Aktan Uslu

Aktan Uslu

Gebze’yi de güzellik kurtaracak…

Gebze’yi de güzellik kurtaracak…

“Dünyayı güzellik kurtaracak / Bir insanı sevmekle başlayacak her şey…”

Sait Faik ABASIYANIK

**

Geçtiğimiz hafta içi, aynı zaman da şahsımın da ikamet bölgesi olan Çayırova Özgürlük Mahallesi’nde, Erişler otobüs durağındaki bir park ihlalini, ihlali gerçekleştirip kısa süreliğine olsa dahi trafiği kilitleyenin bir servisçi olması üzerinden sorgulayan bir haber çalışmam olmuştu.

Trafik; Gebze Bölgesi’nin sorun olmayı aşmış, kanayan bir yara haline gelen konusu.

Kamunun çözüm olmak bir tarafa, zaman zaman sorunun bir parçası haline geldiğine de defalarca tanık olup haberleştirmişliğim var.

Sadece sorunu dile getirmek yetip, suçlu tayin edip eleştirmek tek başına yetersiz.

Trafik konularının uzmanı olmamakla birlikte özellikle otobüs duraklarının bilinçsizce işgalinde kamunun süreli olmak kaydıyla önce uyarı, uyarı fayda etmiyorsa ekonomik cezalandırma yöntemiyle baskılamada bulunmasının etkisinin olacağını öngörmekteyim.

Öte yandan konunun bir de vatandaş, yurttaş ayağı var.

Belki de sorunun temelinde kentli olamamanın, kent kültürünü edinememenin, empati kuramamanın, bir arada yaşamın kurallarını hayata geçirememenin etkileri.

Örneğin; gecenin 22-23’ünde dahi asker uğurlaması esnası veya bir düğün dağılımı sonrası konvoy oluşturan araçların o esnada kornaya basmak marifetiyle oluşturduğu gürültü kirliliği…

O gürültü kirliliğinin, konvoyun geçtiği muhitte yaşayan insanlara verdiği kesin rahatsızlığın düşünülememesi…

Hata yaptığını kabullenememe zaafı..

Özür dilemeyi becerememe halleri..

Gibi bir sürü olumsuzluğun yanı sıra insana umut veren, morallendiren aksi örnekler.

Yorumda sözünü ettiğim haber sitemizde yayınlandıktan sonra Kocaeli Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Şenol İkizek’i etiketledikten sonra o camianın tabanının, üyelerinin tepki ve yaklaşımlarının ne olacağı merak ve takip ettiğim bir detay oldu…

…Oda başkanlığı dönemi öncesi bir dönem kızımız şahsında bize de servis hizmeti veren Başkan İkizek ile Facebook arkadaşlığı dışında herhangi bir hukukumuz da olmadı. Servisçi camiasının 2019 yılındaki çocuk tacizcileri için idam isteyen eylemini takip ettiğim süreçte kısa bir diyaloğumuz olmuşta olabilir, olmamışta olabilir ancak kişiyi oturması kalkması, duruşu, yürüyüşü de kısmen ifade eder.

Antiparantez hatta anti2parantez;

Duruş itibariyle bir idam karşıtı olmakla birlikte konvoy ve eylemlerini başlangıcından sonuna, Başsavcı ziyaretine kadar takip edip haberleştirdikten sonra, düşünce karşıtlığımı bilen bir zevatın şahsıma yönelik eleştirisine de, “Mesleğimin gereğini yerine getirip işimi yaptım” türü bir cevap verdiğimi, hatırlıyorum.

Kimin vatanı ne kadar sevdiğini ölçmeye kimsenin ne hakkı ne haddi var. Ancak Ulu Önder Atatürk’ün, “Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır” şeklinde; o dönemin koşulları ile de çok örtüşen söylemi, en benimsediğim söylem ve tespitleri arasında yer edindi.

Her ne kadar camiasını eleştiren bir haber dahi olsa olgun bir yaklaşım sergileyeceğini öngörüyordum. Ama Başkan İkizek’in duruşunun tabana yayılan etkisi ama zaten öylelerdi önce hatayı kabullenip sonra daha dikkatli olunması gerektiğine dair özeleştiri de içeren duruş, trafik dahil aslında her sorunun çözümün yurttaşın kendisinde olduğunun göstergesi.

Çünkü özellikle trafikte sorunun kaynağı, kabul etmek gerekir ki toplum olarak bizleriz.

O haberimde; doğrudur yanlıştır; asıl maksada ulaşımda kaçınılmaz olmasından sebep aracın plakasını teşhir etmiştim. Araç sürücüsü ve/veya sahibi kişinin teşhiri, kendisinden ve müthiş bir olgunlukla oldu. Ayhan Polat isimli servisçi genç, varsa zamanlarından “çalıp” hakkına girdikleri, kusura bakmamalarını istedi.

Ve üstadın, az biraz övüneyim aynı zamanda aynı il içinde dünyaya gelmekten sebep hemşerim Sait Faik Abasıyanık’ın dizelerinde yer aldığı gibi yorumun sonunu, yorumun başıyla bağlayayım: “Dünyayı güzellik kurtaracak, bir insanı sevmekle başlayacak her şey..

Ve ekleyeyim…

Gebze’yi de güzellik kurtaracak. Her tür farklılıklarımız muhafaza altında kalmak kaydıyla bir arada yaşama kültürünü ve gerekliliklerini benimseyip birbirimizi sevmekle başlayacak her şey.

Sebebi olduğumuz veya sebebinde büyük “emeğimiz” olan trafik başta olmak üzere kentsel ve kentli sorunlarının çözümünde de…

Bu yazı toplam 5725 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi