Burası Marmara’nın en fiyakalısı!

Burası Marmara’nın en fiyakalısı!

Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Muhammet Zahit Sarı nisanda hizmete giren Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ni böyle tanımladı: “Marmara Bölgesi ilçeleri bazında sokak hayvanları adına yapılmış en donanımlı proje.”

Haber Dizisi - 1

 

Öyle bir araştırma ve istatistik sonucu var mı bilinmez. Ülkemiz geneli dönem fark etmeksizin belediyelerin, “limoni” olduğu zümre veya kesimlerden birinin hayvanseverler olduğunu söylemek mümkün.

 

Bu tespitimiz Gebze Belediyesi için de geçerli, gözleme dayalı bir istitastik verisi olsa gerek.

 

Gebze Belediyesi, Gebze’nin önemli bir sorunu ve konusu olan sokak hayvanlarında önemli bir adımı nisan ayı içinde attı. Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.

 

Merkez, donanım itibariyle Gebzeli hayvanseverleri iki açıdan rahatlattı. Öncelikle bakım veya tedavi istedikleri canlar için Büyükşehir’in Kandıra’daki emsal tesisine gidip gelmekten, bir de –kısmen de olsa- veteriner kliniklerine borçlanmak veya bedel ödemekten kurtuldular. Açılışa, Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bostancı’nın katılması, açılışın odanın sitesinde yer alması bir memnuniyet göstergesi olsa gerek.

 

https://l24.im/Dbl3nP

 

Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Muhammet Zahit Sarı ile merkezi, sokak hayvanlarını, hayvanseverleri konuştuk.

 

 

HEM PERSONEL HEM TEKNİK DONANIM

 

Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nin Marmara Bölgesi’nin hem personel hem teknik donanım açısından en kapsamlı ilçe rehabilitasyon merkezi olduğunu belirten Sarı, “Belediye Başkanımız Zinnur Büyükgöz’ün vizyonuyla güzel bir eser ortaya çıktı” dedi.

 

KADRO VE EKİPMANI İLE

EN DONANIMLI PROJE

 

Merkezde veteriner hekimler; Başhekim Emrah Çay ile birlikte Burak Berat Yanık ve Yasin Şahin sağlık hizmeti veriyor. Endoskopi, röntgen, kan cihazları, yoğun bakım üniteleri, ultrason, mikroskop, idrar analiz cihazı, otoskop, oftalmoskoptan gibi tıbbi donanım cihazlarına sahip. Sarı kadrosu ve ekipmanı itibariyle merkezi, “Marmara Bölgesi ilçeleri bazında sokak hayvanları adına yapılmış en donanımlı proje denebilir” diye tanımlayıp devam etti:

DİĞER İLÇELERİNDE İHTİYACI VAR

“Türkiye’de 973 ilçe belediyesi, bu belediyelerin 156’sında rehabilitasyon merkezi var. Toplamda, rehabilitasyon merkezi olan belediye sayısı az. Kocaeli’de iki veteriner işleri müdürlüğü var. Gebze Belediyesi’nin vardı, İzmit Belediyesi de yeni kurdu. Diğer ilçelerinde veteriner işleri müdürlüklerine ve rehabilitasyon merkezine ihtiyacı var. Kanun nezdinde de 20 bin nüfusun üzerindeki ilçelerde belediyeler; hem tedavi hem de kısırlaştırıp hayvan popülasyonunu kontrol altına almak için rehabilitasyon merkezi yapmak zorunda. 

 

KANUNİ ZORLUKTAN ÖNCE

GÜNDEMİMİZDE VARDI

 

Kocaeli nezdinde bir çok belediye sorumluluklarını bir şekilde yerine getiriyor ama bir ekip, bir hekimle, rehabilitasyon merkezi olmadan yerine getiriyor. Büyükşehir Belediyesi’ne götürerek getiriyor. 

 

Gebze Belediyesi olarak, kanuni zorunluluktan önce de vizyonumuzda vardı bu iş. Ve şükür ki hayata geçirdik. Bilfiil çalışıyor. Gün içinde 50’nin üzerinde hayvan girip tedavi olup ya da ihtiyaçları giderilip aşılanıp çıkıyor.”

 

AŞILAMA, KISIRLAŞTIRMA, TEDAVİ

                                                              

Amaçlarının ve gayretlerinin işlerini hakkıyla, düzgün şekilde yapmak olduğunu belirten Sarı merkezde kuduz, distemper, parvo viral enterit, FİP gibi bulaşıcı hastalıkları önlemek için sokak hayvanlarını aşılama çalışmaları yaptıklarını söyledi. Merkeze gelen her hayvanın kısırlaştırıldığını, hastaysa tedavi edildiğini, aşılarının yapıldığını belirtip ondan sonra sokağa bırakıldığını veya sahiplendirildiğini kaydeden Sarı sözlerini şöyle sürdürdü:

 

ÜÇ AMACIMIZ VAR

 

“Bizim merkezi kurmaktaki birinci amacımız popülasyonları kontrol altına alabilmek ve sokak hayvanlarının refahını arttırmak için kısırlaştırma yapmak. İkinci amacımız sahiplendirmek. Üçüncü amacımız hasta sokak hayvanlarını tedavi etmek.

 

Biz sokaktaki popülasyonu kontrole gayret ediyoruz. Hedefimiz bu. Olabildiğince sayıda kısırlaştırmaya, tedavi yapmaya, sokaktan çıkartıp sahiplendirmeye çalışıyoruz.”

 

NESLİ TÜKENME RİSKİ YOK

 

Sarı sorumuz üzerine kısırlaştırılan sokak hayvanlarda ırkın/neslin sonlanması riskinin hiç olmadığını belirtip, “Bir köpek bir batında 6-9 hayvan doğuruyor. 9’un biri dişi olsa, 6-7 ay sonra o da doğuruyor. Senede iki defa doğuruyorlar. Yani kısırlaştırmadan ötürü nesillerinin tükenmesi mümkün değil, öyle bir risk hiç yok” diye yanıtladı.

 

icic-005.jpg

Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Muhammet Zahit Sarı sorularımızı yanıtladı. Birlikte merkezi gezdiğimiz Sarı detaylı bilgilendirmede bulundu.

 

 

img-1444.jpg

Soldan sağa; Muhammet Zahit Sarı, Burak Berat Yanık, Yasin Şahin ve Başhekim Emrah Çay.                                                                                            

 

donanim.jpg

 

ambulans-003.jpg

Merkez; Endoskopi, röntgen, kan cihazları, yoğun bakım üniteleri, ultrason, mikroskop, idrar analiz cihazı, otoskop, oftalmoskoptan gibi tıbbi donanım cihazlarına sahip.

 

**

 

Sanayiciler yeni doğanı, çevre

belediyeler bakmadığını atıyor

 

Muhammet Zahit Sarı’ya merkezin hedefleri doğrultusunda, açılışından bugüne sokaktaki popülasyonu sağlayıp sağlayamadığını sorduk: “Gebze ilçesinin lokal konumu, fabrikaların baktığı köpekler ve sokağa terk edilen hayvanlar gibi durumlardan dolayı sokaktaki popülasyon, kontrol altına alınması zor bir konumda. Gebze’de malum çok sayıda fabrika ve her fabrikanın köpeği var. Fabrikalarda bekçilik yaptırılacağı içim en az iki köpek besleniyor. Ve bu köpekler yavruladığında bir şekilde sokağa terk ediyorlar. Sokakta popülasyonu ne kadar kontrol altına almaya çalışsak dahi çevre belediyeler Gebze’ye gelip köpek atıyor!”

 

birakiyorlar.jpg

**

Uzman görüşü

 

İhbara polisten

hızlı ulaşıyoruz!

 

Sokak hayvanları, özveri isteyen bir konu. ‘Ben yaptım’ demek var, bir de bu işe gönülden eğilip hizmet etmek var. İkisi birbirinden farklı. Biz farzımisal; rehabilitasyon merkezi diye bir yapı kurduk, hayvanların toplama merkezi oldu. Bir muayene masası ve basit şeyler olsun. Sokak hayvanına bakılsın, işin içinden çıkılsın. Ama bir de her şikâyete, her adrese koşturmak var. Bugün sabah itibariyle iki ekibimiz acil olarak müdahaleye çıktı. Bütün adreslere ambulans gibi, polisten daha hızlı hareket kabiliyetiyle ulaşıyorlar. Gebze Belediyesi dört acil müdahale ekibi ve bir de ambulansla bu hizmeti yerine getiriyor. Ambulans içinde yerinde müdahale edebilmek için yoğun bakımda var. Teknik donanımı yüksek bir ambulans. Yani bu bir gönül işi, istersen, hakikaten değer verirsen yaparsın. Yoksa, ‘yaptım’ deyip geçiştirirsin ve kimse de bunu sorgulamaz.”

 

ihbar-1.jpg

 

ihbar.jpg

 

**

KİMDİR?

 

Mesleğinde bilim uzmanı

 

1990 yılında Kocaeli’nin Gebze ilçesinde doğdu.

İlk, orta ve lise eğitimini Gebze de tamamladı.

2013 yılında Veteriner Fakültesi’nden bilim uzmanı olarak mezun oldu.

Bir yıl Kadıköy’ün Moda semtinde hayvan hastanesinde veteriner hekimlik yaptı.

Askerlik görevi için Bursa Gemlik Askeri Veteriner Okulu’ndaki eğitiminin ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na Muayene Kabul Komisyon Üyesi ve Gıda Kontrol Subayı olarak atandı.

Askerlik sonrası kısa süreyle Kadıköy, Moda’da bir yıl süreyle Maltepe’de bir veteriner kliniğinde çalıştı.

Aralık 2015’te Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde veteriner hekim olarak göreve başladı.

Gebze Teknik Üniversitesi’nde MBA yüksek lisansı yaptı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gebze Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nde beş yıl görev yaptı.

Sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler ile birçok projede yürütücülük ve koordinatörlük üstlendi.

Ekim 2021’de Gebze Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü olarak atandı.

 

Fotoğrafçılık, izcilik, amatör telsizcilik, scuba diving (dalma), serbest dalış ve bisiklet hobileri arasındadır.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

 

kimdir-022.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.