Halil Yeni

Halil Yeni

Bir Kadın Olarak Sus-ma Haykır!

Bir Kadın Olarak Sus-ma Haykır!

Saat sabahın yedisi… Ölüm haberleriyle berbat geçen bir gecenin sabahına mutlu başlamak istiyorum. Erken kalkıyorum. Kahve koyuyorum ayılmak için… Pencereyi açıyorum gökyüzü dolsun diye odaya. Şarkılar, türküler dinliyorum. Islık çalıyorum. Sonra mutlu bir gün yaşamak için yapmamam gereken şeyi yapıyor haberlere bakıyorum.  Daha ilk sayfa ilk haber tokatlıyor beni ‘’Ağabeyinin tecavüzüne uğrayan 22 yaşında ki kadın Aysun Altay kendini kalbinden vurdu’’ yazısını görüyorum. İçim parçalanıyor. Gözüm kararıyor. Kahve soğuyor. Şarkı susuyor. Islığım kuruyor. İnsanlığım utanıyor. Berbat geçen gece kendini ertesi güne devrediyor. 

İşten geliyorum. Omuzlarıma çöken işçi yorgunluğu, bıkkınlığı, bitkinliği… Bel ağrısı, baş ağrısı… Koltuğa yığılıyorum. Televizyonu açıyorum. Bakınıyorum salak saçma yaz dizilerine. Uyuyacağım hani.  İçim geçiyor, dalıyorum. Sonra kulağıma çarpan bir haberle irkiliyorum. ‘’ Antalya'da kızı H.E.'ye 6 yıl boyunca tecavüz ettiği iddiasıyla yargılanan Ekrem E. ve eşi Cemile E. hakkında korkunç bir iddia gündeme geldi. Mağdur avukatı, tecavüze uğrayan H.E.'nin doğurduğu iki bebeğin köpeklerin yoğun olduğu bir araziye bırakıldığını ve hayvanlar tarafından yendiğini iddia etti.’’

Yorgunluğum kendini öfkeye çeviriyor. Bu ülkede yaşadığıma lanet ediyorum. O babaya lanet ediyorum. O anneye diyecek söz dahi bulamıyorum. Ne iş yorgunluğu, bıkkınlığı, bitkinliği… Sadece buna benzer yüzlerce vakanın haberlerini okumaktan yoruluyorum, tiksiniyorum. Bel, baş ağrısı yerini kalp ağrısına bırakıyor. O kızı düşünüp kendimden utanıyorum. 

***

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2015 Temmuz ayı kadın cinayeti gerekçelerini açıklıyor. ‘’Temmuz ayında 15 kadın öldürüldü. Kadınların %40’ı ayrılmak ya da boşanmak istedikleri için, %47’si ise kendi hayatlarına dair karar vermek istedikleri için öldürüldü. Kadın katillerinin %33’ünü ise kocaları oluşturdu.’’ Diyor. 

 Bir abi kardeşine bir baba kızına tecavüz ediyor. Ve kocalar eşlerini öldürüyor. Nasıl bir toplum olduk diye düşünüyorum. Değiştirmeye çalışıyoruz ama olmuyor. Defolup gitsem mi diye düşünüyorum içimden ama nereye? Nasıl? 

Temmuz ayında kadın cinayeti davalarında çok önemli bir ilerleme sağlayacak olan hukuki bir gelişme yaşandı diyor Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu. ‘’Yargıtay ilk defa Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun İzmir’de öldürülen Ayşe Selen Ayla, Esra Yaşar ve Azra Has’ın davalarına müdahillik talebini onadı. Bu durum diğer kadın cinayeti davalarında adaletin sağlanması için önemli bir emsal oluşturacak.’’ Açıklamasında bulunuyor. 

***

Geçtiğimiz günlerde HDP milletvekili Nursel Aydoğan’ın Bülent Arınç’a IŞİD'in öldürdüğü askerleri sorması üzerine Bülent Arınç'ın soruya karşılık Aydoğan’a "Bir kadın olarak sus" diye bağırdığını televizyonlardan izledik. Arınç geçtiğimiz yıl Bursa'da katıldığı bir bayramlaşma töreninde de; "Kadın iffetli olacak, herkesin içinde kahkaha atmayacak" demişti. Geçmişte söyledikleri bir yana bugün için biri Arınç’a artık Milletvekili olmadığını ve TBMM’de konuşmaması gerektiğini söylemeli. 

22 yaşındaki Aysun Altay, erkek arkadaşına ait tabancayla kendini kalbinden vurarak intihar etti. Bir süre önce ağabeyinin tecavüzüne uğradığı ve bu nedenle bunalıma girdiği öne sürülen Altay’ın erkek arkadaşına, “Hayattan ve yaşadıklarımdan bıktım. Arkamdan sakın üzülme” yazdığı belirtildi. 

Aysun bu toplum tarafından susturulmasaydı. Ona susmak öğütlenmeseydi. Kadının yaşadıkları karşısında susması söylenmeseydi belki de acısını, öfkesini haykıracak ve o mermiyi kabine değil bu pislik düzene, son bulması için sıkacaktı. 

Bu yazı toplam 1016 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi