Halil Yeni

Halil Yeni

Güzeltepe İlkokulunda ‘’kayıt ve Öğretmen seçme Borsası’’

Güzeltepe İlkokulunda ‘’kayıt ve Öğretmen seçme Borsası’’

‘’Okullarımız ticarethane, velilerimiz, öğrencilerimiz müşteri değildir! Kamusal eğitime erişim için velilerden kayıt parası istemek suçtur!’’ diyen Gebze Eğitim-Sen şubesi, eğitimin ticarileştirilmesine, kamu okullarının paralılaştırılmasına karşı çıkarak Çayırova Güzeltepe İlkokulunda yaşanan kayıt ve Öğretmen seçme borsasını velilerden aldığı bilgilere dayanarak kamuoyuyla paylaştı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin okullarda kayıt ücreti ya da bağış parası alınma zorunluluğunun olmadığını, velileri bu konuda zorlayanların ise hukuki veya sözlü olarak uyarıldığını söylemişti. Ancak Kocaeli’nin Çayırova ilçesindeki Güzeltepe İlkokulu’nda velilerden “öğretmen seçme parası” alındığı iddia edildi. Eğitim-Sen Gebze Şubesi’ne başvuran veliler, okula yeni atanan müdürün kendilerine “bir bedel karşılığında istedikleri öğretmeni seçebileceklerini” belirttiğini, bu kapsamda velilerden para alındığını iletti.

CİMER’e yazılı başvuru yaptıklarını, Çayırova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gittiklerini ancak sonuç alamadıkları için Eğitim Sen'e geldiklerini ve yardım istediklerini ifade eden veliler, talep edilen söz konusu tutarların ise müdürle birlikte okula gelen, okula kayıtlı olmayan ve memur olduğu ileri sürülen biri tarafından elden ve belgesiz toplandığı, tutarları Okul Aile Birliği’nin hesaplarına yatırmak isteyenlere ise “Yaz döneminde okulların kapalı olmasından dolayı birliğin banka hesaplarının da kapalı olduğu” bilgisi verildiğini ifade etti. Parayı ödeyen ve makbuz isteyen verilerin ise “Ben sizden para almadım ki neyin makbuzunu vereyim?” yanıtıyla karşılaştığı aktarıldı.

Sendikadan yapılan açıklamada velilerin gider iddiaları ise şöyle: “Okul idaresi tarafından velilerimize öğretmen tercihi yapılabileceği ancak bunun bir bedeli olduğu ifade ediliyor. Adresi tutan velilerimizin bir kısmından asgari ücret tutarında, bir kısmından 9 bin, 3 bin lira gibi miktarlar, elden ve belgesiz şekilde, Orhan Türkmen isimli şahsa verilmek suretiyle alınıyor. Çocuklar bu paralar karşılığında istenilen öğretmenlerin sınıfına düşüyor. Velilerimizin 2. iddiası kayıt bölgesi dışından da 50 civarı öğrencinin daha yüksek miktarlar karşılığında okula kayıt edildiği yönünde. Güzeltepe İlkokulu’nda sınıflardaki öğrenci sayısının 52’ye çıktığı, Mevlana, Beylik Bağı ve İnönü Mahallelerine öğrenci servisi olduğu ifade edildi”

Eğitim-Sen Gebze Şubesi, velilerin iddialarını kamuoyunun gündemine taşıyarak “Okul idaresi ve ilçe milli eğitim müdürlüğünün bu süreçteki tutumları ve yaptıklarının araştırılmasını, sonucun kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyor. Çünkü Eğitim-Sen çocukların parasız, kamusal eğitim hakkına ve mesleklerinin onurunu koruma devam ediyor.

Bu yazı toplam 13013 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi