Halil Yeni

Halil Yeni

Gebze’de Bir Heykel Atölyesi; UMAK

Gebze’de Bir Heykel Atölyesi; UMAK

Bazen yaşadığımız kent Gebze’ye isyan ediyor, burada ikamet ettiğimiz için üzülüyoruz. Yapmak istediğimiz onlarca şeyi bu ilçede yapamıyor, aradığımız birçok ihtiyacı bulamıyoruz. 

 

Örneğin kültür sanat alanında değerli şeyler üretiyoruz fakat üretimlerimizi sunacak sergi salonlarımız yok denecek kadar az. Olanlarsa bürokratik engellere takılı…

 

Resim, heykel, tiyatro ya da söyleşi gibi sanat çalışmalarımızı yapacağımız mekanlar, bizi besleyecek insanlar olmadığı için yazmaya, söyleşmeye, çizmeye küsüyor, içimizde ki üretkenliği kalbimizin derinliklerine gömüp susuyoruz. Sonra adı duyulmamış nice yetenek gibi kaybolup gidiyoruz.

 

Fakat tüm bu olumsuzluklara karşı, yüzünü güneşe çeviren kimi cesur kişiler kentin kültürel gelişimine katkı sunmak, geleceğini aydınlatmak ve sanatçı adaylarının elinden tutmak için bir şeyler yapıyor. Heykeltıraş Figen Şahan’da bunlardan biri.

 

Figen Şahan 1996 Gebze doğdu. Kocaeli Güzel Sanatlar Lisesi resim bölümünden mezun oldu. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi heykel bölümünü bitirdi. Ve şuan aynı üniversitesinin heykel ana sanat dalında yüksek lisans eğitimine devam ediyor.

 

Aldığı güzel sanatlar eğitimi ile resim ve heykel alanında ufuk açıcı bir deneyime sahip olan Şahan, bu bilgi birikimini şimdi de Gebzeli sanatseverlerle paylaşmak, heykel sanatına ilgi duyan insanlarla buluşmak istiyor.

 

Figen Şahan amacını şöyle ifade ediyor. ‘’Gebze’de doğdum. Doğup büyüdüğüm yerde sanatsal faaliyetler oldukça kısıtlı ve hem Gebze’yi hem de burada yaşayan insanları sanatla buluşturmak adına bir adım atmak istedim. Sanatla ilgilenen birçok birey gibi yaşadığım yerde, kendi konfor alanımda üretimlerime devam etmek için bir atölyeye ihtiyacım vardı. Ayrıca ürettiklerimi diğer insanlarla paylaşmam ve üretmek isteyen insanlarla iletişim kurup, deneyimlerimle onlara rehberlik edebileceğim bir alan oluşturmam gerektiğini düşündüm.’’

 

Yukarıda ifade ettiği amaçla yola çıkan bu genç heykeltıraş hedefine ulaştı ve Hacı Halil Mahallesi yeni bağdat caddesi kapı no: 424 kat:2 daire:3 adresinde kentimiz de bir ilke imza atarak heykel atölyesinin açılışını yaptı. Adı ‘’Umak Atölye’’ (İnstagram hesabı: umakatolye)

 

Figen Şahan atölye de vereceği derslerle kile şekil vererek öğrencilere üç boyutlu bakış açısını kazandırmayı hedefliyor. Sanatın birçok alanıyla ilgili aldığı eğitim sonucu edindiği birikimle çocuk ve yetişkinlere başta heykel olmak üzere birçok sanat dalını tanıtıp hayatlarına katmayı amaçlıyor.

 

Ve geriye tek bir şey kalıyor. Kentimizde heykel sanatına ilgi duyanların Figen Şahan’la tanışması ya da Umak atölye’yi ziyaret etmesi.

 

Bu yazı toplam 3919 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi