Halil Yeni

Halil Yeni

‘’Bir Türkü Çığlıkla Ateşe Düştü’’

‘’Bir Türkü Çığlıkla Ateşe Düştü’’

2 Temmuz Cuma günü ülkemizin her yerinde olduğu gibi İzmit ve Gebze Sivas katliamın yıl dönümünde İnkârcılığa, asimilasyona karşı, eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü için yüzlerce kişi yan yana geldi. Başta Aleviler olmak üzere Alevi yurttaşların yaşamsal taleplerini önemseyen ve dayanışma içinde olmak isteyen halk son yılların en kalabalık buluşmalarını gerçekleştirdi.

 

Fakat gelin görün ki ülkenin her yerinde binlerce insanın katıldığı bu buluşmalarda ilan edilen talepler birçok medya kuruluşu tarafından haber değeri görmedi.Peki, bu binlerce insanı farklı şehirlerde yan yana getiren talepler nelerdi?

 

İlk olarak belirtmeliyim ki Aleviler, toplumda var olan Cem Evlerinin Cami’nin karşıtı olduğu düşüncesinden derhal vazgeçilmesini istiyor. Laik bir yönetimde zorunlu din derslerinin ve Diyanet işlerinin olamaması gerektiği düşünüyor ve Devletin belirli inançları finanse etmesine son vermesi gerektiğini bildiriyorlar.

 

Ülkemizde sosyal barış, birlik ve beraberliğin AKP tarafından ayrıştırıcı söylemler ve uygulamalarla zedelendiğini bildiren Aleviler, eşit yurttaşlığı hedef alan, toplumun huzur ve barışını sağlayan politikaların hayata geçirilmesini istiyor.

 

İnançlara saygı duyulması gerektiğini bildiren Aleviler, başta Sivas Çorum, Maraş, Gazi Mahallesi katliamları olmak üzere tüm Alevi katliamlarının aydınlatılmasını ve bu katliamlar yapanlar hakkında zaman aşımının kaldırılmasını, sorumlu kişilerin devlet ve halk önünde hesap vermesini istiyor.

 

Laik Türkiye cemaatlerin, müritlerin, efendilerin ülkesi olamayacağını bildiren Aleviler, Kamu ve özel sektörde kendilerine yapılan dışlayıcı uygulamalara ve yandaş tekeline son verilmesini istiyor. 40 bin Alevinin öldürülmesinde sorumlu gördükleri Yavuz Sultan Selim isminin kamusal alanlarda kullanılmasını istemiyorlar.

 

Mahalle baskısına son verilmesini isteyen Aleviler, örgütlenme özgürlüğü, toplu gösteri ve ifade özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılmasını ve Cem evlerinin ‘’cümbüş, saz evi’’ değil, ibadet yeri olduğu konusunda vakit geçirilmeksizin yasal düzenlemeler yapılmasını istiyor.

 

 

İşte binlerce insanı yan yana getiren taleplerin bazıları bunlardı. Peki ya bu talepleri iktidar tarafından duyan birileri var mıydı?

Bu yazı toplam 3653 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi