Aktan Uslu

Aktan Uslu

CHP’ye: İzmit sadece merkez ilçe değil Kocaeli’dir

CHP’ye: İzmit sadece merkez ilçe değil Kocaeli’dir

Gebze il olsun Kocaeli g…t” olsun sloganı bugüne kadar duyduğum en yakışıksız, Kocaelilik üzerinden kentlilikte kent bilincinden alabildiğini kopuk, ekseriyetle Gebzespor maçlarında taraftarca atılan bir slogandır.

Gebze’nin il olmasına destek değil köstek içermektedir.

Hani Gebze’nin niye il olamadığı sorgulandığında etkenler arasında, “İzmit lobisi” de sayılır ya.

Var mıdır yok mudur bilmem ama o slogan var ya o slogan..

Hani 2023’te olursak 100 il’li bir ülke ve varsak 19 kontenjanlı listede o lobiyi tetikler: “Madem g…tüz, hep birlikti g…t olalım. Gebze yine bizde kalsın”a sürükler.

Bizim yerimize Artvin’in Hopa, Tunceli’nin Ovacık, Edirne’nin İpsala, Ardahan’ın Hanak…. gibi bir veya birkaç mahallemize eşdeğer nüfusa sahip ilçesini il yaptırıp sosyal medyadan “Kapak olsun…” diye ti’ye alırlar.

O taraftan bu tarafa yönelik eleştirilerde komiğime gideni ise, “Bir türlü Kocaelili olamadınız..”

Gebze’de Gebzeli, Darıca’da Darıcalı, Çayırova’da Çayırovalı, Dilovası’nda Dilovalı olduk. İlçe temelinde kentli olduk da, Kocaeliliğimiz kusur kaldıydı gayri.

Gebze’de kentlilik bilincini hissettiren tek yer Gebzespor maçlarında Alaettin Kurt tribünleri. Okullar, camiler, cem evlerini bir tarafa koyduğumuzda, ikinci bir seçenek yok.

12 Eylül anlayışının bir pratiği olarak partiler ve sendikalar başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin de üzerinden silindir gibi geçen zihniyet, alternatif olarak hemşeri dernekçiliğinin önünü açtı.

O zihniyet öncesi kentleşmenin görüldüğü yerlerden biri de kahvehanelerdi. Gebze Bölgesi’nde köyüne kadar yaygın mikromilliyetçilikten ötürü okeycilerin, tavlacıların, batakçıların… büyük kısmı mekan olarak, “İlle de hemşerimi” seçince..

Bir takım istisnalar hariç aslında kahve olan hemşeri dernekleri içinde..

Üstelik tabelasında ekseriyetle yer alan “Dayanışma” şeklindeki ifade tarzına karşın çayına gazozuna da olsa birbirlerine hesap kitlemeye çalışan aktivistlerle doldu.

Kahvehanelerde de işleyiş öyle. Oyunu kaybedeni adisyonla birlikte kasada beklerler ama kahvehanelerde hiç olmazsa oralı, buralı her yerliler o mücadele çaba içindeyken hemşeri derneklerinde tek yerliler birbirlerine hesap kitleme telaşında.

**

 

Girizgah uzun olmuş olabilir ama konuyla ilişkili..

Malumunuz geçen yıl ki yerel seçimde KBB ile birlikte ilimizin 11 ilçesinde siyasi pratik tanımlaması ile vahşi kapitalizm varlığını korudu. Üstelik Karamürsel hariç tüm ilçelerde aday değişikliğine rağmen. Bunu da halkımıza, “Değişim” diye kakaladılar.

Şahsım adına; ben değişimi sadece bölgenin merkezi Gebze’de kısmen gördüm.

Galiba ilimiz genelinde de bir önceki dönemin AKP’li belediye başkanının halka ve kamuya zarar veren haltının üzerine giden ikinci bir AKP’li belediye başkanı yok.

Üstelik Çayırova’da ve üstelik belediye başkanı olmasına rağmen Çayırova’ya zarar verecek şekilde, kendisinden önceki başkan üstelik partilisi olmasına karşın, izlerini silmek için akla zarar tutumlar sergileyeni dahi var. Çok gözlemlemedim ama galiba Kocaeli’de yine, ikinci bir örneği olmayabilir.

Vahşi kapitalizme karşı duruş temelinde İzmit, siyasi bir tabir olarak Kocaeli’nin “kurtarılmış bölgesi”dir.

Adı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak şimdiden dolaşan, bir de milletvekilliği deneyiminden sebep Başkan Fatma Kaplan Hürriyet…

Şüphe yok ki her ne yapıyorsa yapsın diğer 11 ilçede, sistemin artık kendi ilçelerinde de bitmesini isteyen her yurttaşın gözlem itibariyle takibinde olduğunun farkındadır.

Bölgemizdeki gözlemlerim üzerinden aktarmak isterim ki sadece CHP’liler veya CHP seçmeni değil, farklı siyasi duruşlarda ama değişim yanlısı bir kesimin de takibinde Hürriyet.

Ve Hürriyet ile birlikte İzmit Belediyesi’nin CHP’li meclis üyeleri de muhtemelen farkındadır.

Ve İzmit Belediyesi bu kesim tarafından aslında ve sadece İzmit Belediyesi’nden ibaret değildir.

İzmit Belediyesi’nin her artısı, iyi işi ve icraatı bir sosyal demokrat belediyecilik temelinde diğer 11 ilçede de önümüzdeki yerel seçimin sonucunu pozitif etkiler.

Ama aksi bir durum da, negatif etkiler.

Diğer 11 ilçenin seçmeni İzmit seçmeni değildir. Sandıkta oy kullanmadı ve kullanmayacaktır ama sandığa giderken, “İzmit’te iyi işler yaptılar. O zaman ilçemde de yaparlar” da diyebilir. Aksini de diyebilir.

İzmit bu temelde Kocaeli’nin merkez ilçesi ile tanımlamaktan ibaret değildir.

İzmit bu zeminde, bu kesimde, aslında tüm Kocaeli’dir.

Ve buralarda da çok konuşulan, Ekşiler’e kat artırımı meselesi artık bağlanmalıdır.

Konuya doğal olarak çok vakıf değilim. Belki de Ekşiler haklı ama umurumda değil.

İzmit Belediye Meclisi o kararı tekrar ve derhal gözden geçirmeli..

Umarım, “Hata yaptık. Bir sonraki mecliste iptal ediyoruz” ya da, “Biz bizden davacıyız. Hakkımızda suç duyurusunda bulunuyoruz” dahi demelidir.

İptaline dair alınacak karar, diğer 11 ilçede, ilçe bazlı tercihte oyları yükseltir. Hadi diğer sahasında olmadığım yedi ilçeyi pas geçiyorum. Sahasında olduğum Gebze, Darıca ve Çayırova’da kesin..

Bence, Kocaeli’nin ve hatta belki de Marmara Bölgesi’nin en sıradışı ilçesi Dilovası’nda ihtimale binaen yükseltir.

Diğer ayrıntı..

KBB seçimlerinde de Gebze, belirleyici ve etken bölgedir. Aday hele ki İzmit merkezliyse – ki ekseriyetle öyledir – en zorlandığı saha da, Gebze’dir.

Ola ki CHP’nin veya sürdürülürlüğü halinde Millet İttifakı’nın adayı Hürriyet olacaksa, milletvekilliğinden sebep bölgede tanınmışlık bazında önemli bir avantaja da sahiptir.

Ekşiler’e yönelik o kararda geri adım, kendisinin de çok iyi bildiği tapu mağdurlarının olduğu, Beylikbağı ve emsal yerlerde de sahaya indiğinde elini güçlendirecek, şahsında gerek şahsı gerek partisi için oyunu ve seçilme ihtimalini arttıracaktır.

Duyumlarıma göre CHP İl Örgütü, İzmit Belediyesi’nden bir rapor, değerlendirme istemiş.

Her an her şey olabilir ama CHP İl Örgütü de konuya eğilirken meselenin İzmit’ten ibaret olmadığının bilinciyle hareket etmelidir.

**

Ve Gebze Bölgesi dâhil olmak üzere önümüzdeki yerel seçimde gerek KBB, gerek ilçelerde değişimin sinyalleri üstelik KBB’nin mevcut zihniyeti tarafından, verildi.

Bugüne kadar buzdolabından farksız, ruhsuz KBB duyuru çalışmalarının yerini alabildiğine sempatik, sıcak duyuru çalışmaları aldı.

Hürriyet’in yerel seçimdeki taktiklerinden biri, “Sempati” üzerine oldu. Ve tutturdu.

Tek ayrıntı değil ama “Sempati”, İzmit’te yerel ölçekli de olsa vahşi kapitalizmi alaşağı etti.

KBB’nin bu sefer “Sempati”yi merkezine alan emsal çalışmalarında Hürriyet’in seçim döneminde uygulayıp kazandıktan sonra da sürdürdüğü sempatik propagandanın etkisi, iddialı söylüyorum, yüzde 100 oldu.

CeHaPe” zihniyeti, vahşi kapitalizme bu sefer ama ilham, ama çeki düzen verdirdi. Kendisine benzetti.

Milli Görüş’ün yaygın yılları ve 2002 sonrası da CHP onlardan etkilendi. CHP’li belediyeler iftar sofraları açtı.. Nihayetinde bir süre önceki açılıştaki cami temel töreninde dualar edildi.. Tüm bunlar ve emsalleri CHP üzerindeki AKP etkisi idi.

Şimdi yerelimizde, CHP’li İzmit Belediyesi’nin AKP üzerindeki etkisine tanık oluyoruz.

**

Bağlarken..

Buraya kadar iyi hoş güzel de şayet milletvekili döneminden esasla Başkan Hürriyet şahsımı dahi çileden çıkartan egolarından caymalı.

Bir de parazitler var, oralı olmamalı.

Güya partilidir, parti üyesidir. Kaale dahi almamalı.

Yanlış bilmiyorsam İzmit Belediye Meclisi’ne de aday adayı olmuştu.

Ödüm patladı, “Ya listeye girer hele bir de seçilirse…” diye.

Neyse ki CHP çok seçici davrandı.

Toplumumuzun kanayan yarası, “Benim hırsızım iyidir” yaklaşımlarından biridir.

Devrimcilikten geçinmek kolay! Devrimci, üyesi olduğu partiyi eleştirecekse, yerinde eleştirir..

“Cesur gazetecilik” falan değildir.

CHP Gebze Kadın Kolları’nın 2017’deki kongresi sürecinde kendi köşesinden kendisini teşhir etmiştir. “Yaz dediler yazdım…”

Ne demek ya bizim meslekte, “Yaz dediler yazdım…”

Ahlaksızlığını deşifre etmiş ve aynı AKP zihniyeti gibi, ahlaksızlığı meşrulaştırma çabası içindedir.

Zaten yerlerde süren mesleğimize Türkçe kurallarını bile bilmeden girerek katletmekle yetinmemiş, ahlaki çöküntüde yangına körükle gitmiştir.

Ama sormadan edemeyeceğim..

O sitenin ilk finansörü, bölgemizdendi. Kurdurdun..

Ekipmanı aldırıp kirayı ödettin.

Be ahlaksız..

Fatura kestiğin ilanlarda hadi faturadaki ana bakiyeyi cebellezi edip götürdün. Faturanın KDV’si var ya. Onu da tahsil edip yedin de..

Ulan, hiç olmazsa KDV’yi o girişimciye ödeseydin de seni iyi niyetle destekleyen sitenin ilk finansörüne, bir de devlete KDV ödetmeseydin.

Sen ve senin gibi Truva atlarına rağmen..

Vahşi kapitalizm İzmit’te devrildi.

Diğer 11 ilçede de devrilecek!

Bu yazı toplam 1210 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Aktan Uslu Arşivi