Kapalı alanlarda geçirilen süreye dikkat

Kapalı alanlarda geçirilen süreye dikkat

Kocaeli Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları hekimi Uzm. Dr. Esra Ece Kaya, çocuklarda kış mevsiminde artan bulaşıcı hastalıklar ve artan acil başvuru sayılarına değinerek önemli uyarılarda bulundu. Peki, hastalığı fark edince ne yapmalı? Ne zaman hastaneye götürmeli?

Her yıl okulların açılmasıyla yaygınlaşan solunum yolu enfeksiyonlarına değinen Dr. Ece Kaya “Hava sıcaklıklarındaki hızlı düşüş ve kapalı alanlarda toplu geçirilen sürenin uzaması, vakalarda belirgin artışa neden oldu. Vakalar, Pandemi dönemindeki izolasyon sonucu sayıca azalmış olsa da; yapılan çalışmalar gösteriyor ki son 2 yılda Rhinovirus, RSV ve influenza başta olmak üzere, solunum yolu enfeksiyonu vakalarında belirgin artış söz konusu. Burun akıntısı, halsizlik, gözlerde sulanma gibi gribal hastalık bulgularının yanı sıra ateş, ishal ve öksürük de görülebilmekte, öksürük 4-6 haftaya kadar uzayabilmektedir. Risk altındakiler; prematüre doğmuş bebekler, doğumsal kalp hastalığı gibi kronik hastalığı veya bağışıklık yetmezliği olan çocuklar haricinde ek bir önleyici tedaviye ya da etkenin ne olduğunu saptamaya yönelik ileri test yapılmasına genellikle gerek yoktur.” açıklamasında bulundu.

NE YAPMALI NE ZAMAN HASTANEYE BAŞVURMALIYIZ?
Öncelikle istirahat, bol sıvı ve doğal yolla vitamin alımını öneren Dr. Ece Kaya “Genel durumunda bozulma, bilinç değişikliği ve beslenememe durumları söz konusu değilse; gribal enfeksiyon bulgusu olan 1 yaş üstü çocuklarınızı doktorunuzun onların yaşına ve kilosuna uygun şekilde önerdiği ateş düşürücü tedavi ile ilk 3 gün evde takip etmek doğru bir strateji olacaktır. Mide barsak enfeksiyonu geçiren çocuklar ise ağızdan yeterli su alabildikleri sürece, bol sıvı desteği, yoğurt gibi doğal prebiyotik besinler başta olmak üzere yağsız, azar azar beslenmeli ve genel durumlarındaki iyilik hali takip edilmelidir. Çocukta ani, beklenmedik bir durum gelişmedikçe acil servise başvuru önerilmemektedir. Aksi taktirde acil serviste daha ciddi vakalarla ilgilenmesi gereken sağlık personelinin iş yükü artmakta ve acil hastalarının hizmet alma süreleri de uzamaktadır. Ayrıca acil servis gibi kalabalık alanlarda çocuklarımızın başka tür hastalık etkenleriyle de karşılaşması muhtemel olup durumlarının da ağırlaşmasına neden olabilmektedir. Bu süreçte aileler, doğru tıbbi desteğe ulaşabilmek için randevu alarak polikliniklerimizden faydalanabilir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.


Kaynak:Abbas ÇAKAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.