Gıdalardan kuru mama üreteceğiz

Gıdalardan kuru mama üreteceğiz

Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Muhammet Zahid Sarı bazı kamu kurum ve kuruluşlarından artan ama ayrıştırılmış gıdaları alıp sokak hayvanlarına ulaştırdıklarını, bu gıdaları kuru mamaya dönüştürme projesi üzerine durduklarını söyledi

Haber Dizisi - 3

 

Kısa bir süre önce kompost üretimine yönelen Gebze Belediyesi, içinde bulunduğumuz süreçte de sokak hayvanlarına çeşitli mecralardan ulaştırdığı artık ama yabancı maddelerden ayrıştırılmış gıdayı, kuru mamaya dönüştürmeyi planlıyor. Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Muhammet Zahid Sarı konuya dair gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 

1016-003.jpg

 

“Uzun zamandır süren bir projemiz var. Bazı kamu kurum ve kuruluşlarından, fabrikalardan günlük ayrıştırılmış; kürdansız, peçetesiz, çöpsüz halde artan gıdalarını alıyoruz. Kırsaldaki hayvanlara götürüyoruz. Çalışma halindeyiz nasip olursa artık gıdalardan kuru mama yapma projemiz var.”

 

SOKAK HAYVANLARINI SAĞLIKSIZ

BESLEME HASTA EDİYOR

 

Sokak hayvanları konusunun suiistimale çok açık olduğuna dikkat çeken Sarı, “Suiistimal edenler sokaklarda çok sayıda başıboş hayvan olmasını istiyorlar. Besin değeri olmayan atık gıdasını sokak hayvanına vermek sağlıklı değil. Balığı ayıklayıp kılçığını kedinin önüne koyanlara denk geldik. Sütü yere döküyor; öğlen sıcağında bozulan süt kedinin ishal olmasına sebep oluyor, hayvanlar verilen bozuk, küflenmiş gıdalar zehirlenmelerine sebep oluyor” dedi. Sarı konuya dair şöyle devam etti:

 

YEMEDİĞİMİZİ YESİN

DİYE BİR MANTIK YOK

 

Her vatandaş gücü nispetinde, kapısının önüne sokak hayvanları için su koymak zorunda bence. İnsani olarak bunun bir zorunluluk olduğunu düşünüyorum. Ama beslemede insanlar seçici olmalı. ‘sokak hayvanı her şeyi yer’ dememelidir. ‘Bizim yemediğimizi yesin’ diye bir mantık yok.

 

KÖPEK YEMEZSE FARE YİYOR

 

Her yerde gelişigüzel besleme yapmak da doğru bir davranış değil. Örneğin; mamayı buraya koydum. Kap kacak yok, yere döktüm. Yağı yere geçince çevre kirleniyor, kokusundan insanlar rahatsız olabiliyor. Köpek yemezse fareler yemeğe başlıyor ve o bölgedeki fare popülasyonunu arttırıyor.

 

DURGUN SUDA SİVRİSİNEK ÜRÜYOR

 

Günümüzde her yerde gelişigüzel besleme yapıyor, ‘’hayvanseverlik’’ adına. Kapı, bina önlerine gıda maddesi döküyorlar. Her boş bulduğu araziyi besleme noktası haline getiriyor. Böyle bir şey yok. Kap kap, evinde kalmış yemeği getiriyor. Bunlar doğru besleme çeşitleri değil. Halk sağlığını da unutmamak lazım. Durgun, bekleyen suda sivrisinek ürüyor. Bu düşünülmeli. Bir yere koyduğunuz su kimse tarafından kullanılmazsa, saksı dibinde kalan suda, bir su kapağında 200 sivrisinek ürüyor ve bütün mahalle sivri sinek saldırısına maruz kalıyor. Bunları bilmek lazım.

 

BİR DÜZEN OLMAK ZORUNDA

 

Biz kendi yaptığımızı doğru zannedip başka şeyleri hiç düşünmüyoruz. ‘Buraya mama dökelim, köpekler yesin’, tamam yesin de bir düzen olmak zorunda. Besleme noktaları oluşturduk ve beslemeleri düzenli bir şekilde oralara çekmeyi hedefliyoruz. Şehirde yaşıyoruz ve şehir hayatının getirdikleri var ve bizden götürdükleri var. Sokak hayvanları ile beraber yaşamaya çalışıyoruz ama mevcut şehirleşmenin sonucu olarak başıboş sokak  hayvanlarının meskeni ve dışkılama mekanları parklar oldu. Gelen şikâyetler arasında parklardan istifade edemeyen çocuklar ve ailelerinin şikâyetleri de mevcut” dedi.

SOKAK HAYVANLARININ YERİ SOKAKTIR

 

Kanunun kendilerine “yap” dediğini yapmakla mükellef olduklarını kaydeden Sarı, “Kanun, ‘Geçici bakım evleri kurun’ diyor. Yani bir sokak hayvanını alıp daimi olarak orada tutmak kanunen uygun değildir. 5199 sayılı Kanuna göre sokak hayvanlarının yeri sokaktır” diye konuştu.

BURASI MARMARA’NIN EN FİYAKALISI

 

Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Muhammet Zahit Sarı nisanda hizmete giren Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ni böyle tanımladı: “Marmara Bölgesi ilçeleri bazında sokak hayvanları adına yapılmış en donanımlı proje.”

 

 

https://www.gebzehaber.net/burasi-marmaranin-en-fiyakalisi-93438h.htm

 

İNSANIN DA REFAHINDAN SORUMLUYUZ

 

Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Muhammet Zahit Sarı hayvanseverler ile zaman zaman yaşadıkları gerilimlere atıfla hayvansever ile “hayvansever”in ayrıştırdı. Sadece sokaktaki hayvanların değil insan refahından da sorumlu olduklarını söyledi

https://www.gebzehaber.net/insanlarin-da-refahindan-sorumluyuz-93507h.htm

 

 

SOKAK HAYVANLARI İÇİN

MÜKEMMEL BİR HİZMET

 1017-001.jpg

Belediyelerin hizmet kurumları olduğunu hatırlatan Müdür Sarı, “Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım, Tedavi, Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi sokak hayvanları için mükemmel bir hizmettir.  Özel veteriner kliniklerinde kısırlaştırma ve aşı için yüksek maliyetler ödenirken, Belediye olarak sokak hayvanları için bu hizmeti ücretsiz yerine getiriyoruz. Tesisimize sahipli hayvanları kesinlikle kabul etmiyoruz” dedi.

 

 

**

Sahiplenmek isteyen

ihtiyaçları olduğunu bilmeli

 1009-008.jpg

Merkezin açıldığı günden bu yana üç ayı aşkın sürede 600’den fazla köpek 200’den fazla kedi kısırlaştırıp  bin 200 den fazla sokak hayvanını tedavi ettiklerini kaydeden Sarı, sahiplendirmeye dairse şunları söyledi:

 1010-006.jpg

 “Sokak hayvanı sahiplendirmesi konusunda bütün okullarla çalışıyoruz. İnsanlar genelde cins hayvanlar istiyor. Poneryan, şintozu ırkı köpek isteyenler var. İnsanlar reklam değeri olan hayvan talep ediyorlar. Merkezimize sokak hayvanlarından sahiplenmek isteyen vatandaşlarımızı bekliyoruz.

1011-008.jpg

Fakat sahiplenmek isteyen vatandaşlarımız sokak hayvanlarının da bir birey gibi ihtiyaçlarının olduğunu bilmeli, ona uygun refah ortamını sağlayabilmeli.

 1012-006.jpg

Bir köpek sahiplenildikten sonra ‘Çok havlıyor.’,‘Tüyü çok dökülüyor’ diyerek sokağa terk etmemeli. Merkezin açılmasıyla birlikte insanların sahiplenme ihtimali ve isteğini artırmaya çalışıyoruz.

1013-005.jpg

Para verip almak yerine sahiplensinler.  Sokakta hayvan görüp beğenen, sahiplenmek isteyen bize getirsin. Önce iç, dış parazitlerini yapalım. Hastalığı var mı kontrol edelim. Kısırlaştırılması gerekiyorsa kısırlaştıralım. Sonra o vatandaşa resmi sahiplendirmesini yapalım.”

 

 

**

 

BAŞHEKİM EMRAH ÇAĞ

 

Özel sektör sömürüyor

1025-004.jpg

 

Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Başhekimi Emrah Çağ, Harran Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi (2013) mezunu. Özel sektörde uzun süre çalışan Çağ, göreve şubat ayında başladı. Manisa eşrafından olan Emrah Çağ, Gebze Belediyesi’ne açtığı ilan üzerinden başvurdu. Mülakatı geçip kabul edilmesinin ardından Ankara’dan Gebze’ye göç etti. Kamuda ilk deneyimini yaşıyor:  “Özel sektör tamamen sömürüyor. Yaptığından da tatmin olmazlar asla. Yüzde 99 doğru yaparsın. Yüzde 1’lik kısıma takılırlar.Yaptığınla gördüğün birbirine eşdeğer değil özel sektörde.”

1024-003.jpg

 

 

Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi görevlilerinden Yasin Şahin İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi (2020) mezunu. Uzun yıllar özel sektörde çalıştı, kamuda ilk deneyimi. Uzun yıllardır Gebze’de oturuyor.

1026-002.jpg

 

SÖZLEŞMELİ ÇALIŞIYORLAR: Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları  Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin veteriner kadrosu sözleşmeli memur olarak çalışıyor. Soldan sağa; Veteriner Hekim  Burak Berat Yanık, Başhekim Emrah Çay, Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Muhammet Zahid Sarı ve Veteriner Hekim Yasin Şahin,

 

 

**

Merkezi 2017’de istemişlerdi

hayvanseverler.jpg

Gebze, Darıca ve Çayırova’da bir grup hayvansever tarafından bir süre önce kurulan Gebze Darıca Hayvan Hakları Hareketi Topluluğu (GE–DAR)  BİLKAR’da basınla bir araya geldi. Hayvanseverler; -soldan sağa - Dilek Uğur Dikkatli, Elif İntepe, Aybige Karaşahinoğlu, Barış Kızılırmak, Mukadder Güner, Gebze, Darıca, Dilovası ve Çayırova bölgesinde yaşayan özelikle yaralır hayvanların büyük mağduriyet yaşadığına dikkat çektiler.

 

https://www.gebzehaber.net/sokak-hayvanlari-icin-merkez-kurulmali-22486h.htm

 

 

**

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.