Halil Yeni

Halil Yeni

‘’Biz siyasetle değil dağa, bayıra, ölüme atılan canlarla ilgileniriz’’

‘’Biz siyasetle değil dağa, bayıra, ölüme atılan canlarla ilgileniriz’’

Sokak hayvanlarıyla ilgili mevzuat oldukça açıktır. Belediyelerin veterinerlik birimleri ‘topla, aşıla, kısırlaştır, işaretle, kayıt altına al prensibiyle çalışma yapmak zorundadır. Ayrıca sahipsiz hayvanlar bakımevindeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından sahiplendirilemezse alındığı ortama ve yere geri bırakılmalıdır.

 

Adı şehir sınırlarını aşmış, kentimizin en değerli kuruluşlarından biri olan Dışarıdaki Patiler topluluğunu neredeyse bilmeyen yoktur. Aralık 2014 tarihinde ilk kez bir orman beslemesiyle çalışmalarına başlayan topluluk bugüne kadar sayısız besleme, yüzlerce tedavi ve sahiplendirme yaparak sokak hayvanları için çok değerli çalışmalara imza attı. Sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu şu kış günlerinde dahi onları düzenli olarak besleme görevini üstlendi. Ve bunları yaparken yukarıda saydığım ilkelere hep sadık kaldı.

 

Hayvan hakları ilkelerle uygun olarak çalışma yapan topluluk tabi ki bu ilkelere başkaları tarafından uyulmasını ve saygı duyulmasını da isteyecekti. Oysa geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesaplarından bir video paylaşarak Gebze Belediyesi toplama ekibinden bir yetkilinin kısırlaştırmaya verilen yavruluktan yeni çıkmış 6 aylık 4 köpeğin yasaya aykırı bir şekilde yerlerine bırakılmayarak yaşama ihtimallerinin olmadığı, farklı köpek gruplarının bulunduğu yere atıldığını bildirdi.  Yayımladıkları video ile bu keyfi tutumu kınadıklarını ve sorumlular hakkında tüm yasal işlemleri başlatacaklarını bildirdiler.

 

Gebze Belediye başkanı Zinnur Büyükgöz ise gerçekleştirdiği bir basın toplantısında iddialara yanıt vermek yerine Dışarıdaki Patiler topluluğunu sokak köpekleri üzerinden siyaset yapmakla suçladı. Konuyla ilgili bir soruşturma açmak, olayı aydınlatmak yerine, gününü, ömrünü, emeğini, parasını, alın terini sokaklara, ormanlara atılan, sahipsiz ve kimsesiz hayvanları yaşatmak için adayan insanları suçlamayı tercih etti. Oysa suçladıkları insanlar Gebze Belediyesinin sorumluluğunda ki sokak hayvanlarını gönüllü olarak besliyor, sahip çıkıyor, veteriner ihtiyaçlarını karşılıyor ve bunun karşılığında Belediyeden bir teşekkür bile alamıyordu.  

 

‘’Siyaset yapıyorlar’’ suçlamasına karşı, Dışarıdaki Patiler sözcüsü Dilek Dikkatli yaptığı soğukkanlı ve yapıcı açıklamada siyasetle değil dağa, bayıra, ölüme atılan canlarla ilgilendiklerini, sorunların çözümü için belediye başkanı ile karşılıklı görüşmek istediklerini fakat taleplerine karşılık bulamadıklarını bildirerek ‘’20 Ekim’de Gebze Mutlukent’te doğmuş ve büyümüş canları kısırlaştırma sonrası kanuna aykırı şekilde Kuzey Marmara Otobanına atan Veteriner İşleri Müdürlüğü için ne yaptınız sayın başkanım? Biz çaresiz atılan köpeklerimizi ararken, paylaştığımız video size bir çağrıydı. Biz o zaman devreye girmenizi isterdik. Özel kaleminize kaç defa başvurduk, bizi kabul etseydiniz sorunları karşılıklı da çözebilirdik.’’ açıklamasında bulundu.

 

Yine Zinnur Büyükgöz yaptığı basın açıklamasında Dışarıdaki Patiler’in İzmit Belediyesi’ndeki köpek katliamının açığa çıkmasıyla birlikte CHP’li belediyenin yıpranmaması ve gündemi dağıtmak için böyle bir açıklama yaptığını öne sürmesi üzerine Dilek Dikkatli ‘’Dışarıdaki Patiler sayfasına bakarsanız İstanbul Büyükşehir ve İzmit Belediyeleri hakkında övgülerimiz olduğu gibi eleştirilerimiz de mevcuttur. Dışarıdaki Patiler olarak esasen sizin sorumluluğunuzdaki canlar için her gün kendi maaşımdan ödeyerek aldığım 350 kg kemiği dağıtırken, sizin 3-5 ayda bir verdiğiniz 5-10 paket mama için size teşekkür ettim, ancak eleştirilmesi gereken zamanda da eleştirdim. Yani gereken yerde teşekkürümüzü edip, eleştirilmesi gereken yerde de olumsuzluğu düzeltilmesi için fikrimizi söyleriz.’’ açıklamasında bulundu. Böylelikle Dilek Dikkatli ‘’Siyaset yapıyorlar’’ suçlamasına karşı sokak hayvanlarını siyasete alet etmeyin, gerçeklerin üzerini örtmeyin, konu siyaset üstüdür demiş oldu.

 

Peki Dışarıdaki Patiler Gebze Belediyesi veterinerlik hizmetlerinden çok mu şey istiyor? Hayır. ‘Besle, barınak kur, topla, aşıla, kısırlaştır, işaretle, kayıt altına al, sahiplendir ve herhangi bir nedenle aldığın sokak hayvanlarını yine aynı yere geri bırak’’ diyor. Hepsi bu. Soruyorum bunun neresi ‘’siyaset?’’  Kentin sınırları içinde yaşayan bütün sokak hayvanlarından Belediye sorumludur. Ama Dışarıdaki Patiler topluluğu sokak hayvanlarının ihtiyaçlarıyla Belediyeden çok daha fazla ilgileniyor. Suçladığı Dilek Dikkatli ise sokak hayvanları için hem maddi hem de manevi herkesten çok daha fazla emek harcıyor.

 

Son olarak şunu söylemek isterim. Bir Belediye başkanı konu ne olursa olsun diyaloğa açık olmalı, bu alanda emek veren, gönüllü olarak çalışan hayvan severleri dinlemeli, sokak hayvanları için birlikte düşünmeli, birlikte çözümler üretmelidir. Ve teşekkür edildiği zaman bunu nasıl mutlulukla karşılıyorsa, eleştirildiği zamanlarda da olgunlukla karşılamalıdır.

Bu yazı toplam 4916 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi