Canan Karatay'dan korkutan uyarı! Evinize bile sokmayın... Zehir saçıyorlarmış

Canan Karatay'dan korkutan uyarı! Evinize bile sokmayın... Zehir saçıyorlarmış

Yapılan araştırmalar, bulaşık süngerlerinde zamanla biriken bakterilerin insan sağlığı için zararlı olduğunu ortaya koymuştur. Bu yüzden bulaşık süngerini kullanmaktan kaçınmak gerekir. Prof. Dr. Canan Karatay'da bu konuda uyardı.

İlk olarak, bulaşık süngerleri mikropların üremesi için ideal bir ortam sağlar. Bu nedenle, kullanılan süngerlerin düzenli olarak değiştirilmesi gerekmektedir. İkinci olarak, bulaşık süngerleri yüzeylerdeki kirleri temizlemek için kullanılırken, aynı zamanda bu kirleri de içinde barındırır. Bu da süngerlerin hijyenik olmayan bir ortamda kullanılmasına neden olur. Son olarak, bulaşık süngerleri doğru şekilde temizlenmediğinde, içindeki bakterilerin yayılmasına neden olabilir. Bu nedenle, bulaşık süngerlerinin düzenli olarak temizlenmesi ve değiştirilmesi sağlığımız açısından son derece önemlidir.

volodymyr-hryshchenko-wu9da3c4r28-unsplash-1.jpg

BULAŞIK SÜNGERİ TEHLİKESİ

Yasemin.com'da aktarılan haberde bulaşık süngerlerindeki tehlikeye dikkat çekildi. Yapılan araştırmalara göre bir bulaşık süngerinde klozet kapağından bile 200 bin kat daha çok bakteri bulunduruyor. İnanması çok güç olsa da bulaşık süngerlerde yaklaşık 10 milyon bulunuyor.

Norveç'te yapılan araştırmaya göre bulaşık süngerinde yer alan yemek kalıntıları ve kirlilik sebebiyle oluşan bakteriler, dünya üzerinde yaşayan tüm insanlardan çok daha fazla.

Norveçli bir gıda araştırma enstitüsü olan Nofima'da araştırma bilimcisi olan Trond Møretrø, "Salmonella ve diğer bakteriler süngerlerde fırçalardan daha fazla çoğalır ve hayatta kalır. Bunun nedeni günlük kullanımda süngerlerin asla kurumaması." dedi.

marek-studzinski-amhlakscnc0-unsplash-1.jpg

"BULAŞIK SÜNGERLERİ ASLA KURUMU"

Journal of Applied Microbiology'de yayınlanan çalışmanın yazarı Møretrø, "Tek bir sünger, dünyadaki insanlardan daha fazla sayıda bakteri barındırabilir. Pek çok bakteri zararlı olmasa da, Salmonella gibi olanlar süngerlerden ellere, mutfak yüzeylerine ve ekipmanlara yayılabilir. Bunlar insanları hasta edebilir. Sünger nemlidir ve bakteriler için gıda olan yemek artıklarını biriktirerek bakterilerin hızlı büyümesine yol açar.” diye konuştu.

Bununla birlikte Møretrø, çalışma kapsamında en çok şaşırdığı şeylerden birinin, insanların süngerlerini ne sıklıkla temizlediklerinin önemli olmaması olduğunu söyledi.

"SÜNGERLER HER GÜN DEĞİŞTİRİLMELİ"

Møretrø, "İnsanların süngerlerini kullanma şekli bakteri üremesi açısından pek önemli değildi. Süngerler günlük olarak değiştirilmedikçe, insanların süngerlerde bakteri üremesini önlemeleri çok zor." dedi.

Gıda güvenliği konusunda Avrupa Birliği (AB) destekli bir projenin parçası olan çalışmada, aynı zamanda bulaşık süngerleri ve bulaşık fırçaları da taşıdıkları bakteri yükleri bakımından karşılaştırıldı.

Araştırmacılar, Portekiz'de yaşayan 20 kişiden mutfak süngeri ve Norveç'te yaşayanlardan 35 fırça ve 14 sünger topladı. Çalışma ekibi tarafından 9,966 kişiyle yapılan daha önceki bir anket, 10 Avrupa ülkesinin çoğunda mutfakları temizlemek için süngerlerin yaygın olarak kullanıldığını ve fırçaların yalnızca iki ülkede, Norveç ve Danimarka, bulaşık yıkamak için baskın temizlik malzemesi olduğunu ortaya koydu.

821x464-kabaran-kek-yapmanin-sirri-bu-malzemede-1654931380973-kopya-kopya.jpg

CANAN KARATAY UYARDI!

Yapılan bu araştırmayla ilgili yöneltilen soruları cevaplayan Prof. Dr. Canan Karatay "Hanımlar fıttırmış, kusura bakmasınlar" diyerek şaşırttı.

MUTFAĞINIZDA VARSA DİKKAT

Karatay, "Biz evde sünger kullanmıyoruz, bez kullanıyoruz, bezi sürekli yıkıyoruz. Bulaşık süngerlerindeki mikroplar çok sıcak suda ölür. Sıcak suda ne bakteri kalır ne virüs. Deterjan öldürmez, sıcak su öldürür. Bu konulara dikkat edilmeli, daha bulaşık süngeri kullanılıyorsa sık sık yenilenmeli" sözleriyle önemli bir uyarıda bulundu.

Karatay, mutfakta kullanılan süngerler ve kimyasal deterjanlarla ilgili "Evler deterjanla dolu. En büyük zehir bunlar! Evlerinize sokmayın dedi ve bulaşık süngerlerinin sık sık değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Karatay, deterjanlar konusunda ise hayati açıklamalar yaptı:

"Biz evde sünger kullanmıyoruz, bez kullanıyoruz, bezi sürekli yıkıyoruz. Bulaşık süngerlerindeki mikroplar çok sıcak suda ölür. Sıcak suda ne bakteri kalır ne virüs. Deterjan öldürmez, sıcak su öldürür. Dikkat edilmeli, bulaşık süngerlerini sık sık değiştirmek gerekli. Hanımlar deterjan kullanımı konusunda fıttırmış zaten, kusura bakmasınlar. Deterjanlar mikrop ve bakterilerden çok daha tehlikeli. Sünger bir yana evler zaten deterjanla dolu. En büyük zehir bunlar! Evlerinize sokmayın."

catt-liu-hqohdaibf6a-unsplash.jpg

PEKİ BULAŞIK SÜNGERİ YERİNE NE KULLANILIR?

EL BEZLERİ: El bezleri sürekli olarak yıkanabilir, tekrar kullanılabilir ve dezenfekte edilebilir. Bu yüzden bulaşık süngerleri yerine bunları tercih edebilirsiniz.

İSVEÇ BULAŞIK BEZLERİ: İsveç bulaşık bezleri olarak adlandırılan bu temizleme bezlerinin en önemli özelliği uzun ömürlü olması çok çabuk kuruması ve son derece dayanıklı olmasıdır.

KABAK LİFİ: Uzmanlar doğal olarak bitki şeklinde yetişen kabak lifini mutfakta bulaşık yıkarken tercih edilmesine dikkat çekiyor. Kabak lifleri elde bulaşık yıkamak için birebirdir. Ayrıca banyo yaparken vücut lifi olarak da kullanılabilirsiniz.

DOĞAL BULAŞIK FIRÇALARI: Son dönemde organik adı altında çıkan bulaşık fırçaları hem yumuşaktır hem de bulaşıklardaki bütün inatçı lekeleri çıkarır.

BAMBU BEZLER: Bambu bitkisinden yapılan bu bezlerin etkiside çok büyük. Hem güçlü, hem emici en önemlisi de çevre dostu olmasıdır.

Kaynak: yasemin.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.