Aktan Uslu

Aktan Uslu

Haftada bir gün Sandıkta bir gün!

Haftada bir gün Sandıkta bir gün!

CHP Kocaeli Milletvekili aynı zamanda Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Tahsin Tarhan geçtiğimiz günlerde alışveriş merkezlerinin ve zincir marketlerin haftada bir gün kapalı tutulması için önerge verdi. Söz konusu önerge ile AVM dışında yer alan ve zincir marketler marifetiyle üzerinden silindir gibi geçilen küçük esnafın korunması hedeflendi.

Bu yapıların hangi gün kapalı tutulacağında tasarrufun Valiliklerde olması talep edildi.

Önerge, ret edildi.

AVM’lerin ve zincir marketlerin sebep olduğu bu mağduriyette süreci doğru tahlil etmek gerekir.

Büyük marketlerin şehir içlerinde yapılaşmaları; 1990’lı yılların sonlarına doğru başladı.

Örneğin Gebze’de; Kızılay Caddesi üzerinde MOPAŞ ile başlayan bu yapılanma, daha sonra diğer markalar ile birlikte yaygınlaştı.

Küçük esnafın yaşadığı mağduriyet; 2002’den sonra AKP’nin gerek yerel, gerek genel iktidarında da sürdü. Büyük marketlerin, şehir merkezinin dışına çıkartılması falan konuşuldu, edildi.

Kısaca AVM diye adlandırılan alışveriş merkezlerinin yanı sıra metrekare olarak makul ölçekte gözüken marketlerin her geçen gün daha fazla yayılmasına göz yumulmakla kalınmadı.

Bu marketlerin manav e kasapların yanı sıra kırtasiye, nalbur, konfeksiyon, ev aletleri dahil olmak üzere farklı esnaf gruplarının işlerine, ticaretine yönelmesine de göz yumuldu.

Ötesinde; yat ticareti yapan zincir marketlere dahi denk gelindi.

Vahşi kapitalizmin yerleşik ve yaygın olduğu ülkemizde, büyük balığın küçük balığı yutmasına zemin oluşturuldu.

CHP Grubu taraf          ından verilen önergenin ret edileceğini öngörmek zaten mümkündü ama ola ki kabul edilseydi, o uygulamayı da delecek bir formül zaten üretilirdi.

Küçük esnafın bu derece yaşadığı mağduriyete karşı çözüm üretmesi gerekenler hiçbir adım atmazken bu konuyu da muhalefete adeta havale etmelerinin, ötesinde önergeye sırtlarını dönmelerinin izaha sığar yönü olmadığı kanaatindeyim.

Küçük esnafa haftada bir gün olsun nefes aldıracak bu önergeyi ret edenlerin gerek genel seçimler gerekse hemen ardından gerçekleşecek yerel seçim sürecinde onlara neler diyeceğini daha doğrusu ne yalanlar söyleyeceğini de merak ediyorum.

Haftada bir günün hesabının, sandıkta bir gün sorgulanacağını öngörüyorum…

 

Bu yazı toplam 7599 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi