Cengiz Akgün

Cengiz Akgün

CHP’DE MİLLETVEKİLİ SIRALAMASI

CHP’DE MİLLETVEKİLİ SIRALAMASI

14 Mayıs’ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ve genel seçime dönük siyasi partiler hazırlıklarını son sürat sürdürüyor.

Aday adayları çarşı, pazar dolaşmaya, kendisini tanıtmaya başladı.

CHP’nin Kocaeli’de milletvekili adaylığı sıralamasında ne yapacağı ise merak konusu.

Şuana kadar mevcut milletvekili Tahsin Tarhan’ın yanı sıra Sait Aydın, Recep Dursun, Saide Arslan, Hülya Yolcubal, Selman Yıldırım, Harun Özgür Yıldızlı, Muhip Kanko, Cengiz Sarıbay, Songül Kaya, Tülin Keçeci Güngör gibi isimler CHP’den milletvekili aday adayı olarak isimleri anılıyor.

Bu konudan önce CHP’nin tabanın psikolojik, ruhsal durumuna ilişkin olarak bir şeyler ifade etmemiz gerekiyor.

Çünkü Kocaeli’de parti örgütleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Ankara’dan esen rüzgârla hareket kabiliyeti içinde.

Parti tabanı kesintisiz aynı isimlerin milletvekili adayı olarak gösterilmesinden dolayı sinerjisini, heyecanını yitirmiş, sandığa sadece oy vermeye gidiyor.

Vekil adayı olmak isteyenler falanca kişinin parti genel merkezinde işi bitirip adaylığını garanti aldığını gerekçe göstererek “Boşuna niye aday adayı olayım..” gibisinden  umutsuzluk içinde.

3 dönem vekillik veya belediye başkanlığı yapanlara hizmetleri için teşekkür edilip plaketle uğurlanarak yeni isimlere yer açılmalıdır.

Her seçimde devamlı aynı isimlerin aday gösterilmesi parti içinde fırsat eşitliğine aykırıdır.

Konuştuğum her partili önümüzdeki seçimde CHP genel merkezinin Kocaeli’de milletvekili sıralamasını belirlerken örgütün içinde emek vermiş, parti kimliği taşıyan yeni yüzlere yönelmesini bekliyor.

Anımsarsanız 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde CHP Kocaeli’de yüzde 20,1 (243 bin 606) ile 3 milletvekili çıkarmıştı.

2019 yerel seçimlerinde Fatma Kaplan Hürriyet belediye başkanlığı için görevinden istifa etmiş ve parti Kocaeli’de 2 vekil ile temsil edilmişti. Ki bu da bana göre çok büyük bir yanlıştı, ayrı bir tartışma konusudur.

14 Mayıs’ta CHP’nin Millet İttifakı bileşin olan SP’li bir isime sıralamada ilk 3 içinde yer vereceği düşünüldüğünde yukarıda yazdığım aday adaylarından kaçı ilk 5 içinde yer alacak?

Veya sıralamada hangi ölçüt geçerli olacak?

Eğer birileri CHP genel merkezinde işi bitirmiş ise bu kadar insana haksızlık, hukuksuzluk yapılmış olmuyor mu?

Sağ partileri bir kenara alırsak parti içi demokrasi konusunda onlarda çok daha ileride olduğunu iddia eden CHP’de kim acaba “Ben iki dönem vekillik, belediye başkanlığı yaptım, artık aday olmayacağım, yeni isimlere yer açalım ”diyecek merak ediyorum.

Sonuç olarak, CHP’de Kocaeli’de birinci sıra şimdiden belli, öteki sıralama ise ne şekilde dizayn edilecek göreceğiz.

Bir dip not: İl başkanlığı ve il, ilçe yönetimlerine seçilip görevini tamamlamadan vekil adaylığı için istifa ederlerin parti örgütünü sekteye uğrattığını düşünüyorum. Bu tür niyeti gizli ajandası olanların bir daha il ve ilçe yönetimlerine, başkanlıklarına aday olurken önlem alınması gerekiyor.

Bu yazı toplam 2773 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Cengiz Akgün Arşivi