Halil Yeni

Halil Yeni

HAKSIZ KAZANÇ

HAKSIZ KAZANÇ

Toplumsal Dayanışma Ağı Derneği Gebze Temsilciliği geçtiğimiz günlerde elektrik faturalarında ki haksız kazançların geri iadesi için değerli bir çalışma başlattı. Bu kapsamda Sepaş Enerji Gebze temsilciliğine toplu dilekçe vererek faturaların toplu dökümlerini alacaklarını ve bu dökümlerle tüketici hakem heyetine başvurarak elde edilen haksız kazancı geri isteyeceklerini belirten Toplumsal Dayanışma Ağı Derneği tüm tüketicileri haklarına sahip çıkmaya davet etmişti. 

17 Mart günü Sepaş Enerji Gebze şubesi önünde yan yana gelen tüketiciler adına konuşma yapan dernek temsilcisi Hüseyin Şınar; SEPAŞ’ın vatandaşlardan almış olduğu perakende satış hizmeti, dağıtım bedeli, iletim bedeli, kayıp kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli, TRT fonu, enerji fonu, belediye tüketim vergisinin Yargıtay tarafından haksız bulunduğunu belirterek alınan bu bedellerin on yılı kapsayan geriye dönük ödemelerinin vatandaşlara verilmesi için bir çalışma başlattıklarını belirtti. 

Kamuoyunda, Kayıp/kaçak bedeli uygulaması, tüketicinin bilgisi olmadan elektrik sayaçlarının değiştirilmesi ve sayaç bedelinin tek yanlı olarak belirlenip tüketiciden tahsil edilmesi tartışmaları daha önce devam eden tartışmalardı. Şimdiyse elektrik kullanımından kaynaklı ortaya çıkan haksız ve hukuksuz uygulamaların sonu gelmiyor.

Tüketiciler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun haksız kararları ve elektrik dağıtım şirketlerinin hukuksuz uygulamalarıyla neredeyse tükettikleri elektrik bedeli kadar faturalarına yansıtılan ek yükü ödemek zorunda kalıyor. Türkiye genelinde var olan toplam 28 milyon elektrik abonesi tüketiciden KDV ile birlikte 9 ayrı kalemde bu bedellerin tahsil edilmesi, aynı zamanda yaratılan haksız kazancın boyutunu da gözler önüne seriyor. 

Özel şirketler eliyle yaptırılan elektrik dağıtım işlemleri, yapılan işin Kamusal bir hizmet olduğu gerçeğini ortadan kaldırıp yerine tamamen piyasacı bir anlayışı getiriyor ve farklı kalemler üzerinden elde edilen haksız kazançlar ‘’Hizmet bedeli’’ değil hırsızlık anlamına geliyor. 

Doğanın ve insanın en doğal haklarını korumak, geliştirmek, sahiplenmek, bilinçli bir toplum yetiştirmek ve toplumsal dayanışma ağları oluşturarak, her alanda birlikte paylaşmayı ve yaşamayı hayata geçirmek için kurulan Toplumsal Ağı Derneği Gebze şubesi şimdi bu hırsızlığa dur demek istiyor. 

Konuyla ilgili açıklama yapan dernek temsilcisi Hüseyin Şınar tüm vatandaşlara çağrıda bulunarak SEPAŞ’ın vatandaşlardan almış olduğu ve Yargıtay tarafından da haksız olarak alınan bu paraların geri ödenmesi için derneklerine başvurulmasını istedi. Ayrıca  SEPAŞ enerjiye başvurarak bugüne kadar alınan paraların geri ödenmesi için hazırladıkları dilekçeleri yetkililere verdiklerini bildirerek  ‘’Bu paralar bizlere ödenmemesi durumunda yasal yollara başvuracaklarını’’ bildirdi. 

Bu yazı toplam 975 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi