Fatoş Özut Kırtay

Fatoş Özut Kırtay

BU NASIL BİR DENGE

BU NASIL BİR DENGE

Bilim adamları diyor ki:

"1. Aslında hiçbir sebeple evden çıkmamalısın ama mecbursan çıkabilirsin.

2. Maskeler işe yaramaz ama yine de takman gerekebilir, çünkü seni koruyabilir. Gerçi korumaz ama diğer taraftan mecburi.

3. Açık olanlar hariç bütün dükkanlar kapalı.

4. Hastanelere asla gitmemelisin ama gitmen gerekiyorsa gitmelisin. Aynısı doktorlar için de geçerli, sadece acil durumlarda gitmelisin, ama çok hastaysan gitmemelisin.

5. Bu virüs ölümcül ama aynı zamanda çok korkmaya da gerek yok, sadece bazen küresel bir felakete neden olabilir.

6. Eldivenler sizi korumaz ama yine de işe yarabilir.

7. Herkes evinde kalmalı ama dışarı çıkmak önemli.

8. Marketlerde ürün kıtlığı yok, ama geç kalırsanız bazı ürünleri bulamazsınız, erken giderseniz belki bulabilirsiniz. O da bazen.

9. Virüsten etkilenen çocuklar hariç bu virüs çocukları etkilemiyor.

10. Hayvanlar virüsten etkilenmiyor, ama daha hiçbir insan test edilmeye başlamadan önce Şubat’ta Belçika’da bir kedi test edilmiş ve pozitif çıkmış diyorlar. Artı orada burada birkaç kaplan varmış…

11. Hastalığın birçok semptomu var ama hiç semptom göstermeden de hasta olabilirsin veya semptom gösterirken hasta olmayabilirsin veya semptomsuz taşıyıcı olabilirsin.

12. Hastalanmamak için iyi beslenmeli ve spor yapmalısın, ancak sadece evindekilerle beslen ve sakın dışarı çıkma veya çık ama hemen gir.

13. Temiz hava almak lazım ama temiz hava almak için mesire yerleri ve deniz kenarlarına gidemezsin, kalabalık semt pazarlarına gidebilirsin. Hava almak için parkta yürüme, ama oturma da. Gerçi yaşlı veya hamileysen oturabilirsin ama dışarı çıkamazsın.

14. Yaşlıların yanına gidemezsin ama yaşlılarla ilgilenmek, yiyecek ve ilaç götürmek, yalnız hissettirmemek lazım, ama sakın yanlarına gitme.

15. Hastaysan sakın dışarı çıkma ama eczaneye gidip ilaç al.

16. Eve hazır yemek söyleyebilirsin, ki bu yemekler maske ve eldiven kullanmayan, hatta taşıyıcı kişiler tarafından hazırlanmış olabilir. Diğer taraftan marketten aldıklarını evde pişirmeden önce balkonda 3 saat bekletmelisin ki virüs varsa ölsün.

17. “Panik yaratmak istemem ama” diye başladığın sürece her türlü rahatsız edici, panik uyandırıcı haber veya yazıyı paylaşabilirsin. Aynısı “doğruluğunu teyit etmedim ama” diye başlayan yalan yanlış haberler için de geçerli.

18. Yabancılarla aynı otobüste, metroda, markette bulunabilirsin ama akraban ve arkadaşlarınla görüşmemelisin.

19. Dışarıda uygun sosyal mesafeye dikkat edersen güvendesin ama bu yabancılar için geçerli. Kendi aile ve arkadaşlarınla sosyal mesafeden bile görüşme.

20. Virüs farklı yüzeylerde farklı sürelerde canlı kalıyor. 2-4 saat veya 6 saat veya 6 gün de olabilir. Ama ortamın nemli olması lazım. Bazen de nemli olması gerekmez.

21. Virüs havada belli bir süre asılı kalabilir. Ama bu kapalı ortamda olabilir. Açık ortamda da olabilir. Veya virüs ağır olduğu için hemen yere inebilir. O yüzden bir kişi 10 kişiyi de enfekte edebilir ama boyu kısaysa enfekte etmeyebilir de…

22. Ölü sayısını takip ediyoruz ama kaç kişinin enfekte olduğunu bilmiyoruz çünkü sadece ağır hasta olanları test ediyoruz, çünkü ölürse bu virüsten mi öldüğünü bilmek istiyoruz.

23. Henüz ilaç bulunamadı, gerçi bir tane bulundu ama testleri tamamlanmadı, yine de zararlı görünmüyor ama aşırı alınırsa zarar verebilir (bütün ilaçlar gibi).

24. Virüsün etkisi yok olana kadar evimizde kalmalıyız ama virüs ancak toplumun büyük bir kısmı bağışıklık kazandığında etkisini kaybedecek. Bağışıklık kazanmak için insanların virüsle temas etmesi lazım ama virüsten korunmak için evde kalmalıyız."

Sevgili okur; 

bu dengeyi çözümleyip, anlayabildiyseniz yorumlarınızı gönderin lütfen.

Etkin ve yetkin yetkililerimiz,uzmanlarımız ve bilirkişilerimizin çözüme yönelik söylemlerini  algılama güçlüğü yaşıyorum!

Sağlıcakla kalın...

Bu yazı toplam 6727 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fatoş Özut Kırtay Arşivi

NOKTA

03 Nisan 2024 Çarşamba 07:02

SEÇ

27 Mart 2024 Çarşamba 07:00

MESEL

07 Şubat 2024 Çarşamba 07:05