Halil Yeni

Halil Yeni

Birleşik Metal-İş’e yakışmadı

Birleşik Metal-İş’e yakışmadı

 

 

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın Gebze’de örgütlü olduğu Legrand fabrikasında vaktiyle baştemsilcilik yapan kişi tarafından bir kadın işçi işten atılmıştı. Fabrika baştemsilcisinin, işçinin değil de patronun çıkarlarını savunduğunu bildirip işçiden yana bir yönetim istediği için o temsilci tarafından işten atılan Sual Seçkin, fabrika önünde direniş başlatmıştı. Direnişi 25 gün devam etti. Daha da devam edebilirdi. Fakat üyesi olduğu sendikanın kendisine sahip çıkmadığını bildirerek direnişini bitirdi.

 

Sual seçkin 28 Mart günü işten çıkarıldı. Aldı iki çocuğunu da yanına fabrika önünde direniş başlattı. Parklarda, bahçelerde olması gereken çocukları o günlerde anneleri için dayanışmadaydı. Annesini işten attıran sendikacı cezalandırılsın, Anne Sual Seçkin işe geri alınsın diye. Ekmek için, Süt için, bir kaç parça oyuncak için, destek oluyorlardı fabrika önünde süren direnişe

 

Rüzgâr vurdu, yağmur yağdı, kimi günler tek başına kaldı fabrika önünde… Geleni, gideni, selam edeni olmadı. Ama o bunların hiç birine bakmadı, teslim olmadı. Taaki gönül verdiği, üyesi olduğu Birleşik Metal-İş Gebze şubesinden umudunu kesip, inancına yitirene kadar. 25 gün süren direnişi boyunca çok sayıda kişi tarafından ziyaret edildi. Ülkenin dört bir yanından dayanışma mesajları aldı, Ulusal ve Uluslararası çalışmalar başlatıldı. Bir tek üyesi olduğu sendika sahip çıkmadı. Bir kere onun için eylem yapmadı. Basın açıklaması yazma tenezzülünde bulunmadı.

 

Ne istemişti Sual, 1 Kendisini isten attıran o baştemsilcinin, Birleşik Metal-İş’in tarihine yakışmadığını ve tüm görevlerinden alınmasını, 2 işe iade edilmesi için gerekli çalışmaların başlatılmasını. Bunun kadar meşru, bunun kadar doğal ne ola bilirdi ki? Sağolsun sendikası hiçbir talebi için kılını kıpırdatmadı.  

 

Sual’in yine tek derdi sendikası. Tarihi mücadelelerle dolu, 15-16 Haziranları yaratmış DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmaktan hep gurur duyduğunu ne vakit dayanışma için yanına gitsem söyledi bana.  Ancak sendika temsilcisi tarafından işten attırılan bir kadın işçinin işe dönüş mücadelesinde sendikasının ve şubesinin aldığı tavrın Birleşik Metal-İş’in tarihe hiç ama hiç yakışmadığını söylerdi.

 

25 gün boyunca iki çocuğuyla sendikanın azıcık dahi desteği olmadan tek başıma direnişini sürdüren Sual yalnız kadılığı ve destek görmediği için direnişini bitirdi. Ama daha örgütlü bir Legrand, daha örgütlü bir sendika mücadelesine devam edeceğini bildirdi. . Ve direnişi boyunca kendisini yalnız bırakmayan tüm emek dostlarına teşekkür etti.

 

Direnişin bittiği gün Birleşik Metal-İş sendikası Gebze Şubesinin Facebook sayfasında şubelerinin düzenlediği ‘’Dostluk ve Kardeşlik Futbol turnuvası’’nın final maçı yapılacağı ve kupa törenine Genel Başkanlarının katılacağı bilgisini geçtiler. Düşündüm o ‘’Dostluk ve Kardeşlik’’ adına Legrand fabrikasında iki küçük çocuğuyla tek başina direnen kadın işçiye neden destek vermediler? Final maçını kazanan işçi arkadaşlarımızı tebrik ediyor, Gebze Şube yönetimine sesleniyorum. Siz üyeniz olan kadın işçiye sahip çıkmayarak ‘’finali’’ çoktan yaptınız. Oyun çoktan bitti.

 

 

 

 

Bu yazı toplam 2061 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi