Aktan Uslu

Aktan Uslu

Gebze Solu’nun 2’nci “Demokrat Gebze” sınavı ulusaldan: Evrensel

Gebze Solu’nun 2’nci “Demokrat Gebze” sınavı ulusaldan: Evrensel

 

Aslında önce haberi sonra yorumu girmek vardı. Caydım..

Aslında dün akşam kent meydanındaki basın açıklamasında şahsım adına söz alıp iki kelam edesim geldi. Caydım..

Yaz oğlum sen. Radyoda haber spikeri misin, konuşacaksın?

Konu malum. Daha doğrusu konu duyarlıları itibariyle konu, malum.

Evrensel Gazetesi’ne uygulanan ambargo..

Aslında daha öncesinde de vardı.

Sadece Evrensel’e değil Birgün’e de, Cumhuriyet’e de, Halk TV’ye, Tele 1’e hatta zaman zaman “Sol Posta” diye de tanımladığım Sözcü’ye dahi uygulandı..

Yani öylesi bir iktidar.

Sözcü, Fox TV kurumsalında, tatlı su solcularına dahi tahammülü yok. Gerek yazılı gerek görsel ana akım medyada arz talep dengesi üzerinden solculuk oynayanları dahi zaman zaman hedef alacak kadar raydan çıkmış bir iktidar modeli..

**

Evrensel’e uygulananı burada yazmayacağım. Yorumdan sonra girecek haberde olacak. Yorum yazarken haber dili kullanmayı uygun görmüyorum.

Katılım üzerinden kurumsal bir eksiğe özellikle dikkat çekmek istiyorum.

BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın ile Kadıköy’den Gebze dönüşü, 17.30 sularında telefonla görüştüm. “Dün uğramamı istemiştim. Ama sürem dar, basın açıklamasına gideceğim. Önemliyse geleyim” dedim.

O da dışarıdaymış.

Ben nereye gideceğimi söylemedim ama o, “Evrensel’in de basın açıklaması vardı di mi?” dedi.

Anlaşılan o ki ani bir sendikal toplantısı çıktı ama BMİS Gebze 2 No’lu Şube yönetimi, Şube Başkanı Necmettin Aydın’dan ibaret değil ki..

Necmettin Aydın da gelemeyince, yönetiminden de kimseyi görevlendirmeyince sendikal çevreden tek katılım, Eğitim-Sen Gebze’yi temsilen Cahit Canan ile oldu.

Gebze Sendikalar Birliği’nin, talihsiz bir ilgisizliğidir.

**

Defalarca yazdım. Yine yazacam: Tarafsız basın dünyada yoktur.

Ülkemizde de yoktur.

Adlarına yer vermeyeceğim. Ulusalda yerelde ülkemizdeki basın kuruluşlarının çok büyük kısmı her dönemin iktidarı, günümüz itibariyle AKP yanlısı gibi gözüken omurgasız yayın organlarıdır.

Harbi AKP’li yayın organına ulusaldan örnek veremiyorum.

Yerelden örneklemek gerekirse Uğur Saray’ın Gebze Yenigün’ü ile Bizim Kocaeli yıllarımdan mesai arkadaşım Engin Şahin’e ait En Kocaeli, harbi AKP’li, hadi gönülleri olsun AK Partili yayın organlarıdır.

Üzerine basarak söylerim ki;

Hele ki Gebze için..

AK Partili başka ikinci bir yayın organı yoktur.

Yine ulusala dönünce

Milli Gazete, Milli Görüşçülerin gazetesidir. Saadet / Yeniden Refah ikileminde Saadetliler’in daha yakın, YRP’lilerin ise ayrışma sonrası sanki mesafeli, belki de tamamen tavırlı oldukları gazetedir.

Cumhuriyet… Adıyla müstesna. CHP’dir…

Aydınlık… Anlatmaya, yer işgal ettirmeye değmez, anlayan anladı. Krokiciler sizi…

Birgün… Kuruluşundan sonra hayli süre Gebze muhabirliğini gönüllü yaptığım, ---SOL Parti üyesi olsam dahi- gazetecilik duruşum gereği mesafeli takıldığım SOL Parti’ye yakın gazetedir. Duruşum ve tutumum beni bağlar.

Evrensel… Emek Partisi çizgisindedir.

Dün akşamki basın açıklamasında sosyalist sol Emek Partisi’nin yanı sıra merkez soldan CHP’nin, yine sosyalist soldan SOL Parti ve TİP’in alanda yer alması çok önemlidir.

Özünde milliyetçi muhafazakâr tabana sahip HDP’nin desteği de önemlidir. Bu arada çok ana konu değil ama sıralayım.

Bence de PKK terör örgütüdür.

Üstelik, yüzde 100 made in ABD menşelidir. Dünyadaki hemen hemen tüm terör örgütlerinin kurucusu ve hamisi ABD tarafından kurulmuş,

1980 dönemi yerel işbirlikçilerinin akla zarar insanlık suçlarının yansıması olarak devlete düşmanlık körüklenerek dağ kadrosu tahsis edilmiştir.

Bunu ben değil dönemin MHP'li Sakarya Milletvekili, Ferit Taşdemir dönemi MHP Gebze İlçe Teşkilatı'nın 78 kuşağı ülkücüleri andığı etkinlikte söyledi: 1980 darbesinde 60'ı aşkın sol örgütün üzerinden geçildi, biri hariç: PKK..

PKK o süreçte henüz terör eylemlerine başlamamış, sözüm ona Marksist Leninist bir örgüttü.

PKK'yı Kürtler'in şahsında insan hakları savunucusu, Kürdistan kurucusu bir örgüt;

Faşist Öcalan'ı ilah görmek, öyle görenleri bağlar. 

 

HDP; yine bence, teröre bulaşmayan ama PKK sempatisi malum siyasi ayağıdır. Ben şehirdekini, dağdakine tercih ederim. Tabanında ve yönetimindeki sosyalist oranı, Türkiye’deki sosyalist oranına eşdeğerdir. Milliyetçi muhafazakâr tabanlı Dilovası ölçeğinde; yerel ve genel seçimlerde hangi partinin birinci çıktığına baktığınızda, kendisini teşhir eder. Doğu ve Güneydoğu’da HDP’nin yerel iktidarda olduğu yerleri, kayyum ataması henüz yapılmayan yerleri de gezdim. Bildiğiniz, liberal belediyecilik.

Kendilerini bir tek Gebze Yeni Haber’de yer bulurlardı. Şahsım adına her HDP haberi sonrası terörist ilan edilmeye alışkındım umursamıyordum ama umursayanlar olmuş. Kaldı ki vakti zamanında her dönemin iktidarlarından bir camiamız çıbanının karıştığı yolsuzluğu açığa çıkarmak üzereyken şahsıma atfen sosyal medya paylaşımında memleketin neredeyse tüm terör örgütleriyle özdeşleşmeme kaba etlerimle gülmüş, “Tüm hepsine üyeysem o zaman en az 2-3 bin leşim var” demiştim.

HDP şu sıralar bizde de yasaklı. Yoksa daha geçen sene Ömer Faruk Gergerlioğlu seri röportajım dahi yayınlanmıştı. “PKK’lı” deyicilerim patlama yaptıydı, hiç unutmam. Anlayış gösteriyorum. “PKK’lı terörist” çamurunu herkes kaldırmak durumunda değil.
 

Bu arada HDP’nin iki yöneticisi kına yaksın..

Bir tanesi; HDP’nin Gebze Yeni Haber’de de serbest olduğu süreçte kitlesel bir toplantının katılımcılar bölümünde HDP’nin ismi geçmedi diye sosyal medyadan atarlandı.

Halbuki bu tür eksikliklerin giderilmesinde adab-ı muaşeret kuralları vardır.

Bir diğeri..

Sistem baskılaması gereği Mevlana Kapalı Pazar yerine alınan Yavuz Selim Mahallesi’ndeki etkinliklerinin yerinin değiştiğini niye bildirmediklerine dair tepkimi bire birde, telefondan göstermeme rağmen karşı tepkisi, o etkinlikte üzerime yürümek oldu.

Şayet başta bir siyasi partiden böyle bir tepki gelseydi meslek onuru gereği teşhir de ederdim. Sırf, “Bizden başka yazanları yok” diye gazete yönetimine taşımadım. Sineye çektim.

Edi ile Büdü..

Kına yaka yaka sosyal medyadan duyurup üzerime kahveden arkadaş çağırıp yürüyün isterseniz.

HDP haberi, HDP’yi yazan tek gazete Gebze Yeni Haber’de de yasaklı.

**

Makine Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği,  tam bir TMMOB ruhuyla her zamanki yerindeydi. Mühendis değilim ama bir TMMOB ruhlu olarak, keyfimi arttırdı.

Bir destek çok iğreti geldi.

Ardahan İli, Merkez İlçe, Çamlıçatak Köyü Derneği..

Başkanı bizim Özgen abi, Özgen Özdemir. Sıkı Emek Partili…

Yakın zamana kadar bir kitlesel eylemde beni gördüğünde katılımcılar arasına şahsında Gıda-İş’i de yazmamı talep ederdi. Yazardım.

Şimdi işi Çamlıçataklılar’a çevirdi..

Tabloyu doğru okumak lazım.

Evrensel için dün akşam yapılan eylem bir basın eylemi olmasından öte, siyasi bir eylemdir.

Hemşeri derneklerinin siyasete bulaşmasını kesinlikle tasvip etmiyorum.

Diğer yandan..

Sosyalizm bir tanımı ile sınırsızlıktır. Milliyetçiliği ret eder.

Sosyalist sol partiler, sendika yönetimlerinde temsili önemser. Hemşeri derneklerinde değil…

Bence EMEP İl Başkanı Arzu Erkan ve Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar ile yönetimlerince de değerlendirilmesi gereken bir detaydır.

Doğru buluyor iseler devam etsinler, ne gam.

**

Yorumun girizgah bölümü bitti.

Kelime sayar’a baktım. 900’lerdeyim.

“Başlıkla –kısmen veya tamamen- ne ilgisi var yazdıklarının” diyecek olan olursa, “Çok alakası var gözüm…”

Demiş olayım.

Arkası yarına bağlayım…

Bu yazı toplam 917 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi