Elektrik Tüketiminde Geri Bildirimlerin Etkisi: Kocaeli'de Önemli Düşüş Sağlandı

Elektrik Tüketiminde Geri Bildirimlerin Etkisi: Kocaeli'de Önemli Düşüş Sağlandı

Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ferhat Pehlivanoğlu ve Dr. Zeynep Narman'ın gerçekleştirdiği araştırma, hanelerde elektrik tüketimini azaltmanın etkili yollarını gözler önüne serdi. Araştırma sonucunda, hanelere yapılan geri bildirimlerin elektrik tüketiminde yüzde 6.5 oranında bir azalma sağladığı tespit edildi. Devlet tarafından uygulanacak olan geri bildirim ve teşvik uygulamaları ile bu düşüşün daha da artabileceği belirtiliyor.

Artan elektrikli araç kullanımı, hem aile bütçesini hem de ülke ekonomisini zorlayan yüksek elektrik tüketimine yol açıyor. Uzmanlar, bilinçli tüketim ile hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine katkı sağlanabileceğini vurguluyor. Elektrik tüketimini azaltmak için akıllı sayaçlar ve enerji verimliliği yüksek teknolojik cihazların kullanımı, en yaygın öneriler arasında bulunuyor. Bu öneriler, hem enerji tasarrufu sağlamak hem de tüketici farkındalığını artırmak için önemli.

FERİ BİLDİRİM TÜKETİMİ DÜŞÜRDÜ
Doç. Dr. Ferhat Pehlivanoğlu ve Dr. Zeynep Narman'ın "Konut Elektrik Tüketiminde Geribildirim Etkisinin Deneysel Analizi: Kocaeli Örneği” başlıklı araştırması, elektrik tüketiminde bilgilendirmenin etkisini incelemeyi amaçladı. Araştırmada, hanelerin elektrik tüketim bilgileri sayaçlar üzerinden okunarak kWh cinsinden kayıt altına alındı. Elektrik Tüketim Raporları, SMS ve internet tabanlı haberleşme uygulamaları ile hanelere iletildi. Çalışma, geri bildirimlerin elektrik tüketimini düşürdüğünü gösterdi.

gorsel-2.jpg


63 HANE İNCELENDİ
Araştırma kapsamında Kocaeli'de 63 hane incelendi ve bu haneler “Deney 1”, “Deney 2” ve “Kontrol” grubu olarak ayrıldı. Kontrol grubuna tüketim bilgisi verilmezken, Deney 1 grubuna haftalık bilgilendirme, Deney 2 grubuna ise kendi tüketimlerine ek olarak komşularının tüketim bilgileri de iletildi.12 hafta süren deney sonucunda, geri bildirim yapılan hanelerde elektrik tüketiminin ortalama yüzde 6.5 oranında azaldığı tespit edildi. Deney öncesi döneme kıyasla kontrol grubunda yüzde 9 artış, Deney 1 grubunda yüzde 9 azalma, Deney 2 grubunda ise yüzde 4 azalma görüldü. Araştırma, kişisel geri bildirimin tüketim üzerinde en etkili yöntem olduğunu ortaya koydu.

ÖNEMLİ TASARRUF SAĞLAR
Doç. Dr. Pehlivanoğlu ve Dr. Zeynep Narman, elektriğin depolanamaması ve görünmez olmasının tüketimi arttırdığını belirterek, "Akıllı ölçüm teknolojileri enerjiyi görünür kılarak kişileri tüketim üzerinde düşünmeye teşvik ediyor. Enerji tasarrufu yaparken, hanelerin ışıkları kapatmak veya cihazları beklemeye almak gibi küçük, tekrarlayan görevleri yerine getirmesi gerekiyor. Her bir eylemin enerji tüketimi üzerinde az etkisi olsa da, bütün halinde uygulandıklarında önemli tasarruf sağlar" diyerek evde tasarrufun önemini vurguladı.doc-dr-ferhat-pehlivanoglu.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.