Çevirin de görelim

Çevirin de görelim

 

 

Hizmet İş Sendikası’nın Kocaeli Şubesi Başkanı İdris Ersoylu, belediye araçlarındaki şoförlere sahip çıkıldığını gösteren tavır dolayısıyla yaptığı açıklama, “İhaleyi alan yabancı firmaya Kocaeli’ni cehenneme çeviririz” demiş.

Çevirin de, biz de bir kez olsun görelim…

İşin içinde rant var, bu yüzden açıklama iki açıdan, ‘’ekonomik’’ ve ‘’siyasi’’ olarak yorumlanabilir.

Bunun anlamı şu;

‘’Çalışanlar, kölelik ücretine mahkum edilecek…….’’. Bunu görmemek olası değil elbette. Çünkü, ekonomik yaşamı düzenleyen ve kontrol eden siyasi mekanizmanın uzun yıllara damga vuran fıtratında bu gerçek var.

Ama, söz konusu işin fıtratında da, işin en ucuz fiyat verene yaptırılması var. Hal böyleyken, bazen ezber bozan sonuçlar da yaşanmıyor değil. İşte Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alımı ihalesi.

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde şoför olarak çalışanlar, bu hizmet alımı ihalesinden memnun değil. Çalıştıkları Belde AŞ’nin rayiç bedelde teklif sunarak ihaleyi kaybetmesi onları isyan ettirdi. ‘’Yabancı firma bünyesinde değil Hizmet İş Sendikası’na bağlı olarak Belde AŞ bünyesinde çalışmak istiyoruz’’ diyen şoförler, geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı.

Konu, hizmet alımı ihalesini en düşük teklifi veren Antalyalı Akdeniz Temizlik Ve İlaçlama Hizmetleri Organizasyon Turizm İnşaat Bilgisayar Ve Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi’nin kazanması.

Bu durum, Belde A.Ş bünyesinde sendikalı olarak çalışan belediye şoförlerini yeni firmanın elemanı durumuna getirecek ve kazanmış oldukları hakları kaybedecekler. İşin ucu akçeli ilişkilere uzanıyor anlayacağınız.

Ben, bu konuda yazı yazmadan önce emekten yana olan tavrım dolayısıyla, şoförlerin ve üye oldukları sendika Hizmet-İş Şube Başkanı İdris Ersoy’un sözlerine kulak vermek istedim.

Ersoy diyor ki;

“Belde A.Ş bünyesinde belediye otobüs şoförü olarak çalışan 500 üyemiz var. Belde A.Ş ile yaptığımız sözleşmenin devam etmesini talip ettik. Ancak ihaleye giren Belde A.Ş rayiç bedel altında teklif verdi, dışardan gelen firmaların önünü açtı. İhalede kıyım yaptılar. Üyelerimizin haklarını çiğnetmeyiz. Net ifade ediyoruz ihaleyi alan firmaya Kocaeli’yi cehenneme çeviririz, iş yaptırmaz, gerekirse kontak kapatırız.’’ Belediye şoförlerinden Ahmet Esin ise daha başka riske dikkat çekiyor…

‘’Belediyenin, birim fiyatı 500 bin lira olan 180 otobüsü var, Mesai saatlerinde küçük veya büyük kazalar yapabiliyoruz. Kazaların maddi boyutunun büyük bölümü belediye tarafından karşılanıyor. İhaleyi yabancı firmanın kazanması halinde bu bedelleri cebimizden karşılayacağız. Zaten asgari ücretin çok az üzerinde maaşlar alıyoruz. Yetkilileri insaflı olmaya davet ediyoruz.”

Haklılar ve kendilerince doğru yerden bakıyorlar. Ama, özellikle sendikanın unuttuğu bir gerçek var. O da, belediyedeki siyasal anlayışın her zaman işçi düşmanı olduğu. Eh, bile bile destek verilen yönetim üyelerinin çıkarına ters işler yapınca sızlanmak sonucu değiştirmez.

Lafa değil, icraata bakar hayat…

Sözünüzün arkasında durun ve üyelerinizin haklarını korumak için adım atın da, Kocaeli’ni cehenneme çevirmek gerçekten ne anlama geliyormuş herkes bir görsün.

 

Ama, sakın bu sözleri sarf etmemiş gibi davranmayın. Kayda geçmiştir, tarih er geç hesap soracaktır, unutmayın…

Bu yazı toplam 80 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi