Halil Yeni

Halil Yeni

Farplas Direnişçisi Kadir Sinan Tankoç'un Anısına

Farplas Direnişçisi Kadir Sinan Tankoç'un Anısına

Gebze de bulunan Farplas otomotiv fabrikasında çalışan işçiler 19 Ocak’ta açıklanan sözde ücret zammına karşı iş durdurmuş ve eşine az rastlanır bir sürede Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlenerek toplu iş sözleşmesi hakkına kavuşmuştu. Fabrikanın CEO’su, yeniden değerlendirme yapılıp işçilerle görüşüleceğini açıklaması üzerine işçiler iş başı yapmış fakat emekçiler umutla, güzel bir haber beklerken iki hafta sonra 150 kişi işten çıkarılmıştı.

 

Patronlarının anayasal bir suç işleyerek toplu sözleşmeye oturmak yerine 150 işçiyi işten çıkarması üzerine işçiler, atılan arkadaşlarının geri alınmaları ve sendikal hakları için kendilerini gece vardiyasında fabrikaya kapattı. Talepleri ise çok açıktı. Anayasal hakları olan sendikalaşma hakkına saygı gösterilmesi, atılan işçilerin işe iade edilmesi, içerideki mobbingin, baskının ortadan kaldırılması ve sendikayla toplu sözleşme sürecine başlanmasıydı.

 

Bırakalım taleplerinin patronları tarafından ciddiye alınmasını yukarıda ki taleplerle kendilerini fabrikaya kapatan işçiler de çalışma yasasının 25.  Ve 49. maddeleri gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Bu maddeler hırsızlık, işe ve mala zarar vermeyi kapsıyordu. Kısacası patron emekçileri cezalandırmaya çalışıyor, tazminatlarını ödememek için onlara “hırsız” damgası vuruyor birde 19’ar bin lira para cezası kesiyordu.

 

***

11 yaşında bir çocuk babası Kadir Sinan Tankoç’da o işçilerden biriydi.  Direnişin başarılı bir şekilde devam edebilmesi için elinden geleni ardına koymuyor, üzgün arkadaşlarına moral veriyor, soğuk hava şartlarına rağmen kararlılıkla mücadele ediyordu. İlerleyen günlerde fabrika önünde ki direniş yasal sürece devredilerek bitti ve kısa bir zaman sonra Kadir Sinan Tankoç’tan kötü bir haber geldi.

 

Böbrek ağrısı ile hastaneye başvuran Tankoç'a yapılan tetkikler sonucu yumuşak doku kanseri teşhisi konuldu. İlk tedavisi Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan Tankoç'un hastalığı kısa sürede tüm vücuda yayıldı. Gebze'de bir hastanede tedavi altında alınan Tankoç, kansere karşı savaşını 25 Eylül’de kaybetti. Kadir Sinan Tankoç'un cenazesine ailesi ve sevenlerinin yanı sıra Farplas direnişinden çok sayıda mücadele arkadaşı da katıldı.

***

Farplas direnişten kısa bir süre sonra Türkiye İşçi Partisi saflarına katılan Tankoç bir gazeteye verdiği demeçte şunları dile getiriyordu.

 

‘’TİP vekillerine ayrıca teşekkür etmek isterim. Gözaltına alındığımızda Çayırova Emniyet Müdürlüğü önünde bizi bekleyen Barış Atay’dı ve hepimiz serbest bırakılıncaya kadar bekledi. Görünmek için gelmemişti, bizimle omuz omuza olmak için gelmişti.Meclis'te, sokakta sesimizi duyuran, gücümüze güç katan Erkan Baş, fabrika önünde bizimle birlikte mücadele eden Ahmet Şık,Haliç Kongre Merkezi'nde sesimize ses olan Sera Kadigil...Ve mücadelemizin başından beri bizimle olan, bizimle birlikte işten atılan, haksızlığa uğrayan Gebze İlçe Başkanı Nejla Dolaşık...Arkadaşlığımız yoldaşlığa dönüştü. Artık ben de TIP üyesiyim!

 

Haksızlığa karşı, adaletsizliğe, sömürüye, yoksulluğa karşı direnmek, inat etmek, insanca yaşamak için, işçilerin iktidarını kurabilmek için ben de partimle birlikte mücadele etmeye karar verdim. TİP yoksulun, ezilenin, emekçinin, halkın partisi, seninleyim! Seninle mücadele edeceğim! Yaşasın TİP! Yaşasın sosyalizm!’’

 

Anısına saygıyla…

Bu yazı toplam 4796 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi