Cerablus cehennemi ve niyetler

Cerablus cehennemi ve niyetler

 

 

Bir süredir devam eden Suriye krizinde her an değişken politikalarla gündeme müdahil olmaya çalışanlar, bölgede IŞİD tehlikesini yeni sezmişcesine, ‘’IŞİD’i yok etme’’ propagandası üzerinden, yarım kalan Suriye’yi parçalama operasyonu için yeniden düğmeye bastı.

TSK Müşterek Özel Kuvvetleri ve koalisyon hava güçleri, 24 Ağustos sabahı 04.30’da "Fırat Kalkanı" adıyla Suriye’ye karşı bir operasyon başlattı. Operasyonla Cerablus'un IŞİD'den temizlenmesinin tek hedef olduğu propagandası yapılırken ardıl hedeflerden söz eden yoktu.

Ardıl hedeflerden biri YPG'nin bölgeye girişinin engellenmesidir. En önemlisi ise bu bölgeye ÖSO'nun yerleştirilmesidir. 

Anadolu Ajansı’nın (AA) "yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması" hedefleniyor anonsuyla duyurduğu Cerablus operasyonunda, o gün yaşanan gelişmelerin bir bölümü şöyleydi:

Sınırda bekletilen TSK'ya ait tanklar 08.35’te harekete geçti. Tanklar Suriye sınırının üzerinde mevzilendi. Kara harekatının bin 500 kişilik ÖSO gücü tarafından yapılacağı belirtiliyor. 

CNN Türk, 09.11’de askeri gerekçelerle tank hareketliliğini bundan böyle ekrana yansıtmayacağını duyurdu.

PYD lideri Salih Müslim, 09.30’da twitter hesabında yaptığı açıklamada,  Türkiye'nin Cerablus operasyonu ile ilgili olarak, "Türkiye Suriye batağında çok şey kaybedecektir" dedi. 

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Cerablus Askeri Meclisi, saatler 09.39’u gösterirken yaptığı açıklamada, "Ülkeyi işgal anlamına gelecek her türlü dış saldırıya karşı koyacağız" ifadesini kullandı. Bu açıklamada, SDG'nin Genel Komutanlık Müsteşarı Nasır Elhac, "Türkiye Nureddin Zengi ve Sultan Murad Tugayı gibi gruplara destek veriyor. Bunlar bizim için dolaylı tehdittir. Ülkemize yönelik her türlü doğrudan veya dolaylı işgale karşı koyacağız" diyordu.

Saatler 09.45’i gösterdiğinde Uluslararası koalisyon-TSK-ÖSO güçleri ortak operasyonuna "Fırat Kalkanı" adı verildiği duyuruldu.

İçişleri Bakanı Efkan Ala 10.15’teCerablus'a yönelik düzenlenen operasyon hakkında konuşup, "Bizim vazgeçilmezimiz Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması ve ılımlı muhalefetin desteklenmesidir" dedi.

Reuters'ın 10.55’te geçtiği bir haberde, ABD'li yetkililerin açıklamasında, "Harekata havadan koruma sağlayacağız" denildiğine yer verildi.

DHA'nın 11.15’teki haberinde, askeri kaynakların, "Tank birliklerimiz Suriye sınırından içeri girdiler. Harekat devam ediyor" açıklamasına yer verildi. 

Ajansların 11.15’teki güncellemelerinde, Türkiye'nin desteklediği ılımlı muhaliflerin Cerablus'a yönelik operasyonundaki görüntülerin gazeteci Hasan Sivri'nin twitter paylaşımı ile ortaya çıktığına yer verilerek, Türk tankları ve tüm askeri kapasitesini kullanan cihatçıların Cerablus'a girme hazırlıkları görüntüleriyle paylaşıldı.

Ardından 11.40’ta ise ÖSO ve cihatçı gruplar Türkiye'nin desteğiyle Cerablus'a ilerlemeye başladığı duyuruldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, "YPG Fırat'ın doğusuna çekilmelidir. Yoksa gerekeni yaparız" açıklaması 12.06’da ajanslardan düştüğünde, Türkiye'nin desteklediği ÖSO ve diğer cihatçı gruplar tekbirlerle Cerablus'a ilerliyordu.

Ve 13.35’te ise ÖSO'nun Türkiye sınırına 3 kilometre uzaklıktaki Keklice köyüne girdiği belirtiliyordu.

 

Bu anlık gelişmeleri paylaşmayı, süreci anımsatmayı ve doğabilecek sonuçları tartışmayı, hafta başından itibaren sürdüreceğim. Umarım, bu süreçte, iki ülkenin de toprak bütünlüğünü zedeleyici yaklaşımlar ve ölümler yaşanmaz.

Bu yazı toplam 101 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi