Halil Yeni

Halil Yeni

Dayanışmanın En güzel Örneği OPSAN İşçisi

Dayanışmanın En güzel Örneği OPSAN İşçisi

 

 

Gebze'de bulunan Opsan fabrikasında işçiler fabrikayı işgal etti. Ford'a üretim yapan otomotiv yan sanayi fabrikasında Perşembe günü saat 15.00 sularından itibaren 300 civarında işçi iş bıraktı ve fabrikayı terk etmeme kararı aldı. Neden mi?

 

Metal sektöründeki büyük direnişler sonrasında MESS'in işçilere ödemeyi taahhüt ettiği paranın verilmemesi ve yine erzak yardımlarının yapılmamasına itiraz eden 9 öncü işçi perşembe işten çıkarıldı. Arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösteren onurlu Opsan işçileri topluca iş bırakarak fabrikayı işgal etti.

 

 

Sabah vardiyasında başlayan direniş, gece vardiyası için gelen işçilerle birlikte devam etti. Fabrika yönetiminden işçilere "iş akdinizi feshederiz" şeklinde tehdit mesajı atıldı. Ayrıca fabrika müdürü işçilere, "sizin için her şeyi yaptık ne istiyorsunuz, makineleri söküp götürelim mi" tehditleri savurdu. Ve çalışanların cep telefonlarına şu mesaj gönderildi. ‘’ "25.06.2015 tarihinde 16:00-00:00 vardiyasına işbaşı yapmadığınız tespit edilmiştir. Yapmış olduğunuz bu hareket yasal olmayıp İş Kanunu'na göre işten çıkarma nedenidir. Eyleme devam ettiğiniz takdirde hakkınızda yasal işlem başlatılacak olup, yasa gereği iş akdiniz bildirimsiz fesh edilecektir."’’

 

Fabrika yönetimi işçilerden işbaşı yapmalarını istedi. Ancak yürekli işçiler, atılan arkadaşları işe geri alınana kadar işbaşı yapmayacaklarını ve eyleme devam edeceklerini ilan etti.

 

Çünkü Metal sektöründeki direnişler sonrası MESS'e geri adım attırılmış; MESS işçilere gasp ettiği parayı vermeyi kabul etmişti. Fakat Para ve yine taahhüt edilen erzak yardımı gelmedi. İşçilerin sabırı da çatladı.

 

 

Peki işçiler ne yaptı? Tabi ki her cesur emekçinin yapması gereken şeyi yaparak direnişe devam etti.  Fabrikaya gelen polis, işgalle ilgili fabrika yönetimiyle görüşen 5 işçiyi karakola ifade vermeye götürmek istedi. Ancak işçiler, 5 arkadaşlarını polise teslim etmeme kararı aldı.

 

İşçilerin fabrikadaki bekleyişi sürerken, bazı işçilerin de üyesi bulundukları Türk Metal Sendikası'ndan istifa ettikleri öğrenildi.

 

Şimdi hep birlikte ‘’Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’’  zihniyetine karşı ‘’Ya hep beraber ya hiçbirimiz’’ anlayışını hayata geçiren Opsan işçileriyle dayanışmaya.  

 

 

 

Bu yazı toplam 974 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi