense dile getirmediği şekilde..

Gebze İHLDER’in proje üzerinde etkisi bariz vardır.

Bir de şu detay önemli.

Fotoğraf karesine de yansıdığı şekilde İbrahim Çiçek ve Yüksel Yaylak’ın varlıklarından sebep; onların şahsında sermaye mensubu imam hatip lisesi mezunlarının görüş ve etkisi vardır.

Fabrikada işçilik yapan Gebze İmam Hatip Lisesi mezununun değil!

Yanlış olan Gebze İHLDER’in projedeki varlığı değil..

Yanlış olan niye sadece Gebze İHLDER’in olduğu ve İHLDER içinde de sadece sermaye sahiplerinin olduğudur.

**

Projenin kayıtsız şartsız koşulsuz destekçilerinin başını işin doğası gereği Gebze Belediye Meclisi AKP eski Üyesi Celal Çelikbilek başkanlığındaki Gebze Oto Galericiler Derneği çekmektedir.

Gebze’de oto galericileri, Gebze’ye göç ettiğimiz 1982’den beri de bildim bileli vardır. Bu meslek grubu her ne hikmetse dernekleşmeyi ancak altı ay önce akıllarına getirmiştir!

Gizli kapaklı sürdürülen projenin olgunlaşmaya başladığı vakitlerde yani.

Dernek Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ü basından takip edebildiğim kadarıyla altı ay içinde asgari üç kez ziyaret etti: Kuruluş sonrası, proje onayı öncesi ve sonrası.

Gebze’de Başkan Büyükgöz’e ortalama iki ayda bir konuk olan başka bir sivil toplum örgütü var mı, bilmiyorum ama bence yok.

**

Askeri kışla projesinde, ‘Hangi sivil toplum örgütünün görüşü olmazsa olmazdır. İlk sıraya hangisi konmalıdır’ veya, ‘Tek bir STÖ görüşü alınacak, hangisi olmalıdır’ diye naçizane bana soracak olsalar her iki soruda da yanıtım tektir: TMMOB Gebze Bileşenleri.

Çünkü sokak ağzıyla, ‘Tamamı okumuş çocukların’ oluşturduğu TMMOB çatısındaki tüm meslek odaları yapılanmaları ile her tür meselenin ilmi, bilimi, fenni, akademisidir.

Gebze’deki askeri kışla projesinin onaylanma şeklinin tezatlığı bir tarafa..

Taslak aşamasında siyasi partiler dahil sivil toplum örgütü görüşü alınmaması çok önemli bir eksiklik..

TMMOB Gebze Bileşenleri’nin görüşünün alınmaması ise skandaldır.

“Başkan Büyükgöz üstelik TMMOB üyesi olmasına karşın niye görüş almamıştır?” olası sorusunun kısa yanıtı, “Çünkü o bir AKP’lidir. AKP’li kimliği ve duruşu, TMMOB. kimliği, duruşu ve öğretisinden baskındır.”

Detaylı yanıtı şöyle..

 

**

Yorumun girizgahındaki Teoman Öztürk’ün söylemindeki tarihe dikkatinizi çekerim: “Eski Türkiye!”

AKP iktidarı tarafından tanımla, “Yeni Türkiye”nin ne 1980 öncesi ne de 1980 darbesi sonrası Türkiye’den işleyiş ve yapı itibariyle hiç farkı yoktur.

Partili Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın kimi tutum ve duruşlarından ötürü yer yer faşizme işaret edecek derecede küstah ifadelerle hedefe koyduğu TMMOB; vahşi kapitalizmin ve neoliberalizmin her tür baskısına 1980 öncesi ve sonrası ve akabinde 2002 sonrası da direnen yüzü halka dönük bir sivil toplum örgütüdür.

AKP’nin gerek genel gerek yerel hemen her tür yatırım ve kararında öncelik ve pozitif ayrımcılık her daim sermayenindir.

Sermaye de elbette bir sınıftır ama toplumun diğer sınıflarına kıyasla her daim kollanan bir sınıftır ve iktidar olması gerektiği şekilde toplumun sermaye dahil tüm sınıflarına eşit ve adil yaklaşmamaktadır.

Gebze’deki askeri kışla projesinde de sermaye çıkarları, halkın sözüm ona çıkarlarından önce gelmiştir.

Her ne kadar günümüz Belediye Başkanı hasbelkader, mecburiyet ve mevzuattan ötürü bir TMMOB üyesi olsa dahi AKP yerel iktidarındaki Gebze Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir ile Bakanlık ve TOKİ..

Sermaye dostu bir partinin uzantıları olarak her tür ikilem ve hatta çoklamda tercihini halktan yana koyan TMMOB’u..

TMMOB’un Gebze Bileşenleri’ni bundan davet etmemiştir.

Diyorum.

Kelime sayar 750 bandını zorluyor..

Daha çok diyesim var da çok uzun bulursunuz diye, en azından şimdilik, demiyorum..

Bu yazı toplam 1030 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi